Tuberkuloosi (BCG)

Tauti ja sen oireet

Tuberkuloosi on bakteerin aiheuttama yleinen infektiotauti. Se on maailmanlaajuisesti edelleen merkittävä sairastavuutta ja kuolleisuutta aiheuttava tauti. Tavallisin tuberkuloosin muoto on keuhkotuberkuloosi, mutta tautia voi esiintyä myös muissa elimissä. Keuhkotuberkuloosin tyypillinen oire on pitkittyvä, jopa krooninen yskä ja limainen yskös. Samalla voi ilmetä laihtumista ja uupumusta. Tautia esiintyy tyypillisesti työikäisillä, mutta sitä voi esiintyä kaikenikäisillä.

Rokottaminen

Rokote tuberkuloosia vastaan (BCG-rokote) kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa vain alle 7-vuotiaille lapsille, joilla on suurentunut riski saada tuberkuloositartunta. Lapsen BCG-rokotustarpeen arvioi terveydenhoidosta vastaava lääkäri.

BCG-rokotus suositellaan annettavaksi vain yhden kerran, yleensä ensimmäisen elinviikon aikana. Se voidaan antaa tarvittaessa 7-vuotiaaksi asti.

Tartunnan lähteitä

  • Pisaratartunta hengitysteitse

Yleisyys

Maailmanlaajuisesti vuonna 2017 tuberkuloosiin sairastui noin 10 miljoonaa ihmistä ja lähes 1,6 miljoonaa ihmistä menehtyy tautiin. Tuberkuloosi on edelleen yksi kymmenestä yleisimmistä kuolinsyistä maailmalla. Tautia esiintyy kaikkialla maailmalla, erityisesti Kaakkois-Aasiassa ja Afrikassa. Vuonna 2017 kaksi kolmasosaa kaikista uusista tuberkuloositapauksista oli todettu 8 maassa: Intiassa, Kiinassa, Indonesiassa, Filippiineillä, Pakistanissa, Nigeriassa, Bangladeshissa ja Etelä-Afrikassa.

Löydä lähin rokotusasema


Viitteet

Key facts. Tuberculosis. WHO.
Tuberculosis. Travellers’ Health. CDC.
BCG-rokote. THL.