Vyöruusu ei aina ilmene nimensä mukaisesti vyötärön alueella, vaan voi iskeä myös kasvoihin. Näin kävi Susannalle, jolla vyöruusu vaikutti elämään merkittävästi.
Huonosti tunnettu mutta erittäin herkästi leviävä tauti saattaa yli 60-vuotiailla vaatia sairaalahoitoa. Suojautuminen kannattaa.
Vyöruusun yleisyydestä huolimatta enemmistö ei tunnista olevansa riskissä. Oman riskin selvittäminen on yksinkertaista, eikä suojautuminenkaan ole monimutkaista.
Vyöruusun puhkeamisen taustalla voi olla ikääntyminen, kova stressi tai sairastuminen – mutta myös auringon UV-säteilylle altistuminen. Kivulias tauti voi pilata kesän, sillä oireet kestävät yleesä 3-5 viikkoa.
Hinkuyskätapaukset ovat lisääntyneet Suomessa tänä vuonna. Taudilta suojaava rokotussarja kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan. Lisäksi THL suosittelee raskaana oleville tehostetta.
Rokotteen kehittäminen on pitkä ja kallis prosessi. Ennen kuin rokote tulee markkinoille, se on käynyt läpi keskimäärin 10–15 vuoden tutkimus- ja kehitystyön.
Vaikka menisit vain päiväreissulle Tallinnaan, kannattaa aina tarkistaa kohdemaan olosuhteet ja rokotesuositukset.
Rokotuksiin liittyy paljon harhakäsityksiä. Kuinka hyvin osaat erottaa faktat fiktiosta?
Vyöruusu on viheliäinen tauti paitsi yksilölle myös suomalaiselle yhteiskunnalle ja sairaudenhoitojärjestelmälle. Lue tuoreen tutkimuksen tulokset!
Vaikka eläisit terveellisesti, riski sairastua vyöruusuun kasvaa merkittävästi 50 ikävuoden jälkeen. Vyöruusuviikolla kannustetaan suomalaisia tunnistamaan oman riskinsä ja ymmärtämään, miten tältä viheliäältä taudilta voi suojautua.
Vyöruusun aiheuttama kivulias ihottuma ja hermokipu voi iskeä myös kasvoihin. Lääkäriin kannattaa hakeutua heti, kun tunnistaa oireet.
Riski sairastua vyöruusuun kasvaa iän myötä. Tutkimuksen mukaan tähän yleiseen sairauteen liittyy paljon harhaluuloja. Ovatko tietosi ajan tasalla?
RSV on yksi yleisimmistä flunssan aiheuttajista, mutta harva tuntee sen nimeltä. Varsinkin iäkkäiden on kuitenkin hyvin tärkeää suojautua virukselta.
Suomalaiset eivät aina ymmärrä suojautua erilaisilta sairauksilta, vaikka keinoja olisi, kertoo tuore tutkimus. Asiantuntija listaa helppoja tapoja, joilla jokaisen kannattaa huolehtia itsestään.
Vyöruusu on huonosti tunnettu vaiva, joka voi hoitamattomana saada aikaan pysyvää vahinkoa. Näistä merkeistä tunnistat taudin.
Tavallisesti vastustuskyvyn heikkeneminen alkaa konkretisoitua 50 ikävuoden jälkeen. Suomessa on tällä hetkellä 2,3 miljoonaa 50 vuotta täyttänyttä.
Ruusu ja vyöruusu ovat yleisiä infektioita, jotka usein sekoitetaan toisiinsa. Syy piilee lähinnä nimien samankaltaisuudessa.
Voimakas näönalenema, vakava infektio ja vaikeahoitoinen kiputila. Niitä kaikkia kasvoille ilmestyvä viheliäinen vyöruusu voi aiheuttaa.