Hinkuyskä

Tauti ja sen oireet

Hinkuyskä on erittäin tarttuva bakteerin aiheuttama tauti, joka aiheuttaa flunssaa muistuttavia oireita ja rajuja yskänpuuskia. Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa lapsille, nuorille, varusmiehille, sekä kaikille 25-vuotiaille. Riskiryhmiin kuuluvat, kuten keuhkosairauksia sairastavat, voivat tehostaa suojaa omakustanteisesti. 

Mikä on hinkuyskä?

+

Hinkuyskä on Bordetella pertussis -bakteerin aiheuttama hengitystiesairaus. Bakteerit leviävät hengitysteiden limakalvojen kautta ja tuottavat myrkyllisiä aineita eli toksiineja, jotka vaurioittavat limakalvoja ja lamaavat elimistön puolustusmekanismeja.

Bakteeri leviää pisaratartuntana hengitysteitse tautia sairastavasta henkilöstä suoraan toiseen henkilöön. Pienet lapset saavat tartunnan useimmiten lähipiiristä: omilta vanhemmilta, sisaruksilta tai isovanhemmilta. Taudin itämisaika on 1-2 viikkoa.

Mitkä ovat hinkuyskän oireet?

+

Aluksi esiintyy flunssaa muistuttavia oireita kuten lievää yskää, nuhaa, lievää kuumetta ja kurkkukipua. Sen jälkeen yskä voimistuu ja alkaa aiheuttaa puuskittaisia, hallitsemattomia yskänpuuskia. Yskänpuuskat ovat voimakkaita ja voivat päättyä oksentamiseen.

Vauvoilla hinkuyskä voi aiheuttaa hengityskatkoksia ja olla jopa hengenvaarallinen. Yskänkohtaukset ovat rajuja ja voivat aiheuttaa ihon sinertymistä hapenpuutteen vuoksi. Etenkin imeväisikäisillä esiintyy yskänpuuskan lopussa "hinkumista".

Aikuisilla hinkuyskä voi vaikeuttaa nukkumista tai aiheuttaa komplikaatioita, kuten keuhkokuumetta, virtsankarkailua tai kylkiluiden murtumia. Jälkitautien ja komplikaatioiden riski kasvaa iän myötä. Esimerkiksi 65 vuotta täyttäneillä on havaittu korkeampi riski joutua sairaalahoitoon kuin 45-64-vuotiailla aikuisilla.

Miten hinkuyskää hoidetaan?

+

Hinkuyskän taudinkulkua voidaan lievittää antibioottihoidolla, joka aloitetaan 1–2 viikon kuluessa oireiden alkamisesta. Pikkulapset hoidetaan usein sairaalassa. Pitempään kestäneeseen hinkuyskään antibiootti ei auta. Taudin oireet häviävät vähitellen useiden viikkojen kuluessa.

Tartunnan lähteet

Hinkuyskä tarttuu pisaratartuntana hengitysteitse ja leviää erittäin herkästi ihmisestä toiseen.Riskiryhmät
  • Pienet lapset
  • Iäkkäät
  • Astmaatikot
  • Keuhkoahtaumapotilaat

Rokottautuminen hinkuyskää vastaan

Kuuluuko rokote hinkuyskää vastaan kansalliseen rokotusohjelmaan?

+
Kyllä. Kansallisen rokotusohjelman mukaisesti hinkuyskää vastaan rokotetaan lapsia ja nuoria. Viimeinen ohjelmaan kuuluva rokotus annetaan 25-vuotiaille osana yhdistelmärokotetta, joka antaa suojan hinkuyskän lisäksi myös kurkkumätää ja jäykkäkouristusta vastaan.

Mikäli taudin vastaista suojaa tarvitsee tehostaa esimerkiksi riskiryhmiin kuulumisen vuoksi, aikuiset ja riskiryhmiin kuuluvat voivat tarvittaessa hankkia tehosteen omakustanteisesti.

Kenelle rokote hinkuyskää vastaan on tarkoitettu?

