RSV

Mikä on RSV?

RSV eli respiratory syncytial virus on yksi yleisimmistä hengitystieinfektioiden aiheuttajista. RSV on erittäin herkästi tarttuva virus.

RSV-tautia esiintyy kaiken ikäisillä. Nuorilla aikuisilla oireet jäävät yleensä lieviksi. Vauvoilla ja yli 60-vuotiailla tauti saattaa vaatia sairaalahoitoa.

Tällä sivustolla keskitytään RSV-tautiin ja sen riskeihin yli 60-vuotiailla.

Tauti ja sen oireet

RSV:n oireet
RSV:n oireet

Oireet voivat muistuttaa influenssaa tai COVID19-tautia ja tauteja onkin mahdotonta erottaa toisistaan ilman testausta.

Tartuntatapa

RSV leviää herkästi pisaratartuntana esimerkiksi aivastusten tai yskimisen välityksellä. RSV voi elää kovilla pinnoilla useita tunteja. Sairastunut henkilö voi tartuttaa muita yleensä 3-8 päivän ajan ja sairastunut henkilö tartuttaa keskimäärin kolme muuta. Taudin itämisaika on noin 4-5 päivää.

RSV:n voi saada useamman kerran elämän aikana, sillä siihen ei synny pysyvää luontaista immuniteettia.

RSV-tartunnan voi saada ympäri vuoden, mutta eniten tautia on liikkeellä talvikuukausina, vuoden vaihteen molemmin puolin.

Yleisyydestään huolimatta RSV:ta ei aiemmin juuri testattu terveydenhuollossa. RSV:n tunnettavuus kasvoi COVID19-pandemian myötä, kun taudin testaaminen lisääntyi. Esimerkiksi RSV-infektioita todettiin alkuvuodesta 2023 (01-05/2023) Suomessa yhtä paljon 0-4 vuotiailla kuin +60-vuotiailla aikuisilla. Mukana oli vain sairaalassa todetut tartunnat, joten todellinen RSV-infektioiden määrä voi olla huomattavasti suurempi.

Tartuttavuusluku, hengitystieinfektiot

Hoito

RSV-tautiin ei ole varsinaista hoitoa. Lievä infektio hoidetaan kotona oireenmukaisesti, mutta vakava infektio voi viedä sairaalaan, jossa hoitona voi olla esimerkiksi lisähapen antaminen.

Riskitekijät aikuisilla

Vakavan RSV-infektion riski kasvaa iän ja perussairauksien myötä. Erityisesti 60-vuotiailla ja sitä vanhemmilla on kohonnut riski joutua sairaalahoitoon.

Aikuisilla, joilla on perussairauksia (esim. astma, keuhkoahtaumatauti, sydämen vajaatoiminta, sepelvaltimotauti, diabetes) tai heikentynyt immuunijärjestelmä, on myös kohonnut riski sairastua vakavaan RSV-infektioon.

RSV:n riskit

Komplikaatiot

RSV aiheuttaa yleensä lieviä oireita, mutta vakava RSV-infektio voi aiheuttaa

  • Keuhkokuumeen

Keuhkokuume on vakava yleisinfektio ja sairastuneista lähes joka toinen tarvitsee hoidon aloittamisen sairaalassa.

  • Perussairauksien pahenemista

Astma- ja keuhkoahtaumapotilaat voivat saada oireina mm. hengenahdistusta, yskää ja limaisuutta. Voimakkaat oireet voivat viedä potilaan päivystykseen.

Sydämen vajaatoiminnan pahenemisvaiheet vaativat usein sairaalahoitoa.

Diabeetikoilla on kohonnut riski joutua sairaahoitoon infektion takia.

Kotonakin sairastettu RSV voi laskea elämän laatua. Oireet saattavat kestää joskus useita viikkoja ja keskeyttää elämän tärkeät suunnitelmat.

Ennaltaehkäisy

Tartuntaa voi yrittää estää hyvällä käsihygienialla. Nuhaisten ja kurkkukipuisten tuttavien tapaamista olisi syytä välttää. Etenkin pikkulapset tartuttavat hengitystieinfektioita herkästi. Pysy kotona jos tunnet itsesi sairaaksi.

RSV:lta voidaan suojautua rokottautumalla.

Varaa aika tästäRSV kysy lisää
RSV kysy lisää


Usein kysyttyä

Jäikö vielä kysyttävää? Alta löydät linkin usein kysyttyihin kysymyksiin. Tutustu niihin painamalla alla olevaa linkkiä.

Usein kysyttyä RSV:stä

Löydä lähin rokotusasema

Viitteet

Astma. Käypä hoito -suositus. Suomalainen Lääkäriseura Duodecim; 2022 https://www.kaypahoito.fi/ (haettu 08/2023)

Belongia EA et al. Clinical Features, Severity, and Incidence of RSV Illness During 12 Consecutive Seasons in a Community Cohort of Adults ≥60 Years Old. Open Forum Infect Dis; 2018.

Berbudi A et al. Type 2 Diabetes and its Impact on the Immune System. Curr Diabetes Rev; 2020

CDC: RSV https://www.cdc.gov/rsv/index.html (haettu 08/2023)

Hämäläinen A, Savinainen E, Hämäläinen S, Sivenius K, Kauppinen J, Koivula I, Patovirta RL. Disease burden caused by RSV compared with influenza among adults. BMJ Open; 2022.

Keuhkoahtaumatauti. Käypä hoito -suositus. Suomalainen Lääkäriseura Duodecim; 2020 https://www.kaypahoito.fi/ (haettu 08/2023)

Kodama F et al. Respiratory Syncytial Virus and Other Noninfluenza Respiratory Viruses in Older Adults. Infect Dis Clin North Am; 2017

Lechien JR et al. Clinical and epidemiological characteristics of 1420 European patients with mild-to-moderate coronavirus disease 2019. J Intern Med; 2020

Petersen E et al. Comparing SARS-CoV-2 with SARS-CoV and influenza pandemics. Lancet Infect Dis; 2020

Reis J and Shaman J. Retrospective Parameter Estimation and Forecast of Respiratory Syncytial Virus in the United States PLoS Comput Biol; 2016

Sydämen vajaatoiminta. Käypä hoito -suositus. Suomalainen Lääkäriseura Duodecim; 2017 https://www.kaypahoito.fi/ (haettu 08/2023)

Terveyskirjasto: Keuhkokuume (pneumonia) aikuisilla https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00273 (haettu 08/2023)

THL: RSV https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/rsv (haettu 08/2023)

THL Tartuntatautirekisteri https://sampo.thl.fi/pivot/prod/fi/ttr/shp/fact_shp?row=reportgroup-12132&column=time-12059 (haettu 07/2023)

Toniolo A, et al. The diabetes pandemic and associated infections: suggestions for clinical microbiology Rev Med Microbiol; 2019

Walsh E et al. RSV Infection: An Illness for All Ages. Clin Chest Med; 2017.