rokote.fi

Meningokokkitaudit

Maat, joihin suositellaan rokotusta

Tauti ja sen oireet

Meningokokki, Neisseria meningitidison bakteeri, joka voi aiheuttaa aivokalvotulehduksen, vaikean yleisinfektion tai jopa nopeasti kuolemaan johtavan verenmyrkytyksen. Oireita ovat kuume, niskajäykkyys, tajunnanhäiriöt ja nopeasti heikkenevä yleistila. Meningokokkeja on useita eri seroryhmiä, joista tärkeimmät ovat A, B C, W ja Y. Näiden ryhmien meningokokit voivat aiheuttaa epidemioita.

Rokottautuminen

Suomessa rokote A-, C-, W-, ja Y-meningokokkia vastaan kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa vain varusmiehille. Matkailijoiden täytyy huolehtia rokotteen saamisesta itse. Rokotusta suositellaan matkailijoille, jotka oleskelevat turistikohteiden ulkopuolella alueilla, joilla meningokokkitauteja esiintyy jatkuvasti tai epidemioina – erityisesti Afrikan meningiittivyöhykkeellä: Saharan eteläpuolella Senegalista Etiopiaan. Yhdysvalloissa ja joissakin muissa maissa vaihto-oppilailta vaaditaan todistus meningokokkirokotuksesta edellytyksenä koulunkäynnin aloittamiselle. Saudi-Arabia vaatii kaikilta pyhiinvaellusmatkoille tulevilta todistuksen nelivalenttisesta ACWY-meningokokkirokotteesta.

Suomessa on saatavilla kaksi nelivalenttista ACWY-konjugaattirokotetta. Rokote voidaan antaa 6 viikon tai 2 vuoden iästä alkaen, valmisteesta riippuen. Pitkäaikaisesta suojasta kertyy koko ajan lisää tietoa. Tehosterokotuspäätökseen vaikuttaa aiemman rokotuksen ajankohta, rokotettavan ikä, matkakohteen vallitseva epidemiologinen tilanne ja matkan luonne. Suoja A-ryhmän meningokokkia vastaan saattaa olla lyhytkestoinen. Tehosteannosta kannattaa siis harkita, jos taudille altistumisen riski on suuri ja edellisestä rokotuksesta on kulunut yli 3 vuotta. Muiden kuin A-seroryhmän meningokokeilta suojautumiseen aikuisille riittää tehosteannos 5 vuoden välein.

Suomessa on myös saatavilla kaksi meningokokki B -rokotetta, joista toinen voidaan antaa 2 kk iästä alkaen, ja toinen 10 vuoden iästä alkaen. Perusrokotussarjaan kuuluu kaksi annosta.

Yleisyys

Meningokokkitauteja esiintyy kautta maailman, mutta korkein ilmaantuvuus on Afrikassa Saharan eteläpuolella päiväntasaajan seudulla, ns. meningiittivyöhykkeellä. Tällä alueella meningokokkitautitapauksia ilmaantuu jatkuvasti, erityisesti joulukuusta kesäkuuhun. Euroopassa, Kanadassa ja Australiassa, B-seroryhmän meningokokki aiheuttaa valtaosan tapauksista. Meningokokki-infektioita voi esiintyä minkä ikäisellä henkilöllä tahansa, mutta eniten pienillä lapsilla ja nuorilla aikuisilla.

Tartunnan lähteitä

  • Hengitystie-eritteet tai sylki
  • Läheinen kontakti, esimerkiksi asuminen samoissa tiloissa tai suuteleminen

 

Viitteet

Key facts. Meningococcal meningitis. WHO.
Meningococcal meningitis, countries or areas at high risk. WHO.
Meningococcal disease. Travelers’ Health. CDC.
Meningokokkitaudit. Matkailijan terveysopas. THL.