rokote.fi

Koronavirus COVID-19

Tauti ja sen oireet

Koronavirus COVID-19 aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion. Oireita voivat olla päänsärky, nuha, nenän tukkoisuus, yskä, kurkkukipu, hengenahdistus, voimattomuus, väsymys, lihaskivut, kuume, haju- tai makuaistin häiriöt, pahoinvointi, oksentelu ja ripuli. Taudinkuva voi vaihdella lähes oireettomasta taudista vakavaan tautiin. Pelkästään oireiden perusteella ei voi päätellä onko taudin aiheuttaja koronavirus vai joku muu virus tai bakteeri, joten COVID-19-tautia epäillessä on syytä hakeutua koronavirustestiin.

COVID-19-taudin itämisajaksi on arvioitu 1-14 päivää: yleisimmin oireet ilmaantuvat noin 4-5 päivää tartunnasta. Nykytiedon mukaan sairastunut henkilö on tartuttavimmillaan oireisen taudin alussa ja juuri ennen oireiden alkua. Korkea ikä erityisesti perussairauteen (esimerkiksi vaikeaan sydänsairauteen) yhdistettynä lisää vakavan taudin ja kuoleman riskiä.

Katso ajankohtaista koronatietoa matkailijalle täältä.

Suojautuminen COVID-19-tautia vastaan

THL:n viisi valttia, joilla suojaat itseäsi ja läheisiäsi koronavirustartunnalta:

Suojaa itseäsi ja läheisiäsi koronavirustartunnalta. Alla olevat keinot auttavat ehkäisemään myös uusien virusmuunnosten leviämistä.

1. Jos saat oireita, mene koronatestiin ja pysy muuten kotona.
2. Minimoi kontaktit ja muista yli 2 metrin turvaväli.
3. Pese kädet, yski hihaan.
4. Käytä kasvomaskia, kun liikut paikoissa, joissa on muita ihmisiä.
5. Pidä Koronavilkku päällä ja noudata sen ohjeita.
6. Ota rokote, kun vuorosi tulee.

 

COVID-19-tautia vastaan on kehitetty useita rokotteita, ja lisäksi monia rokotteita on kehitteillä. Suomessa käytetään erityyppisiä koronavirusrokotteita, jotta väestölle voidaan tarjota paras mahdollinen suoja heti kun mahdollista. Koronavirusrokotteita arvioidaan samoilla laatu-, turvallisuus- ja tehokkuuskriteereillä kuin muitakin lääkkeitä ja rokotteita, ja lääkeviranomaiset myöntävät myyntiluvan vain sellaiselle rokotteelle, jonka tehosta ja turvallisuudesta on riittävästi tutkimusnäyttöä.

Suomessa koronavirusrokotetta tarjotaan koko väestölle. Rokotukset ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia. Koska rokotteita on aluksi tarjolla rajoitetusti, väestö rokotetaan tietyssä järjestyksessä lääketieteellisin perustein. Ensimmäiseksi rokotteita annetaan koronapotilaita hoitavalle sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle sekä hoivakotien työntekijöille, seuraavaksi ikääntyneille ja ihmisille, joilla on vakavalle taudinkuvalle altistavia sairauksia.

Tartunnan lähteitä

  • Pisaratartuntana henkilöstä toiseen
  • Lähikontaktissa myös kosketuksen välityksellä
  • Ilmavälitteisesti pienten aerosolien muodossa, mutta riskiä pidetään pienempänä kuin lähikontaktin aiheuttamaa tartuntariskiä
  • Kosketuksen kautta pinnoilta, joille on hiljattain päätynyt sairastuneen hengitystie-eritteitä (koronavirukset eivät säily tartuttavina pinnoilla pitkään)