RSV eli respiratory syncytial virus aiheuttaa flunssankaltaisia oireita. Oireet saattavat kestää joskus useita viikkoja, ja kotonakin sairastettu RSV voi laskea elämänlaatua.
Erittäin helposti tarttuvaa tautia on erityisesti talvikuukausina liikkeellä runsaasti. RSV:n aiheuttamaa hengitystietulehdusta esiintyy kaikenikäisillä. Nuorilla aikuisilla oireet jäävät yleensä lieviksi.
Vauvoilla, yli 60-vuotiailla sekä riskiryhmiin kuuluvilla, kuten astmaatikoilla, diabeetikoilla ja sydämen vajaatoimintaa sairastavilla tauti saattaa äityä vakavaksi ja vaatia sairaalahoitoa.
RSV:ltä voi suojautua rokottautumalla omakustanteisesti. Tartuntaa voi lisäksi pyrkiä ennaltaehkäisemään hyvällä käsihygienialla sekä välttämällä flunssaoireisten tapaamista.
RSV aiheuttaa yleensä lieviä flunssan kaltaisia oireita, mutta vakava RSV-infektio voi viedä alle 1-vuotiaita sekä yli 60-vuotiaita sairaalahoitoon. Oireet voivat joskus kestää useita viikkoja.
RSV-infektion oireita voivat olla:
Vakava RSV-infektio voi aiheuttaa keuhkokuumeen tai perussairauksien pahenemista.
Oireet voivat muistuttaa influenssaa tai COVID19-tautia ja tauteja onkin mahdotonta erottaa toisistaan ilman testausta. Apteekeista saatavilla kotitesteillä voi selvittää, onko kyseessä RSV:n aiheuttama infektio.
RSV leviää herkästi pisaratartuntana esimerkiksi aivastusten tai yskimisen välityksellä. RS-virus voi elää kovilla pinnoilla useita tunteja. Tartunnan voi saada ympäri vuoden, mutta eniten tautia on liikkeellä talvikuukausina, vuodenvaihteen molemmin puolin.
Taudin itämisaika on noin 4-5 päivää. Sairastunut voi tartuttaa muita yleensä 3-8 päivän ajan. RSV-tartunnan saanut tartuttaa keskimäärin kolme muuta – enemmän kuin influenssa- tai koronaviruksen saanut.
RSV:n voi saada useamman kerran elämän aikana, sillä siihen ei synny pysyvää luontaista immuniteettia.
Vakavan RSV-infektion riski kasvaa iän ja perussairauksien myötä. Erityisesti yli 60-vuotiailla on kohonnut riski joutua sairaalahoitoon.
Riskiä sairastua vakavaan RSV-tautiin lisäävät:
RSV-tautiin ei ole varsinaista hoitoa. Lievä infektio hoidetaan kotona oireenmukaisesti, mutta vakava infektio voi viedä sairaalaan, jossa hoitona voi olla esimerkiksi lisähapen antaminen.
RSV-rokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan. RSV-tautia vastaan rokottautumisesta on huolehdittava itse. Ota ennaltaehkäisy puheeksi lääkärin tai hoitajan kanssa, terveydenhuollon ammattilaiset auttavat arvioimaan rokotustarpeesi.
RSV:tä voi ehkäistä vain rokottautumalla. Suomessa on saatavilla kaksi eri rokotetta RSV:tä vastaan. Molemmat on tarkoitettu yli 60-vuotiaille ja toinen soveltuu lisäksi raskaana oleville naisille.
Rokottautuminen kannattaa ajoittaa ennen talvikuukausia, jotta keho ehtii muodostaa suojan ennen viruskauden alkamista. Keskustele lääkärin tai hoitajan kanssa rokotustarpeestasi.
Suomessa on saatavilla kaksi eri rokotetta RSV:tä vastaan. Molemmat on tarkoitettu yli 60-vuotiaille ja toinen soveltuu lisäksi raskaana oleville naisille.
Rokotteita otetaan yksi annos. Rokottautuminen kannattaa ajoittaa ennen talvikuukausia, jotta keho ehtii muodostaa suojan ennen viruskauden alkamista. Mahdollisten tehosteannosten tarpeesta ei ole vielä tietoa.
Raskaana oleville tarkoitettu RSV-rokote otetaan raskausviikkojen 24–36 aikana. Rokotuksen seurauksena syntyneet vasta-aineet kulkeutuvat istukan kautta sikiöön ja suojaavat lasta syntymän jälkeisten ensimmäisten kuukausien ajan.
RSV:n voi saada useamman kerran elämän aikana, sillä siihen ei synny pysyvää luontaista immuniteettia. Aiemmin sairastettu RSV ei ole este rokotteen ottamiselle.
Rokottautumisen lisäksi RSV:n tarttumista ja leviämistä voidaan ehkäistä seuraavilla keinoilla:
Kyllä. RSV:n voi saada useamman kerran elämän aikana, sillä siihen ei synny luontaista pysyvää immuniteettia.