Polio

Tauti ja sen oireet

Polio (poliomyeliitti) on herkästi tarttuva virustauti. Polio on yli 90 %:ssa tapauksista oireeton. Suurin osa sairastuneista on alle 5-vuotiaita lapsia. 

Alkuvaiheen oireet muistuttavat flunssan oireita: kuume, väsymys, raajakipu ja huonovointisuus. Mikäli poliovirus pääsee keskushermostoon, se vaurioittaa lihasten toiminnasta vastaavia hermosoluja ja aiheuttaa vastaavien lihasten halvauksen ja myöhemmin surkastumisen. Noin 1 tartunta 200:sta johtaa pysyvään halvaukseen, yleensä jaloissa. Polio voi johtaa kuolemaan, yleensä hengityslihasten lamaantumisen vuoksi.

 

Maakohtaiset suositukset

Rokottautuminen

Rokote poliota vastaan kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan, osana viitos- ja nelosrokotussarjaa. Viimeinen rokotusohjelman tehosterokotus annetaan 4-vuotiaana neuvolassa.

Tehostetta suositellaan kaikille matkailijoille, joiden kohdemaassa poliota yhä esiintyy tai on esiintynyt lähivuosina. Tehostetta suositellaan myös tapauksissa, joissa riski polion leviämisestä toisesta maasta kohdemaahan on suuri. Jos näissä maissa oleskelu kestää yli 4 viikkoa, ja jos edellisestä poliorokotuksesta on kulunut yli 12 kk, tulee matkailijan ottaa WHO:n antaman erityissuosituksen mukaan tehosterokotus.

Todistus rokotuksesta tulee olla mukana maahan tulon yhteydessä.

Mikäli maassa oleskelu kestää alle 4 viikkoa, tehosterokotetta ei tarvita.

Lisäksi Saudi-Arabiaan matkustaville suositellaan tehosterokotetta ennen matkaa, koska maahan saapuvilta saatetaan vaatia rajalla rokotetodistus.

Yleisyys

Suomesta polio hävitettiin pääosin 1960-luvun alussa kattavan rokotusohjelman avulla. Vuosien 1984-85 polioepidemia pysäytettiin koko väestöön kohdistuneella rokotuskampanjalla, ja viimeinen poliotapaus oli Suomessa vuonna 1985. Poliota esiintyy edelleen Pakistanissa, Afganistanissa ja Nigeriassa. Näistä maista tauti voi levitä myös muualle aiheuttaen epidemioita lähinnä Aasiassa ja Afrikassa. Syyskuusta 2015 lähtien WHO:n erityssuosituslistalle on lisätty useita maita ja tilanne muuttuu tällä hetkellä koko ajan, vaikuttaen rokotussuosituksiin.

Tartunnan lähteitä

Virukset tarttuvat pääasiallisesti ihmisestä toiseen tai saastuneen ruoan ja juoman välityksellä.

Löydä lähin rokotusasema


Viitteet

Key Facts. Poliomyelitis. WHO.
Polio. Travellers’ Health. CDC.
Polio Global Eradication Initiative. http://polioeradication.org/ (ladattu elokuussa 2021)
Polio. THL.
Polio. Matkailijan terveysopas. THL.