Japanin aivotulehdus on hyttysen levittämä vakava virusinfektio, jota esiintyy Aasiassa. Useimmilla sairastuneista oireet ovat lieviä, mutta osalle kehittyy vakavampi tauti, johon voi jopa kuolla. Matkailijat voivat suojautua tautia vastaan rokottautumalla omakustanteisesti.
Japanin aivotulehdus on hyttysen levittämä vakava virusinfektio. Useimmilla sairastuneista oireet ovat lieviä, mutta osalle kehittyy vakavampi tauti. Vakavammissa tapauksissa kuolleisuus voi WHO:n arvion mukaan olla jopa 30 %. Tauti voi myös aiheuttaa pysyviä neurologisia vammoja.
Tautia esiintyy Aasiassa Japanista aina Intiaan ja Pakistaniin. Trooppisilla alueilla esiintyminen voi olla ympärivuotista, kun taas pohjoisempana (kuten Kiinan pohjoisissa osissa, Venäjän itäisissä osissa, Japanissa ja Korean niemimaalla) tautia esiintyy erityisesti sadekauden aikana eli kesällä ja syksyllä.
Tautia aiheuttavan viruksen esiintyminen vaihtelee suuresti alueittain ja vuosittain, ja myös sääolosuhteiden mukaan. Virus on Kaakkois-Aasian merkittävin aivotulehdusten aiheuttaja erityisesti lapsilla.
Japanin aivotulehdukseen ei ole varsinaista hoitoa. Potilaiden hoito keskittyy vakavien kliinisten oireiden lievittämiseen.
Tauti leviää hyttysten välityksellä.
Tavallisella muutaman viikon turistimatkalla rokotetta ei tarvita, mutta sitä voi harkita, mikäli oleskelee pitkään (pääsääntöisesti yli neljä viikkoa) riskialueen maaseudulla tai liikkuu erityisen paljon ulkona riskialueella. Tautia voi esiintyä suurkaupunkien slummialueilla, mutta se muodostaa turisteille vain vähäisen riskin.
Rokote Japanin aivotulehdusta vastaan voidaan antaa kahden kuukauden iästä lähtien.
Rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta: toinen annos otetaan 28 päivän päästä ensimmäisestä. Toinen annos tulisi antaa viimeistään viikkoa ennen matkaa.
Suojan kesto on 12-24 kuukautta. Jos altistus Japanin aivotulehdukselle jatkuu pidempään, on suojaa tehostettava.