Influenssa

Tauti ja sen oireet

Influenssa on akuutti virusinfektio, joka leviää herkästi ihmisestä toiseen. Kausi-influenssavirukset kiertävät kaikkialla maailmassa ja voivat tarttua kaikenikäisiin. Influenssa alkaa tyypillisesti nopeasti nousevalla korkealla kuumeella. Muita oireita ovat lihaskivut, päänsärky, huonovointisuus, yskä ja muut hengitystieoireet. Influenssa voi aiheuttaa vaikean taudinkuvan tai jälkitauteja etenkin, jos henkilö kuuluu riskiryhmään (pienet lapset, vanhukset, ja perussairauksia sairastavat iästä riippumatta).

Tartunta saadaan yleensä oireiselta henkilöltä, mutta aikuiset voivat alkaa erittää virusta jo 24-48 tuntia ennen oireiden alkamista. Yleensä tauti paranee alle kahdessa viikossa.

Influenssan yleisimpiä jälkitauteja ovat keuhkokuume, akuutti keuhkoputken tulehdus, poskiontelontulehdus ja olemassa olevien perussairauksien, kuten astman, paheneminen. Influenssaepidemia voi aiheuttaa kuolleisuutta vanhusväestössä. Lapsilla välikorvantulehdus on yleisin lääkärissäkäyntiä vaativa influenssan jälkitauti.

 

Maakohtaiset suositukset

Rokottautuminen

Kausi-influenssa on yleisin rokotteilla ehkäistävä tauti maailmalla. Kausi-influenssarokote annetaan kansallisessa rokotusohjelmassa 6 kuukauden – 6 vuoden ikäisille lapsille, kaikille 65 vuotta täyttäneille, raskaana oleville, sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle, varusmiespalvelukseen/asepalvelukseen astuville, sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmään kuuluville sekä vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiriin kuuluville.

Muut, myös matkailijat, voivat ottaa rokotteen omakustanteisesti. Kausi-influenssarokotteet vaihtelevat kausittain ja saatu rokotus suojaa vain vuoden. Influenssakausi osuu usein talviloma- ja matkailukauteen.

Kausi-influenssarokote suojaa vain influenssa A- tai B -virusten aiheuttamilta taudeilta. Se ei suojaa flunssaa eli nuhakuumetta aiheuttavilta viruksilta. Flunssaa esiintyy ympäri vuoden, ja se paranee parhaiten lepäämällä.

Muu suojautuminen

Influenssan tarttumista kannattaa pyrkiä ehkäisemään välttämällä sairastuneiden tapaamista, pesemällä käsiä tiheästi ja peittämällä suun ja nenän yskimisen ja aivastamisen yhteydessä.

Yleisyys

Tyypillisesti epidemian aikana influenssaan sairastuu 5-10 % aikuisista ja 20-30 % lapsista. Matkailijan riski altistua influenssalle riippuu vuodenajasta ja matkakohteesta. Pohjoisella pallonpuoliskolla influenssakausi tyypillisesti alkaa lokakuussa ja kestää huhti-toukokuuhun saakka, ja eteläisellä pallonpuoliskolla huhtikuusta syyskuuhun. Subtropiikin ja tropiikin alueilla tautia esiintyy yleisesti ympäri vuoden. On arvioitu, että Euroopassa 4–50 miljoonaa ihmistä sairastuu vuosittain influenssaan. Tauti aiheuttaa noin 15 000–70 000 ennenaikaista kuolemaa.

Tartunnan lähteitä

  • Pisaratartunta hengitysteitse tai kosketustartunta
  • Tartunta saadaan yleensä oireiselta henkilöltä, mutta viruksen eritys voi alkaa jo 24-48 tuntia ennen oireiden alkamista.

Löydä lähin rokotusasema


Viitteet

Key Facts. Influenza (Seasonal). WHO.
Influenza. Travelers' Health. CDC.
Influenssa. THL.
Influenssarokote. THL.
Flunssa vai influenssa? THL.