Monia sairauksia ei voi välttää, mutta vyöruusulta on mahdollista suojautua. Silti kivuliaaseen tautiin sairastui viime vuonnakin lähes 30,000 suomalaista.1 Aikuisten suojaaminen rokottamalla on mahdollisuus, jota yhteiskunnan ei kannata jättää hyödyntämättä.
Suomen julkinen talous kärsii ja terveydenhuoltojärjestelmä on ylikuormitettu. Tarvitaan konkreettisia toimia, jotta ikääntyvä väestömme pysyy terveenä ja työkykyisenä.
Aikuisten ikään perustuvan rokotusohjelman laajentaminen on tärkeä työkalu haasteiden ratkaisemiseksi. Kansallinen rokotusohjelma on tehokkain ja tasa-arvoisin tapa toteuttaa tautien ennaltaehkäisyä. Rokottamalla voidaan pienentää terveydenhuollon kuormitusta ja vapauttaa resursseja muihin kriittisiin tarpeisiin.
Suomen aikuisten rokotusohjelma jäänyt jälkeen Euroopan muista maista
Suomi on tunnettu lasten toimivasta rokotusohjelmasta, mutta aikuisten ennaltaehkäisyn osalta olemme kaukana muista Euroopan maista.
Suomen ikäperusteiseen aikuisten rokotusohjelmaan kuuluu ainoastaan influenssa, kurkkumätä ja jäykkäkouristus. Esimerkiksi Iso-Britanniassa rokotusohjelma antaa näiden lisäksi suojan myös vyöruusua, pneumokokkia ja RSV:tä vastaan. Suomessa nämä rokotukset ovat omakustanteisia.
Vyöruusurokote on liitetty osaksi kansallista rokotusohjelmaa yli 10 Euroopan maassa. Näissä maissa on arvioitu rokotteen kustannusvaikuttavuutta ja todettu, että aikuisväestön suojaaminen vyöruusulta on yhteiskunnalle kannattava, taloudellisesti järkevä investointi.
Tämä tarkoittaa, että jo noin 80 % Euroopan ikääntyneistä aikuisista saa vyöruusurokotteen yhteiskunnan rahoittamana – suomalaiset eivät.
Vyöruusu yleistyy, kuormitus kasvaa
Kun vyöruusu iskee - "Mikään ei ole sattunut yhtä paljon"
Yhteiskunnallisen kuormituksen ohella vyöruusu aiheuttaa paljon inhimillistä kärsimystä – viime vuonnakin lähes 30,000 suomalaista sai vyöruusudiagnoosin.
Tauti ei aina ilmene nimensä mukaisesti vyötärön alueella, vaan voi iskeä myös kasvoihin. Näin kävi 58-vuotiaalle Susannalle. Sairauden edetessä Susannan käsitys vyöruususta muuttui.
”Vyöruusu ei ole mikään semmoinen tauti, että pikkuisen kutittaa jostakin ja tulee pari rakkulaa. Parhaimmillaankin vyöruusu on ikävä, mutta sillä voi olla aika rankkoja seurauksia omaan terveyteen”, hän kertoo.
Susanna joutui olemaan pitkään poissa töistä sitkeästi toistuvien oireiden vuoksi. Pään- ja silmänseudun vyöruusun jälkioireet tuntuivat kehossa vielä puolitoista vuotta myöhemmin.
Kivun lisäksi tauti aiheutti myös merkittäviä kustannuksia sekä huomattavan määrän sairaalakäyntejä. ”Voin sanoa, että olen todellakin kuormittanut terveydenhuoltoa”, Susanna toteaa.
Ennaltaehkäisy: kannattava investointi terveydenhuollon ja yhteiskunnan kestävyyteen
Vyöruusua voidaan ennaltaehkäistä rokottamalla. Mikäli kansallista rokotusohjelmaa laajennettaisiin kattamaan myös vyöruusu, voitaisiin sekä välttää tuhansia tautitapauksia, huomattava määrä yksilökohtaista kärsimystä että vähentää terveydenhuollon kuormitusta ja työelämän poissaoloja.
Rokotteen lisääminen kansalliseen rokotusohjelmaan tukisi suomalaisen yhteiskunnan kantokykyä. Ennaltaehkäisy on mahdollisuus, jota Suomella ei ole varaa jättää hyödyntämättä.