M-rokko

M-rokko (ent. apinarokko) on apinarokkoviruksen (MPXV) aiheuttama infektiotauti, joka tarttuu ensisijaisesti eläimistä ihmisiin. Oireet muistuttavat isorokkoa. M-rokkoa vastaan on olemassa rokote. 

Mikä on m-rokko?

Mikä on m-rokko?

+

M-rokko, josta aiemmin käytettiin nimeä apinarokko, on apinarokkoviruksen aiheuttama infektiotauti. Tauti leviää ensisijaisesti eläimistä ihmisiin. Vaikka se ei leviä helposti ihmisestä toiseen, tartunnan voi saada suorassa kontaktissa sairastuneen ihmisen ihomuutoksiin sekä pisaroiden välityksellä pitkään jatkuvassa kasvokkaisessa lähikontaktissa. Tartunnan voi saada myös ruumiineritteiden ja vuodevaatteiden välityksellä. 

M-rokkoa esiintyy Keski- ja Länsi-Afrikan trooppisilla sademetsäalueilla. Viruksesta tunnetaan kaksi eri sukuhaaraa. Näistä Keski-Afrikassa, Kongon altaan alueella esiintyvä virus aiheuttaa vakavampaa tautia kuin Länsi-Afrikassa esiintyvä MPXV. 

Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa esiintyneissä epidemioissa taustalla oli lievempää tautia aiheuttava MPX-virus. Tapaukset liittyivät pääosin miesten väliseen seksiin. 

M-rokolta voi suojautua rokottautumalla. Suomessa rokote annetaan m-rokolle altistuneille ja riskiryhmiin kuuluville. 

Mitkä ovat m-rokon oireet?

+

M-rokon itämisaika on noin 6–13 vuorokautta, mutta voi vaihdella 5 ja 21 vuorokauden välillä. Oireet kestävät yleensä noin 2-4 viikkoa. Tauti paranee useimmiten itsestään, mutta voi olla myös vakava. Vakavat taudinkuvat ovat mahdollisia erityisesti niillä, joiden puolustuskyky on muun sairauden tai lääketieteellisen hoidon vuoksi heikentynyt. 

Taudin ensioireita ovat muun muassa kuume, päänsärky, turvonneet imusolmukkeet, selkäkipu, lihaskivut ja väsymys. Yleensä noin 1-3 päivää kuumeen alkamisen jälkeen alkaa esiintyä rakkulamaista ihottumaa erityisesti kasvoissa sekä käsien ja jalkojen alueella. Taudin edetessä rakkulat kasvavat, muuttuvat märkiviksi ja lopulta kuivuvat. Rakkuloita voi muodostua myös suun limakalvoille ja genitaalialueelle.

Ennen kuin hakeutuu lääkäriin m-rokkoepäilyn vuoksi on tärkeää ilmoittaa puhelimitse, että epäilee tartuntaa. Näin voidaan minimoida suojaamattomat kontaktit ja ehkäistä taudin leviämistä.   

Miten m-rokkoa hoidetaan?

+

M-rokkoinfektio todetaan ihomuutoksista otettavalla näytteellä. Taudin hoito on oireenmukaista, ja tauti paranee yleensä itsestään muutamassa viikossa.

Tartunnan lähteet


M-rokko tarttuu eläimistä ihmisiin tai ihmisestä toiseen. Tartunnan voi saada suorassa kontaktissa sairastuneen ihmisen ihomuutoksiin, pisaroiden tai ruumiinesitteiden välityksellä. 

Riskiryhmät
  • Miehet, joilla on seksiä miesten kanssa ja joilla ollut useita satunnaisia seksikumppaneita viimeisen puolen vuoden aikana
  • Hivin ennaltaehkäisevää lääkitystä eli prep-lääkitystä käyttävät miehet, joilla on seksiä miesten kanssa
  • Prep-hoitoon jonottavat miehet, joilla on seksiä miesten kanssa

Rokottautuminen m-rokkoa vastaan

Kuuluuko rokote m-rokkoa vastaan kansalliseen rokotusohjelmaan?

+
Rokote m-rokkoa vastaan ei kuulu Suomen kansalliseen rokotusohjelmaan, mutta se on saajalleen maksuton.

Kenelle rokote m-rokkoa vastaan on tarkoitettu?

+
Suomessa rokote annetaan m-rokolle altistuneille ja riskiryhmiin kuuluville. Katso THL:n sivuilta tarkemmat tiedot näistä ryhmistä.

Kuinka monta annosta tarvitaan ja millä aikataululla?

+
Annostus ja aikataulu vaihtelevat sen mukaan, mihin rokotusten kohderyhmään henkilö kuuluu. 

Altistuneelle ja lähikontakteille suositellaan yhtä rokoteannosta 4 päivän kuluessa altistumisesta. Rokotus voidaan antaa vielä 14 päivän kuluessa altistumisesta, mutta tällöin sen teho saattaa jäädä heikommaksi. Mitä nopeammin altistunut henkilö saa rokotteen, sitä parempi. Rokotetta ei anneta, jos henkilöllä on jo m-rokkoon sopivia oireita.

Riskiryhmiin kuuluville suositellaan yhteensä kahta rokoteannosta vähintään neljän viikon välein.
Lue lisää rokotteilla ehkäistävistä taudeista
Matkailijan rokotusoppaasta löydät vinkit, joiden avulla et tuo matkalta ikäviä tuliaisia
Lue lisää
Tarkista matkakohteesi rokotussuositukset
Lue lisää
Miten ja missä voi rokottautua?
Lue lisää