Polio

Polio on erittäin herkästi tarttuva virustauti, joka voi aiheuttaa aivokalvontulehduksen tai jopa halvausoireita. Rokote kuuluu lasten kansalliseen rokotusohjelmaan. Korkean polioriskin maihin yli neljäksi viikoksi matkustaville suositellaan tehosterokotetta.  

Mikä on polio?

+

Polio (poliomyeliitti) on erittäin herkästi tarttuva virustauti. Se tarttuu ihmisten välillä pisaratartuntana tai kosketustartuntana esimerkiksi käsien ja esineiden kautta sekä viruksella saastuneen ruoan ja juoman välityksellä.

Suurin osa ympäri maailmaa sairastuneista on alle 5-vuotiaita lapsia, mutta siihen voivat sairastua kaikenikäiset rokottamattomat. Rokote poliota vastaan kuuluu lasten kansalliseen rokotusohjelmaan.

Mitkä ovat polion oireet?

+

Polio on yli 90 prosentissa tapauksista oireeton. Oireilevilla alkuvaiheen oireet muistuttavat flunssan oireita: kuume, väsymys, raajakipu ja huonovointisuus. Mikäli poliovirus pääsee keskushermostoon, se vaurioittaa lihasten toiminnasta vastaavia hermosoluja ja aiheuttaa vastaavien lihasten halvauksen ja myöhemmin surkastumisen.

Noin 1 tartunta 200:sta johtaa pysyvään halvaukseen, yleensä jaloissa. Polio voi johtaa kuolemaan, yleensä hengityslihasten lamaantumisen vuoksi.

Miten poliota hoidetaan?

+

Polioon ei ole olemassa parantavaa tai oireita lievittävää hoitoa. Hoito on oireenmukaista.  

Tartunnan lähteet
  • Saastunut vesi
  • Saastunut ja huonosti kypsennetty ruoka
Riskiryhmät
  • Riskialueilla pitkään oleilevat

Rokottautuminen polioa vastaan

Kuuluuko rokote poliota vastaan kansalliseen rokotusohjelmaan?

+

Rokote poliota vastaan kuuluu lasten kansalliseen rokotusohjelmaan. Myös puutteellisen suojan saaneiden aikuisten rokotukset ovat saajalleen maksuttomia ja rokotukset voi saada terveyskeskuksesta.

Kenelle rokote poliota vastaan on tarkoitettu?

+

Rokote poliota vastaan kuuluu lasten kansalliseen rokotusohjelmaan. Poliota vastaan annetaan suoja osana yhdistelmärokotteita: viitosrokote (DTaP-IPV-Hib) annetaan 3, 5, 12 kuukauden ja nelosrokote (DTaP-IPV) 4 vuoden iässä.

Tehostetta suositellaan matkailijoille, joiden kohdalla kaikki kolme ehtoa toteutuvat:

  • joiden kohdemaassa tai -alueella poliota yhä esiintyy tai on esiintynyt lähivuosina tai joissa riski polion leviämisestä toisesta maasta kohdemaahan on suuri
  • JA matkan kesto on yli neljä viikkoa
  • JA edellisestä poliorokotuksesta on kulunut yli 12 kuukautta.

Tehostetta suositellaan myös, jos matkailija on palaamassa Suomeen ja on oleillut korkean polioriskin alueella yli neljä viikkoa, ja edellisestä poliorokotuksesta on kulunut yli 12 kuukautta.

Mikäli maassa oleskelu kestää alle neljä viikkoa, tehosterokotetta ei tarvita. Jos oleskelu polion riskialueella jatkuu, noudatetaan paikallisia kansallisia ohjeistuksia poliorokotuksista.

Lisäksi Saudi-Arabiaan matkustaville suositellaan tehosterokotetta ennen matkaa, koska maahan saapuvilta saatetaan vaatia rajalla rokotetodistus.

Kuinka monta annosta tarvitaan ja minkälaisella aikataululla ne otetaan?

+

Kansallisessa rokotusohjelmassa lapset suojataan yhdistelmärokotuksilla 3, 5, 12 kuukauden ja 4 vuoden iässä. Jos aikuinen ei ole saanut tätä perusrokotussarjaa, tarvitaan kolmen annoksen perusrokotesarja. Ensimmäisen ja toisen annoksen välin tulee olla mieluiten kaksi kuukautta ja toisen ja kolmannen välin vähintään neljä kuukautta.

Mistä tiedän, vaaditaanko matkakohteessani rokotusta poliota vastaan?

+

Katso tiedot hyvissä ajoin maakohtaisista rokotussuosituksista. Jokaisen maan kohdalla kerrotaan, mitä rokotuksia maahan suositellaan. Päivitämme maakohtaisia suosituksia kaksi kertaa vuodessa.

Eri maiden poliotilanne muuttuu jatkuvasti, joten ennen matkaa on hyvä varmistaa ajankohtaisin tilanne THL:n ylläpitämästä listasta, josta löydät maat ja alueet, joihin matkustettaessa suositellaan poliorokotetta.

Näin rokottaudut
Lue lisää rokotteilla ehkäistävistä taudeista
Lasten rokotusopas: ajantasaiset tiedot ja käytännön vinkit lasten rokottautumiseen 
Lue lisää
Mitä rokotuksia lasten kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluu? 
Lue lisää
Miten ja missä voi rokottautua?
Lue lisää