Rotavirustauti

Rotavirus aiheuttaa ripuli-oksennustaudin imeväisille ja pienille lapsille. Aikuisilla tauti on harvinaisempi sekä selvästi lyhyempi ja vaarattomampi. Rokote kuuluu lasten kansalliseen rokotusohjelmaan.

Mikä on rotavirustauti?

+

Rotavirus aiheuttaa tyypillisen ripuli-oksennustaudin varsinkin 6-18 kuukauden ikäisille lapsille. Aikuisilla tauti on harvinaisempi sekä selvästi lyhyempi ja vaarattomampi. Tautiin liittyy kuivumisen riski erityisesti pienillä vauvoilla.

Rotavirus on hyvin kestävä ja säilyy tarttuvana pitkiäkin aikoja elimistön ulkopuolella. Se tarttuu helposti ihmisestä toiseen käsien välityksellä, ovenkahvojen, lelujen tai muiden pintojen ja tavaroiden välityksellä, viruksella saastuneen ruuan tai juoman välityksellä sekä hengitysteiden kautta. Viruksia erittyy ulosteeseen jopa viikon ajan oireiden loppumisen jälkeen.

Mitkä ovat rotavirustaudin oireet?

+

Taudin itämisaika on noin kaksi vuorokautta, ja virusta erittyy runsaasti ulosteeseen noin viikon ajan. Rotavirusinfektion oireita ovat vetinen ripuli, oksentelu ja toisinaan kuume, jotka voivat yhdessä johtaa nopeasti etenkin pienen vauvan nestevajeeseen. Oireet kestävät yleensä noin 5 vuorokautta.

Miten rotavirustautia hoidetaan?

+

Rotaviruksen aiheuttamaan vatsatautiin ei ole olemassa varsinaista lääkitystä. Oireita lievitetään runsaalla nesteiden juomisella. Sairaalahoidon tarpeeseen viittaavia oireita ovat väsähtäminen, virtsan tulon loppuminen ja silmien painuminen kuopalle. Alle vuoden ikäisten lasten kohdalla hoitoon kannattaa hakeutua nopeasti oireiden alkamisen jälkeen.

Tartunnan lähteet
  • Kosketustartunta
  • Viruksella saastunut ruoka tai juoma
  • Hengitysteitse
Riskiryhmät
  • Alle vuoden ikäiset lapset

Rokottautuminen rotavirustautia vastaan

Kuuluuko rokote rotavirustautia vastaan kansalliseen rokotusohjelmaan?

+

Kyllä, rokote rotavirusta vastaan kuuluu lasten kansalliseen rokotusohjelmaan.

Kenelle rotavirusrokote on tarkoitettu?

+

Kansallisessa rokotusohjelmassa rotavirusrokotuksen saavat ilmaiseksi 6-31 viikon ikäiset pikkulapset.

Kuinka monta annosta tarvitaan ja minkälaisella aikataululla ne otetaan?

+
Rotavirusrokotukset annetaan neuvolakäyntien yhteydessä, kolmena suun kautta annettavana annoksena. THL:n suositus on, että lapset rokotetaan 2, 3 ja 5 kuukauden ikäisinä. Perusrokotussarjan jälkeen ei tarvita tehosteita.

Miten muuten voin suojautua rotavirustaudilta rokottautumisen lisäksi?

+

Hyvä käsihygienia on tärkeää rotavirukselta suojautumisessa. Kädet kannattaa pestä aina wc-käyntien jälkeen ja ennen ruokailua. 

Näin rokottaudut
Lue lisää rokotteilla ehkäistävistä taudeista
Lasten rokotusopas: ajantasaiset tiedot ja käytännön vinkit lasten rokottautumiseen 
Lue lisää
Mitä rokotuksia lasten kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluu? 
Lue lisää
Miten ja missä voi rokottautua?
Lue lisää