Japanin aivotulehdus

Japanin aivotulehdus on hyttysen levittämä vakava virusinfektio, jota esiintyy Aasiassa. Useimmilla sairastuneista oireet ovat lieviä, mutta osalle kehittyy vakavampi tauti, johon voi jopa kuolla. Matkailijat voivat suojautua tautia vastaan rokottautumalla omakustanteisesti.

Mikä on Japanin aivotulehdus?

+

Japanin aivotulehdus on hyttysen levittämä vakava virusinfektio. Useimmilla sairastuneista oireet ovat lieviä, mutta osalle kehittyy vakavampi tauti. Vakavammissa tapauksissa kuolleisuus voi WHO:n arvion mukaan olla jopa 30 %. Tauti voi myös aiheuttaa pysyviä neurologisia vammoja.

Tautia esiintyy Aasiassa Japanista aina Intiaan ja Pakistaniin. Trooppisilla alueilla esiintyminen voi olla ympärivuotista, kun taas pohjoisempana (kuten Kiinan pohjoisissa osissa, Venäjän itäisissä osissa, Japanissa ja Korean niemimaalla) tautia esiintyy erityisesti sadekauden aikana eli kesällä ja syksyllä.

Tautia aiheuttavan viruksen esiintyminen vaihtelee suuresti alueittain ja vuosittain, ja myös sääolosuhteiden mukaan. Virus on Kaakkois-Aasian merkittävin aivotulehdusten aiheuttaja erityisesti lapsilla.

Mitkä ovat Japanin aivotulehduksen oireet?

+
Taudin itämisaika on 4-14 päivää. Useimmat tartunnat ovat lieviä, jolloin oireina ovat kuume ja päänsärky. Lapsilla alkuvaiheen oireita voivat olla vatsakipu ja oksentelu. Vakavalle taudille on ominaista nopeasti alkava korkea kuume, päänsärky, niskan jäykkyys, sekavuus, kouristukset ja kooma. Tapausten kuolleisuus voi olla jopa 30 prosenttia niiden keskuudessa, joilla on taudin oireita.

Miten Japanin aivotulehdusta hoidetaan?

+

Japanin aivotulehdukseen ei ole varsinaista hoitoa. Potilaiden hoito keskittyy vakavien kliinisten oireiden lievittämiseen.

Tartunnan lähteet

Tauti leviää hyttysten välityksellä.

Riskiryhmät
  • Riskialueilla matkailevat

Rokottautuminen Japanin aivotulehdusta vastaan

Kuuluuko rokote Japanin aivotulehdusta vastaan kansalliseen rokotusohjelmaan?

+
Rokote Japanin aivotulehdusta vastaan ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan. Matkailijan tulee huolehtia itse tarvittavasta suojautumisesta tautia vastaan.

Kenelle rokote Japanin aivotulehdusta vastaan on tarkoitettu?

+

Tavallisella muutaman viikon turistimatkalla rokotetta ei tarvita, mutta sitä voi harkita, mikäli oleskelee pitkään (pääsääntöisesti yli neljä viikkoa) riskialueen maaseudulla tai liikkuu erityisen paljon ulkona riskialueella. Tautia voi esiintyä suurkaupunkien slummialueilla, mutta se muodostaa turisteille vain vähäisen riskin.

Rokote Japanin aivotulehdusta vastaan voidaan antaa kahden kuukauden iästä lähtien.

Kuinka monta annosta tarvitaan ja minkälaisella aikataululla ne otetaan?

+

Rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta: toinen annos otetaan 28 päivän päästä ensimmäisestä. Toinen annos tulisi antaa viimeistään viikkoa ennen matkaa.

Suojan kesto on 12-24 kuukautta. Jos altistus Japanin aivotulehdukselle jatkuu pidempään, on suojaa tehostettava.

Miten muuten voin suojautua Japanin aivotulehdukselta rokottautumisen lisäksi?

+
Tartuntaa levittävät hyttyset ovat aktiivisimmillaan yöllä. Infektion riskiä voi vähentää suojautumalla hyttysiltä tartunta-alueella mm. hyttyskarkotteilla, peittävillä vaatteilla ja permetriinillä käsitellyillä hyttysverkoilla. Erityisesti tulee huolehtia lasten suojaamisesta tartunnalta.
Näin rokottaudut
Lue lisää rokotteilla ehkäistävistä taudeista
Matkailijan rokotusoppaasta löydät vinkit, joiden avulla et tuo matkalta ikäviä tuliaisia
Lue lisää
Tarkista matkakohteesi rokotussuositukset
Lue lisää
Miten ja missä voi rokottautua?
Lue lisää