HPV-infektiot

HPV- eli papilloomavirukset ovat hyvin yleisiä ja helposti tarttuvia viruksia, jotka leviävät sukupuoliyhteydessä. Virusta on yli sataa erilaista tyyppiä. Osa näistä on suuren riskin tyyppejä, joilla on yhteys kohdunkaulan syöpään ja joihinkin muihin syöpiin. Rokote papilloomaviruksia vastaan kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

Mitä ovat HPV-infektiot?

+

HPV- eli papilloomavirukset ovat hyvin yleisiä ja helposti tarttuvia. Papilloomavirus leviää sukupuoliyhteydessä ja jopa intiimissä genitaalialueen ihokosketuksessa. Kondomin käyttö vähentää riskiä mutta ei suojaa tartunnalta täysin.

Papilloomavirus aiheuttaa monia erilaisia syöpiä ja vakavia haittoja sekä naisille että miehille. Arviolta 10 prosenttia sukuelinten infektioista pitkittyy ja voi aiheuttaa syövän esiasteita. Näistä esiasteista osa etenee varsinaiseksi syöväksi. HPV-viruksen aiheuttamia syöpiä todetaan kohdunkaulan lisäksi myös emättimen ja naisten ulkoisten sukuelinten alueella, peräaukossa, peniksessä, pään ja kaulan alueella (mm. suuontelossa, nielurisoissa, kielessä, nenä- ja suunielussa).

Papilloomavirusta on yli sataa erilaista tyyppiä. Näistä ainakin 14 virustyyppiä on suuren riskin tyyppejä. HPV 16 ja HPV 18 aiheuttavat 70 % kaikista kohdunkaulan syöpätapauksista. Useimmat muut virustyypit aiheuttavat häviävän pienen riskin sairastua kohdunkaulan syöpään. Lisäksi HPV 6 ja  HPV 11 aiheuttavat sukuelinten syylämäisiä kondyloomia.

Arvioiden mukaan kahdeksan ihmistä kymmenestä saa HPV-tartunnan jossain elämänsä vaiheessa. Virus voi myös tarttua useamman kerran elämän aikana. Kehon immuunipuolustus torjuu useimmat HPV-infektiot, mutta jotkut suuren riskin virustyypit voivat jäädä elimistöön ja aiheuttaa ajan kuluessa syövän.

Mitkä ovat HPV-infektion oireet?

+

Syöpää aiheuttavien HPV-tyyppien infektiot sukuelimissä ovat oireettomia. Sukuelimissä esiintyviä syylämäisiä muodostelmia kutsutaan kondyloomiksi. Lapsuusiässä ihon papilloomavirusinfektiot näkyvät yleensä syylinä esimerkiksi käsissä ja jalkapohjissa.

Miten HPV-infektioita hoidetaan?

+

Sukuelinten papilloomavirusinfektioista ja varsinkin nuorten syövän esiasteista huomattava osa paranee itsestään kahden vuoden kuluessa. HPV-infektioiden aiheuttamia solumuutoksia, jotka ovat kehittyneet lieviksi syövän esiasteiksi, seurataan säännöllisesti, mutta ne eivät vaadi hoitoa. Kohdunkaulan vakavammat syövän esiasteet hoidetaan poistamalla kirurgisesti sähkösilmukka- tai laserhoidoilla.

Tartunnan lähteet
  • Suojaamaton seksi
  • Genitaalialueen ihokosketus
Riskiryhmät
  • Suojaamatonta seksiä harrastavat

Rokottautuminen HPV-infektioita vastaan

Kuuluuko rokote HPV-infektioita vastaan kansalliseen rokotusohjelmaan?

+

Kyllä, rokote papilloomaviruksia vastaan kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

Kenelle rokote HPV-infektioita vastaan on tarkoitettu?

+

HPV-rokote suojaa syöpää aiheuttavia papilloomaviruksia vastaan, mikä ehkäisee erityisesti kohdunkaulan syöpää ja sen esiasteita. Tämän lisäksi rokotteella voidaan ehkäistä osaa emättimen ja ulkosynnytinten, pään ja kaulan alueen, sekä peräaukon ja peniksen syövistä. 

Kansallisessa rokotusohjelmassa kahden annoksen rokotussarjan saavat maksutta 10-12-vuotiaat tytöt ja pojat.

Rokotteesta voivat hyötyä kansallisen ohjelman rokotusikää vanhemmatkin. Jos rokotukset aloitetaan yli 15-vuotiaana, annetaan yhteensä kolme annosta.

Kuinka monta annosta tarvitaan ja minkälaisella aikataululla ne otetaan?

+

Jos HPV-rokotussarja aloitetaan, kun nuori on alle 15-vuotias, annetaan kaksi annosta, joiden välissä on vähintään viisi kuukautta.

Jos rokotukset aloitetaan yli 15-vuotiaana, annetaan yhteensä kolme annosta. Rokotukset annetaan kuukausina 0, 1 ja 6. Ensimmäisen ja toisen rokoteannoksen välillä on oltava vähintään yhden kuukauden pituinen tauko. Toisen ja kolmannen annoksen minimiväli on viisi kuukautta.

Miten muuten voin suojautua HPV-infektioilta rokottautumisen lisäksi?

+

Säännölliset papa-kokeet ovat tärkeitä kohdunkaulan syövän ennaltaehkäisyssä. Papa-seulonnassa pyritään havaitsemaan jo syntyneet syövän esiasteet tai syöpäsolut, jotta ne voidaan hoitaa ajoissa.

Kondomin käyttö on aina suositeltavaa ja se voi vähentää HPV-infektioriskiä, mutta ei täysin suojaa tartunnalta, koska virusta voi esiintyä myös genitaalialuetta ympäröivässä ihossa. Hyvä hygienia ei suojaa HPV-infektiolta.

Näin rokottaudut
Lue lisää rokotteilla ehkäistävistä taudeista
Lasten rokotusopas: ajantasaiset tiedot ja käytännön vinkit lasten rokottautumiseen 
Lue lisää
Mitä rokotuksia lasten kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluu? 
Lue lisää
Miten ja missä voi rokottautua?
Lue lisää