rokote.fi

Papilloomavirusinfektiot

Maat, joihin suositellaan rokotusta

Tauti ja sen oireet

Papilloomavirusta (HPV) on yli sataa erilaista tyyppiä. Niistä ainakin 14 tyyppiä kutsutaan suuren riskin tyypeiksi, sillä niillä on yhteys kohdunkaulan syöpään ja joihinkin muihin syöpiin. HPV 16 ja HPV 18 aiheuttavat 70 % kaikista kohdunkaulan syöpätapauksista. Useimmat muut virustyypit aiheuttavat häviävän pienen riskin sairastua kohdunkaulan syöpään. Lisäksi HPV 6 ja  HPV 11 aiheuttavat sukuelinten syylämäisiä kondyloomia. Syöpää aiheuttavien HPV-tyyppien infektiot sukuelimissä ovat oireettomia.

Papilloomavirus leviää sukupuoliyhteydessä ja jopa intiimissä genitaalialueen ihokosketuksessa. Kondomin käyttö vähentää riskiä mutta ei suojaa tartunnalta täysin.

Rokottautuminen

Rokote papilloomaviruksia vastaan kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan. Se suojaa syöpää aiheuttavia papilloomaviruksia vastaan, mikä ehkäisee kohdunkaulan syövän esiasteita. 11-12-vuotiaat tytöt saavat rokotteen kahtena annoksena maksutta kansallisessa rokotusohjelmassa.
Rokotteesta voivat hyötyä kansallisen ohjelman rokotusikää vanhemmatkin. Jos rokotukset aloitetaan yli 15-vuotiaana, annetaan yhteensä kolme annosta.

Muu suojautuminen

Säännölliset Papa-kokeet ovat tärkeitä kohdunkaulan syövän ennaltaehkäisyssä. Papa-seulonnassa pyritään havaitsemaan jo syntyneet syövän esiasteet tai syöpäsolut, jotta ne voidaan hoitaa ajoissa.

Kondomin käyttö on aina suositeltavaa ja se voi vähentää HPV-infektioriskiä, mutta ei täysin suojaa tartunnalta, koska virusta voi esiintyä myös genitaalialuetta ympäröivässä ihossa.

Yleisyys

Papilloomavirukset ovat hyvin yleisiä ja helposti tarttuvia. Arvioiden mukaan kahdeksan ihmistä kymmenestä saa tartunnan jossain elämänsä vaiheessa. Virus voi myös tarttua useamman kerran elämän aikana. Kehon immuunipuolustus torjuu useimmat HPV-infektiot, mutta jotkut suuren riskin virustyypit voivat jäädä kohdunkaulaan ja aiheuttaa ajan kuluessa syövän.

Tartunnan lähteitä

  • Suojaamaton seksi
  • Genitaalialueen ihokosketus

 

Viitteet

Key facts. Human papillomavirus (HPV) and cervical cancer. WHO.
HPV-infektio. THL.
HPV-rokote. THL.