Puutiaisaivotulehdus

Puutiaisaivotulehdus eli puutiaisaivokuume (TBE; tick-borne encephalitis) on virusperäinen tauti, jota levittää puutiainen eli punkki. Valtaosa tartunnan saaneista sairastaa taudin oireettomana. Tauti on hankalin ikääntyneillä. Punkkirokote eli TBE-rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa riskialueilla vakituisesti tai kesäaikana asuville.

Mikä on puutiaisaivotulehdus?

+

Puutiaisaivotulehdus eli puutiaisaivokuume (TBE; tick-borne encephalitis) on virusperäinen tauti. Yleensä tartunnan saa puutiaisen eli punkin puremasta niillä alueilla, joilla tautia esiintyy punkeissa. Tauti voi tarttua virusta kantavan punkin syljestä jo muutamassa minuutissa. Tartunnan voi saada myös pastöroimattomasta maidosta, erityisesti vuohenmaidosta.

Suomessa puutiaisaivotulehdusta tavataan pääasiassa tunnetuilla riskialueilla, tosin viime vuosina tauti on levinnyt myös uusille alueille. Viruksen kierto luonnossa on riippuvainen ilmasto- ja muista olosuhteista. Riskialueilla n. 0,1-3,3 % punkeista kantaa TBE-virusta. Puutiaisaivotulehdusta esiintyy laajasti myös Euroopassa sekä Aasiassa.

Mitkä ovat puutiaisaivotulehduksen oireet?

+

Valtaosa tartunnan saaneista sairastaa taudin oireettomana. Oireiden ilmaantuessa tauti on yleensä kaksivaiheinen. Noin 4-28 päivää punkin pureman jälkeen alkaa lievä kuume, päänsärky, epämääräinen paha olo ja uupumus, joka kestää yleensä muutaman päivän. Kaksi kolmasosaa infektioista päättyy tähän.

Noin viikon kuumeettoman vaiheen jälkeen noin yksi kolmesta sairastuu taudin toiseen vaiheeseen. Tällöin kuume voi nousta korkeaksi ja saattaa ilmetä keskushermosto-oireita, kuten tajunnanhäiriöitä, kouristuksia ja halvausoireita. Arviolta joka kymmenes tähän ryhmään kuuluvista saa pitkäaikaisia tai jopa pysyviä neurologisia jälkioireita.

Puutiaisaivotulehdus voi olla henkeä uhkaava, mutta kuolleisuus on matala. Tauti on hankalin ikääntyneillä. Lapsilla puutiaisaivotulehdusta esiintyy vähemmän ja vakavat taudinkuvat ovat harvinaisia.

Miten puutiaisaivotulehdusta hoidetaan?

+

Puutiaisaivotulehdukseen ei ole olemassa erityistä lääkehoitoa. Hoito on oireiden mukaista.

Tartunnan lähteet
  • Heinikoissa ja muissa kasvustoissa elävät puutiaiset eli punkit
Riskiryhmät
  • Riskialueilla asuvat ja pitkään oleilevat
  • Iäkkäät

Rokottautuminen puutiaisaivotulehdusta vastaan

Kuuluuko rokote puutiaisaivotulehdusta vastaan kansalliseen rokotusohjelmaan?

+

Suomessa kansallisen rokotusohjelman kautta rokotteeseen ovat oikeutettuja kolme vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat henkilöt, joilla on kotikunta Suomessa ja jotka asuvat vakinaisesti tai pitkäaikaisesti loma-asunnossa tietyillä riskialueilla (katso ajantasainen lista THL:n sivuilta). Muiden osalta rokottautuminen on omakustanteista.

Aiemmin rokottamaton henkilö saa kolme maksutonta rokoteannosta. Myös henkilö, jonka perussarja on kesken, saa täydennysrokotukset ilmaiseksi osana rokotusohjelmaa. Kolmen annoksen rokotussarjan saaneiden tehosterokotukset eivät kuitenkaan sisälly rokotusohjelmaan.

Kenelle punkkirokote eli rokote puutiaisaivotulehdusta vastaan on tarkoitettu?

+

Rokotusohjelman kautta maksuttomaan rokotteeseen ovat oikeutettuja kolme vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat henkilöt, joilla on kotikunta Suomessa ja jotka asuvat vakinaisesti tai pitkäaikaisesti loma-asunnossa tietyillä riskialueilla (katso ajantasainen lista THL:n sivuilta).

THL suosittelee lisäksi rokotetta henkilöille, jotka oleskelevat tai asuvat pysyvästi alueella, jossa riski sairastua puutiaisaivotulehdukseen on merkittävä.

Rokotusta voidaan harkita matkailijoille, jotka oleskelevat tai liikkuvat runsaasti luonnossa taudin esiintymisalueilla. Näissä tapauksissa rokotettava kustantaa rokotuksen itse.

TBE-rokote voidaan antaa yhden vuoden iästä alkaen lapsille ja aikuisille.

Kuinka monta annosta tarvitaan ja minkälaisella aikataululla ne otetaan?

+
Perusrokotussarjaan kuuluu kolme annosta. Toinen annos annetaan 1–3 kuukautta ensimmäisen jälkeen. Kolmas annos annetaan 9–12 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

Tämän jälkeiset tehosteannokset eivät kuulu rokotusohjelmaan eli ne ovat omakustanteisia. THL:n suosituksen mukaan ensimmäinen tehosteannos annetaan kolmen vuoden kuluttua. Sen jälkeen tehosteväli vaihtelee riippuen rokotettavan iästä.

Miten muuten puutiaisaivotulehdukselta voi suojautua kuin rokottautumalla?

+
TBE-rokote antaa suojaa puutiaisaivotulehdusta vastaan. Rokote ei suojaa borrelioosilta eikä muilta punkin levittämiltä taudeilta. Rokote ei myöskään ehkäise punkkia tarttumasta ihoon. Borrelioosia vastaan ei ole rokotetta, mutta sitä voidaan hoitaa antibiooteilla.
Näin rokottaudut
Lue lisää rokotteilla ehkäistävistä taudeista

Loma voi altistaa hepatiittitartunnalle – tarkista, oletko riskissä

Hepatiittiriski piilee lähes kaikissa suomalaisten suosikkikohteissa - jo yllättävän lähellä. Vältä tautituliaiset ja suojaudu ennen lähtöä.

Lue lisää
Matkailijan rokotusoppaasta löydät vinkit, joiden avulla et tuo matkalta ikäviä tuliaisia
Lue lisää
Vyöruusu ei välitä elintavoistasi – tunnistatko oman riskisi sairastua?
Lue lisää
RSV - Herkästi tarttuva tauti saattaa yli 60-vuotiailla vaatia sairaalahoitoa
Lue lisää
Aikuisten rokotusopas: Ovatko rokotuksesi ajan tasalla? 
Lue lisää
Katso usein kysytyt kysymykset rokottautumisesta 
Lue lisää
Miten ja missä voi rokottautua?
Lue lisää