Hemofilustaudit (Hib)

Tyypin B Haemophilus influenzae -bakteeri voi aiheuttaa monenlaisia infektiotauteja, jotka voivat vaihdella lievistä korvatulehduksista vaikeisiin tauteihin kuten aivokalvontulehdukseen, kurkunkannentulehdukseen ja keuhkokuumeeseen. Näitä esiintyy lähes yksinomaan alle 5-vuotiailla lapsilla. Hib-rokote kuuluu lasten kansalliseen rokotusohjelmaan.

Mikä on hemofilustauti?

+

Hemofilus eli Haemophilus influenzae on tavallinen bakteeri-infektioiden aiheuttaja lapsilla ja aikuisilla. Hemofilus-bakteerista tunnetaan sekä kapselittomia että kapselillisia muotoja (tyypit a, b, c, d, e ja f). Kapselillista bakteereista vakavimpia oireita aiheuttaa tyyppi b eli Hib-bakteeri, jota vastaan on myös olemassa rokote. Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.  

Hib aiheuttaa hengitystieinfektioiden lisäksi aivokalvontulehdusta, kurkunkannen tulehdusta, verenmyrkytystä, keuhkokuumetta, nivel- ja luutulehdusta.

Hib-rokotusten ansiosta pikkulasten vakavat hemofilus-taudit ovat nykyään Suomessa hyvin harvinaisia. Tautia esiintyy lähinnä rokottamattomilla tai vaillinaisesti rokotetuilla lapsilla. 

Kapselittomat hemofilukset aiheuttavat Suomessa 60–70 vakavaa tautitapausta vuosittain, pääosin ikääntyneillä aikuisilla. Rokote ei anna suojaa tämäntyyppisiä infektioita vastaan.

Mitkä ovat hemofilustaudin oireet?

+
Vakaviin Hib-tauteihin liittyy kurkkukipua, nielemisvaikeutta, kuumetta, hengenahdistusta, päänsärkyä, niskajäykkyyttä ja hengitysteiden tukkeumaa. Sairaalahoitoon hakeutua välittömästi, jos epäillään hemofiluksen aiheuttamaa vakavaa yleisinfektiota.

Miten hemofilustautia hoidetaan?

+

Hemofiluksen aiheuttamia infektioita hoidetaan antibiooteilla ja oireenmukaisesti. Vakavampia tautimuotoja hoidetaan sairaalassa annettavalla suonensisäisellä antibioottihoidolla.

Tartunnan lähteet


Hemofilustauti tarttuu pisaratartuntana hengitysteitse tai nenän ja suun eritteiden välityksellä.

Riskiryhmät
  • Pienet lapset
  • Iäkkäät
  • Pernanpoistopotilaat 

Rokottautuminen hemofilustaudin tyyppi B:tä vastaan

Kuuluuko rokote hemofilustauteja vastaan kansalliseen rokotusohjelmaan?

+
Kyllä. Kansallisen rokotusohjelman mukaisesti hemofilus tyyppi B:tä vastaan rokotetaan pikkulapsia. Jos on saanut täyden rokotussarjan, Hib-rokotuksia ei tarvitse myöhemmin tehostaa.

Kenelle rokote hemofilustaudin tyyppi B:tä vastaan on tarkoitettu?

+

Rokote Haemophilus influenzae -tyyppi B:tä (Hib) vastaan kuuluu pikkulasten kansalliseen rokotusohjelmaan. Hib-rokote annetaan yhdistelmärokotteen osana 3, 5 ja 12 kuukauden ikäisille lapsille. Jos on saanut täyden rokotussarjan, Hib-rokotuksia ei tarvitse tehostaa.

Hib-rokotteita suositellaan pernan vajaatoiminnassa tai pernanpoistoa suunniteltaessa aikuisille ja lapsille, joita ei ole aiemmin rokotettu tai joiden Hib-sarjaa tulee täydentää.

Näin rokottaudut
Lue lisää rokotteilla ehkäistävistä taudeista
Lasten rokotusopas: ajantasaiset tiedot ja käytännön vinkit lasten rokottautumiseen 
Lue lisää
Mitä rokotuksia lasten kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluu? 
Lue lisää
Miten ja missä voi rokottautua?
Lue lisää