Kurkkumätä

Kurkkumätä on bakteerin aiheuttama tulehdus. Bakteerin tuottama myrkky eli toksiini voi vaurioittaa hermoja ja sydänlihasta. Kurkkumätärokotteen sisältävä yhdistelmärokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

Mikä on kurkkumätä?

+
Kurkkumätä (difteria) on yskimisen ja aivastelun kautta tarttuva tauti. Jos tautia sairastavan iholla on haavaumia, tauti voi tarttua myös kosketuksesta haavaumaan. Kurkkumätä on rokotusten ansiosta erittäin harvinainen.

Mitkä ovat kurkkumädän oireet?

+

Kurkkumädän oireita ovat kuume, kurkkukipu ja paksu peite nielun ja nenän alueella. Myös kaulan turvotusta ja ihohaavaumia voi esiintyä.

Vaikeassa taudissa voi esiintyä sydän- ja hermoturvotusta ja hengitysvaikeuksia. Tauti johtaa kuolemaan 5–10 %:lla potilaista, joilla on hengitysvaikeuksia. Iho-oireista kurkkumätää sairastavat toipuvat yleensä taudistaan.

Miten kurkkumätää hoidetaan?

+

Kurkkumätää hoidetaan difteria-antitoksiinilla eli vastamyrkyllä. Lisäksi sairastuneita hoidetaan mikrobilääkkeillä, joilla hidastetaan toksiinin tuotantoa ja ehkäistään jatkotartuntoja.

Tartunnan lähteet


Kurkkumätä tarttuu hengitystie-eritteiden, kuten nenäliman ja syljen, ja haavaeritteiden välityksellä.

Riskiryhmät
  • Pienet lapset
  • Iäkkäät

Rokottautuminen kurkkumätää vastaan

Kuuluuko rokote kurkkumätää vastaan kansalliseen rokotusohjelmaan?

+
Kyllä. Rokote annetaan lapsille ja nuorille osana lasten kansallista rokotusohjelmaa. Myös aikuisten tehosterokotteet kuuluvat rokotusohjelmaan. Tehosteet ovat maksuttomia, mutta niiden ottamisesta on huolehdittava itse.

Kenelle rokote kurkkumätää vastaan on tarkoitettu?

+

Kansallisessa rokotusohjelmassa rokote kurkkumätää vastaan annetaan lapsille, nuorille ja aikuisille. Myös matkailijoiden on hyvä tarkistaa suojan voimassaolo ennen matkalle lähtöä.

Kuinka monta annosta tarvitaan ja minkälaisella aikataululla ne otetaan?

+

Rokote kurkkumätää vastaan kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan. Kurkkumätää vastaan annetaan kolme rokoteannosta neuvolassa 3, 5 ja 12 kuukauden iässä, jolloin se on mukana ns. viitosrokotteessa. 4-vuotiaana annetaan tehoste (ns. nelosrokote). Koululaisille annetaan 14–15-vuotiaana jäykkäkouristus-kurkkumätä-hinkuyskä-rokote. Ennen vuotta 1997 syntyneille rokote on annettu jo 11–13-vuotiaina kouluterveydenhuollossa.

Tehosterokote kurkkumätää vastaan annetaan 25-, 45- ja 65-vuotiaille ja tämän jälkeen 10 vuoden välein eli 75-, 85- ja 95-vuotiaille. 25-vuotiaille annettava dtap-rokote sisältää lisäksi suojan jäykkäkouristusta ja hinkuyskää vastaan. 45-vuotiaille ja vanhemmille annettavat dt-rokotteet suojaavat kurkkumädän lisäksi jäykkäkouristukselta.

Aikuisiän tehosteet on muistettava ottaa itse. Rokotukset saa maksutta terveysasemalta.
Suojan voimassaolo kannattaa tarkistaa ennen matkalle lähtöä.

Näin rokottaudut
Lue lisää rokotteilla ehkäistävistä taudeista
Lasten rokotusopas: ajantasaiset tiedot ja käytännön vinkit lasten rokottautumiseen 
Lue lisää
Mitä rokotuksia lasten kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluu? 
Lue lisää
Miten ja missä voi rokottautua?
Lue lisää