Rokottautua voi joko julkisella tai yksityisellä terveysasemalla, tai apteekissa, rokotusklinikalla tai -bussissa. Käytännön vaiheet vaihtelevat riippuen hyvinvointialueista ja rokotuspaikasta. Katso sivun alaosasta linkit hyvinvointialueiden rokottautumisohjeistukseen ja etsi lähin rokotusasema.
Julkisen terveydenhuollon puolella rokoteohjelman ulkopuoliset rokotteet on ostettava reseptillä apteekista (muista tällöin säilyttää rokotteet jääkaapissa). Reseptinkirjoituskäytännöt vaihtelevat hyvinvointialueittain. Kannattaa tarkistaa omasta terveyskeskuksesta, varataanko ensin aika hoitajan vai lääkärin vastaanotolle vai voiko reseptin saada puhelimitse. Rokotteen pistäminen vaatii hoitajan vastaanottoajan.
Yksityisellä puolella rokotteita on yleensä saatavilla lääkäriasemalla, jolloin tarvetta erilliseen reseptiin ja apteekkikäyntiin ei ole. Rokotusaika varataan terveyden- tai sairaanhoitajalle, joka pyytää tarvittaessa lääkäriltä ohjeistukset ja myös annostelee rokotteen. Tällöin käynnin yhteydessä maksetaan myös rokotteen hinta.
Rokotusklinikoilla ja -busseissa ei tarvita erillistä ajanvarausta, lähetettä eikä reseptejä. Voit mennä suoraan paikan päälle rokottautumaan. Poikkeuksena voivat olla harvinaisemmat matkailijan rokotteet, joiden saatavuus kannattaa varmistaa puhelimitse.
Rokotuspalveluita tarjoavissa apteekeissa voit joko varata ajan etukäteen tai rokottautua ilman ajanvarausta, riippuen apteekin käytännöistä. Et kuitenkaan tarvitse lääkärin lähetettä etkä reseptiä.
Rokotuksesta kannattaa pyytää merkintä rokotuskorttiin. Jos rokote vaatii useamman kuin yhden annoksen, on hyvä samalla varata aika seuraavaa rokotuskertaa varten, koska tehosteiden ottaminen unohtuu helposti. Joiltain palveluntarjoajilta on myös saatavilla tekstiviestimuistutuksia rokotuksista ja tehosteannoksista.