Hepatiitti on viruksen aiheuttama akuutti maksatulehdus. Hepatiittiviruksia on viisi: A, B, C, D ja E. Hepatiitti A:lta ja B:ltä voi suojautua rokottautumalla.
Hepatiitti A tarttuu virusta erittävän ihmisen ulosteiden välityksellä. Tavallisimmin sen saa ulosteiden saastuttaman veden tai ruoan kautta. Tartunnan voi saada myös saastuneen uima-altaan vedestä.
Vaikka A- ja B-hepatiitti ovat Suomessa harvinaisia, ne ovat maailmalla hyvin yleisiä. Hepatiitti A kuuluu yleisimpiin rokotteilla ehkäistäviin matkailijoiden tartuntatauteihin.Hepatiitti A tarttuu virusta erittävän ihmisen ulosteiden välityksellä. Tavallisimmin sen saa ulosteiden saastuttaman veden tai ruoan kautta. Tartunnan voi saada myös saastuneen uima-altaan vedestä.
Mahdollisia tartuntalähteitä ovat:
Hepatiitti A:n oireisiin kuuluvat silmien ja ihon keltaisuus, väsymys, kuume, pahoinvointi, ripuli ja tummavirtsaisuus. Taudinkuva vaihtelee pikkulasten usein oireettomasta infektiosta aikuisen oireiseen infektioon ja harvinaisissa tapauksissa jopa hengenvaaralliseen maksan toiminnan häiriintymiseen. Myös oireettomat tartunnan saaneet voivat levittää virusta.
Oireet voivat jatkua viikkoja tai kuukausia. Hepatiitti A -virus ei aiheuta kroonista maksasairautta, ja tauti paranee yleensä 2-4 viikossa. Uupumus voi jatkua kuitenkin muutamia kuukausia maksatulehduksen jo rauhoituttua.
THL suosittelee rokottautumista henkilöille, jotka matkustavat alueille, joissa esiintyy hepatiitti A:ta. Matkailijan kannattaa huolehtia riittävästä rokotussuojasta aina matkustaessaan alueelle, jolla A-hepatiitin tautiriskin arvioidaan olevan kohtalainen tai korkea. Matkan kestolla ei ole merkitystä rokotustarpeen kannalta. Tautia vastaan voidaan suojata 1-vuotiaita ja sitä vanhempia lapsia.
Hepatiitti A on maailmalla hyvin yleinen. Jos olet lähdössä matkalle, tarkista maakohtaisista suosituksista, esiintyykö kohdemaassasi hepatiittia ja suositellaanko matkailijoille rokottautumista.
Korkean tartuntariskin alueita ovat Saharan eteläpuolinen Afrikka ja osa Etelä-Aasiaa. Kohtalaisen tartuntariskin alueisiin kuuluvat mm. Välimeren etelä- ja itäpuoliset maat, Venäjä ja Baltian maat.
Alhaisen elintarvikehygienian maissa korkean hygienian maista tulevat turistit ovat taudille erityisen alttiita, eikä esimerkiksi korkeatasoinen hotelli ole tae turvallisuudesta. Koska virusta erittyy runsaasti ulosteeseen jo ennen oireiden puhkeamista, erityisesti lapset voivat helposti levittää sitä lähipiiriinsä.
Hepatiitti A -rokote annetaan kahdessa osassa. Toinen rokote pistetään 6-12 kuukauden kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta ja sillä varmistetaan pitkäaikainen suoja.
Ensimmäinen rokote olisi hyvä ottaa viimeistään kaksi viikkoa ennen matkalle lähtöä, jotta keho ehtii muodostaa riittävän suojan tautia vastaan. Taudin pitkän itämisajan vuoksi rokote voidaan kuitenkin antaa vielä juuri ennen matkalle lähtöä.
Suomessa on saatavilla kahta eri hepatiitti A-rokotetta. Toinen soveltuu yli 1-vuotiaille ja toinen on tarkoitettu 16 vuotta täyttäneille.
Hepatiitti A- ja B -yhdistelmärokote annetaan kolmessa osassa. Toinen rokote pistetään 1 kuukauden ja kolmas 6 kuukauden kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta.
Yhdistelmärokotteen ensimmäinen annos olisi hyvä ottaa viimeistään neljä viikkoa ennen matkalle lähtöä, jotta keho ehtii muodostaa riittävän suojan tautia vastaan.
Kiireellisissä tapauksissa 16 vuotta täyttäneille voidaan antaa hepatiitti A+B -yhdistelmärokotteet nopeutetulla aikataululla. Tällöin pistokset annetaan päivinä 0, 7 ja 21. Lisäksi tarvitaan vielä neljäs pistos 12 kuukauden kuluttua ensimmäisestä annoksesta.
Yhdistelmärokotteesta on eri versiot 1–15-vuotiaille ja 16 vuotta täyttäneille.
Rokotteiden antaman suojan kesto on nykytiedon mukaan elinikäinen.
Hepatiittiriski piilee lähes kaikissa suomalaisten suosikkikohteissa - jo yllättävän lähellä. Vältä tautituliaiset ja suojaudu ennen lähtöä.