Lavantauti

Lavantauti on bakteerin aiheuttama vakava yleisinfektio, joka leviää saastuneen ruoan tai juoman välityksellä. Tautia esiintyy erityisesti trooppisilla alueilla, Afrikassa, Lähi- ja Keski-Idässä, Intian niemimaalla, Kaakkois-Aasiassa sekä Tyynenmeren saarilla. Pitkään riskialueilla oleilevat voivat suojautua lavantaudilta rokottautumalla.

Mikä on lavantauti?

+
Lavantauti on Salmonella typhi -bakteerin aiheuttama vakava yleisinfektio, joka voi tarttua saastuneen ruoan tai juoman välityksellä. Tautia esiintyy Aasiassa, Afrikassa, Keski- ja Etelä-Amerikassa, Karibialla sekä Oseaniassa.

Mitkä ovat lavantaudin oireet?

+

Lavantaudin oireet alkavat noin 1-2 viikkoa tartunnan saamisesta. Taudin itämisaika voi kuitenkin joissain tapauksissa olla jopa 60 päivää. Oireita ovat mm. korkea, pitkään jatkuva kuume, sairaudentunne, päänsärky, vatsakipu ja ripuli tai ummetus.

Miten lavantautia hoidetaan?

+

Lavantautia hoidetaan suonensisäisesti annettavalla antibioottilääkityksellä.

Tartunnan lähteet
  • Saastunut vesi
  • Saastunut ja huonosti kypsennetty ruoka
Riskiryhmät
  • Riskialueilla pitkään oleilevat

Rokottautuminen lavantautia vastaan

Kuuluuko rokote lavantautia vastaan kansalliseen rokotusohjelmaan?

+

Rokote lavantautia vastaan ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan. Matkailijan tulee huolehtia itse tarvittavasta suojautumisesta lavantautia vastaan.

Kenelle rokote lavantautia vastaan on tarkoitettu?

+

Lavantautia vastaan rokottautumista voi harkita, jos suunnittelee pitkää (muutamaa viikkoa pidempää) matkaa Aasian, Afrikan tai Etelä-Amerikan lavantautialueelle tavanomaisten turistialueiden ulkopuolelle.

Kuinka monta annosta tarvitaan ja minkälaisella aikataululla ne otetaan?

+

Suomessa on saatavilla kaksi eri rokotetta lavantautia vastaan, toinen on pistettävä ja toinen suun kautta otettava. Pistettävä rokote annetaan aikuisille ja 2 vuotta täyttäneille lapsille kerta-annoksena vähintään 2 viikkoa ennen matkaa. Suoja lavantautia vastaan kestää noin 3 vuotta.                              

Suun kautta otettavaan lavantautirokotesarjaan kuuluu kolme kapselia, jotka niellään kokonaisina joka toinen päivä. Rokotuksen voi antaa lapsille, kun he pystyvät turvallisesti nielemään rokotekapselit. Suurikokoisen kapselin nieleminen on usein ongelmallista alle 5-vuotiaille. Rokotteen uusimiselle ei ole määritelty aikataulua. Jos asuu tartunta-alueella pysyvästi, voi riittävän, mutta ei täydellisen, suojan saada ottamalla tehosterokotteen kolmen vuoden välein. Jos matkustaa toistuvasti lavantautialueille, voi rokotteen ottaa vuosittain.

Mistä tiedän, vaaditaanko matkakohteessani lavantautirokotusta?

+
Katso tiedot hyvissä ajoin ennen matkaa maakohtaisista rokotussuosituksista. Jokaisen maan kohdalla kerrotaan, mitä rokotuksia maahan suositellaan.

Miten muuten voin suojautua lavantaudilta rokottautumisen lisäksi?

+

Lavantautitartunnan välttämiseksi on tärkeää huolehtia riittävästä käsi- ja elintarvikehygieniasta tartunta-alueella.

Näin rokottaudut
Lue lisää rokotteilla ehkäistävistä taudeista
Matkailijan rokotusoppaasta löydät vinkit, joiden avulla et tuo matkalta ikäviä tuliaisia
Lue lisää
Tarkista matkakohteesi rokotussuositukset
Lue lisää
Miten ja missä voi rokottautua?
Lue lisää