Tuberkuloosi 

Tuberkuloosi on bakteerin aiheuttama yleinen infektiotauti. Se on maailmanlaajuisesti edelleen merkittävä sairastavuutta ja kuolleisuutta aiheuttava tauti. Tuberkuloosia vastaan voi suojautua rokottautumalla.

Mikä on tuberkuloosi?

+

Tuberkuloosi on Mycobacterium tuberculosis -bakteerin aiheuttama infektiotauti. Tavallisin tuberkuloosin muoto on keuhkotuberkuloosi, mutta se voi ilmetä missä tahansa elimessä. Tautiin voi sairastua kaikenikäiset, mutta sairastuneet ovat tyypillisesti työikäisiä. 

Suomessa tuberkuloosia esiintyy nykyään vain vähän, minkä vuoksi se annetaan kansallisessa rokotusohjelmassa enää ainoastaan lapsille, joilla on suurentunut riski saada tartunta.

Maailmanlaajuisesti tuberkuloosi on kuitenkin edelleen merkittävä sairastavuutta ja kuolleisuutta aiheuttava tauti.
Sitä esiintyy kaikkialla maailmalla, erityisesti Kaakkois-Aasiassa ja Afrikassa.

Mitkä ovat tuberkuloosin oireet?

+

Suurella osalla tartunnan saaneista tauti ei koskaan oireile. Tavallisin tuberkuloosin muoto on keuhkotuberkuloosi, mutta tautia voi esiintyä myös muissa elimissä. Keuhkotuberkuloosin tyypillinen oire on pitkittyvä, jopa krooninen yskä ja limainen yskös. Samalla voi ilmetä laihtumista ja uupumusta.

Taudin ensimmäiset oireet ilmaantuvat yleensä kahden vuoden kuluessa tartunnasta. Ne voivat kuitenkin ilmetä vasta kymmenien vuosien kuluttua, kun vastustuskyky heikkenee esimerkiksi ikääntymisen, perussairauksien tai puolustuskykyä heikentävien lääkehoitojen vuoksi.

Miten tuberkuloosia hoidetaan?

+

Tuberkuloosin hoitona käytetään usean lääkkeen yhdistelmähoitoa, joka kestää vähintään kuusi kuukautta.

Tartunnan lähteet
  • Pisaratartunta hengitysteitse
Riskiryhmät
  • Iäkkäät
  • Vastustuskyvyltään heikentyneet

Rokottautuminen tuberkuloosia vastaan

Kuuluuko rokote tuberkuloosia vastaan kansalliseen rokotusohjelmaan?

+

Rokote tuberkuloosia vastaan (BCG-rokote) kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa ainoastaan sellaisille alle 7-vuotiaille lapsille, joilla on suurentunut riski saada tuberkuloositartunta.

Kenelle rokote tuberkuloosia vastaan on tarkoitettu?

+
Rokote tuberkuloosia vastaan (BCG-rokote) kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa vain alle 7-vuotiaille lapsille, joilla on suurentunut riski saada tuberkuloositartunta. Lapsen BCG-rokotustarpeen arvioi terveydenhoidosta vastaava lääkäri.

Kuinka monta annosta tarvitaan ja minkälaisella aikataululla ne otetaan?

+
BCG-rokotus suositellaan annettavaksi vain yhden kerran, yleensä ensimmäisen elinviikon aikana. Se voidaan antaa tarvittaessa 7-vuotiaaksi asti.
Näin rokottaudut
Lue lisää rokotteilla ehkäistävistä taudeista
Matkailijan rokotusoppaasta löydät vinkit, joiden avulla et tuo matkalta ikäviä tuliaisia
Lue lisää
Tarkista matkakohteesi rokotussuositukset
Lue lisää
Miten ja missä voi rokottautua?
Lue lisää