+

Kansallisen rokotusohjelman mukaisesti hinkuyskää vastaan rokotetaan lapsia ja nuoria. Puolustusvoimissa dtap-rokotus annetaan palvelukseen astuvalle, mikäli edellisestä jäykkäkouristustehosteesta on yli 5 vuotta.

Tartuntatautilain mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöillä, jotka työssään hoitavat jatkuvasti alle 12 kuukauden ikäisiä lapsia, on oltava suoja hinkuyskää vastaan.

Riskiryhmiin kuuluvat, kuten keuhkoahtaumatautipotilaat ja astmaatikot voivat tehosterokottautua hinkuyskää vastaan omakustanteisesti.

Kuinka monta annosta tarvitaan ja minkälaisella aikataululla ne otetaan?

+

Lasten kansallisessa rokotusohjelmassa rokotus hinkuyskää vastaan annetaan osana viitosrokotetta 3, 5 ja 12 kuukauden iässä sekä 4-vuotiaille osana yhdistelmärokotetta, joka suojaa hinkuyskän lisäksi jäykkäkouristusta, kurkkumätää ja poliota vastaan.

Tämän jälkeen yhdistelmärokote hinkuyskää, kurkkumätää ja jäykkäkouristusta vastaan annetaan kansallisessa rokotusohjelmassa 14-15-vuotiaille nuorille sekä 25 vuoden iässä.

Puolustusvoimissa dtap-rokotus, joka sisältää suojan myös hinkuyskää vastaan, annetaan palvelukseen astuvalle, mikäli edellisestä jäykkäkouristustehosteesta on yli 5 vuotta.

Tehosterokotteet tarvittaessa riskiryhmien aikuisille

+

Rokote voidaan antaa aikuisille myös 25 ikävuoden jälkeen tarvittaessa suojaamaan hinkuyskältä. Erityistä hyötyä hinkuyskätehosteesta voi olla esimerkiksi astma- tai keuhkoahtaumatautipotilaille tai iäkkäämmille aikuisille.

Aikuisten hinkuyskätehoste annetaan osana dtap-yhdistelmärokotetta (kurkkumätä, jäykkäkouristus ja hinkuyskä). Rokotusohjelmaan kuuluvien tehosteiden jälkeen rokotteen maksaa rokotettava itse. Keskustele rokotustarpeistasi lääkärin tai hoitajan kanssa.

Keuhkosairaudet voivat lisätä riskiä sairastua hinkuyskään

+

Tietyt perussairaudet voivat altistaa muille infektioille, kuten hinkuyskälle. Esimerkiksi keuhkoahtaumatautipotilailla ja astmaatikoilla voi olla moninkertainen riski sairastua hinkuyskään.

Hinkuyskä voi myös merkittävästi heikentää olemassa olevien sairauksien hoitotasapainoa ja altistaa siten esimerkiksi keuhkoahtaumataudin pahenemisvaiheille. Hinkuyskätartunnan saaneilla astmapotilailla on puolestaan havaittu pitkittynyttä yskää, enemmän yönaikaisia oireita sekä lisääntynyttä lääkityksen tarvetta. Riskiryhmiin kuuluvat voivat rokottautua hinkuyskää vastaan omakustanteisesti.
Näin rokottaudut
Lue lisää rokotteilla ehkäistävistä taudeista

Loma voi altistaa hepatiittitartunnalle – tarkista, oletko riskissä

Hepatiittiriski piilee lähes kaikissa suomalaisten suosikkikohteissa - jo yllättävän lähellä. Vältä tautituliaiset ja suojaudu ennen lähtöä.

Lue lisää
Matkailijan rokotusoppaasta löydät vinkit, joiden avulla et tuo matkalta ikäviä tuliaisia
Lue lisää
Vyöruusu ei välitä elintavoistasi – tunnistatko oman riskisi sairastua?
Lue lisää
RSV - Herkästi tarttuva tauti saattaa yli 60-vuotiailla vaatia sairaalahoitoa
Lue lisää