Lasten rokotusohjelma

Suomessa lasten ja nuorten rokotusohjelma on maksuton ja perustuu vapaaehtoisuuteen. Rokotusohjelman sisältö perustuu Suomessa vallitseviin tartuntatautiriskeihin sekä laaja-alaiseen tieteelliseen tutkimustyöhön eri tartuntatautien ehkäisystä väestötasolla.

Rokotukset ovat kaikille ilmaisia, ja ne annetaan lapsen iästä riippuen joko neuvolakäynneillä tai kouluterveydenhoitajan vastaanotolla.
Rokotusohjelmaan kuuluvat taudit

Rokotteilla pystytään ennaltaehkäisemään monia tauteja ja kattavan rokotusohjelman vuoksi monet taudit ovat Suomessa jo harvinaisia.

Katso oheisesta listasta, mitkä kaikki taudit lasten kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat. Kunkin taudin kohdalta pääset tautikohtaiselle sivulle, josta saat tarkempaa tietoa sekä taudista että rokotuksista, niiden aikatauluista ja kohderyhmistä.

Näiden rokotusten lisäksi lapset voivat yksilöllisen tarpeen mukaan rokottautua matkailijan tauteja sekä muita tartuntatauteja vastaan. Keskustele näiden rokotteiden tarpeesta aina terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.
Näiltä taudeilta lasten rokotusohjelma suojaa

Hemofilustaudit

+
Hemofilusbakteeri voi aiheuttaa useita voi aiheuttaa monenlaisia infektiotauteja, kuten aivokalvontulehdusta, kurkunkannentulehdusta ja keuhkokuumetta. Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa lapsille.

Lue lisää hemofilustaudeista

Hinkuyskä

+
Hinkuyskä on erittäin tarttuva bakteerin aiheuttama tauti, joka aiheuttaa flunssaa muistuttavia oireita ja rajuja yskänpuuskia. Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa lapsille, nuorille, varusmiehille, sekä kaikille 25-vuotiaille.

Lue lisää hinkuyskästä

HPV-infektiot

+
Papilloomavirus eli HPV on kohdunkaulansyövän merkittävin aiheuttaja. Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa 10-12-vuotiaille tytöille ja pojille.

Lue lisää HPV-infektioista

Influenssa

+
Influenssa on kuumeinen ja mahdollisesti raju hengitysteiden infektiotauti, joka leviää pisaratartuntana.

Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa alle 7-vuotiaille lapsille.

Lue lisää influenssasta

Jäykkäkouristus

+

Maaperässä yleisesti esiintyvän bakteerin aiheuttama tauti. Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan yhdistelmärokotteen osana.

Lue lisää: Jäykkäkouristus

Kurkkumätä

+

Bakteerin aiheuttama tulehdus. Bakteerin tuottama myrkky eli toksiini voi vaurioittaa hermoja ja sydänlihasta. Kurkkumätärokotteen sisältävä yhdistelmärokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

Lue lisää: Kurkkumätä

Pneumokokkitaudit

+

Pneumokokki on merkittävä vaikean aivokalvontulehduksen ja verenmyrkytyksen aiheuttaja. Rokote kuuluu lasten kansalliseen rokotusohjelmaan.

Lue lisää pneumokokkitaudeista

Polio

+
Polio on erittäin herkästi tarttuva virustauti, joka voi aiheuttaa aivokalvontulehduksen tai jopa halvausoireita. Rokote kuuluu lasten kansalliseen rokotusohjelmaan. Korkean polioriskin maihin yli neljäksi viikoksi matkustaville suositellaan tehosterokotetta.  

Lue lisää poliosta

Rotavirus

+
Rotavirus aiheuttaa ripuli-oksennustaudin imeväisille ja pienille lapsille. Rokote kuuluu lasten kansalliseen rokotusohjelmaan.

Lue lisää rotaviruksesta

Sikotauti

+

Virustauti, jonka oireisiin kuuluu kaulan alueen turvotus. Taudilta suojaava MPR-yhdistelmärokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

Lue lisää sikotaudista

Tuhkarokko

+

Viruksen aiheuttama yleisinfektio, joka voi aiheuttaa vaikeita jälkitauteja. Tuhkarokko kuuluu lasten kansalliseen rokotusohjelmaan.

Lue lisää: Tuhkarokko

Vesirokko

+
Vesirokko on viruksen aiheuttama lastentauti, joka aiheuttaa nuorilla ja aikuisilla voimakkaampia oireita. Vesirokkorokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

Lue lisää vesirokosta

Vihurirokko

+

Viruksen aiheuttama infektiotauti, joka voi olla vaarallinen raskauden aikana. Vihurirokolta suojaava MPR-yhdistelmärokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

Lue lisää vihurirokosta

Lasten rokotusohjelman aikataulut

Tästä taulukosta näet tämänhetkisen lasten kansallisen rokotusohjelman tiedot:

  • rokotusten aikataulut,
  • taudit, joita vastaan rokotteet suojaavat sekä
  • rokotteiden lyhenteet, joilla rokottaminen todennäköisesti merkitään rokotuskorttiin.
Ikä Tauti, jolta rokote suojaa
2 kk Rotavirus
3 kk Pneumokokkitaudit (PCV)
Aivokalvontulehdus, keuhkokuume, verenmyrkytys

ja korvatulehdus
  Viitosrokote (DTP-IPV-Hib)
Kurkkumätä, jäykkäkouristus, hinkuyskä, polio ja
Hib-taudit, kuten aivokalvontulehdus,
kurkunkannen tulehdus ja verenmyrkytys
  Rotavirus
5 kk Pneumokokkitaudit (PCV)
Aivokalvontulehdus, keuhkokuume, verenmyrkytys

ja korvatulehdus
  Viitosrokote (DTP-IPV-Hib)
Kurkkumätä, jäykkäkouristus, hinkuyskä, polio ja
Hib-taudit
, kuten aivokalvontulehdus,
kurkunkannen tulehdus ja verenmyrkytys
  Rotavirus
12 kk Pneumokokkitaudit (PCV)
Aivokalvontulehdus, keuhkokuume, verenmyrkytys

ja korvatulehdus
  Viitosrokote (DTP-IPV-Hib)
Kurkkumätä, jäykkäkouristus, hinkuyskä, polio ja
Hib-taudit, kuten aivokalvontulehdus,
kurkunkannen tulehdus ja verenmyrkytys
12–18 kk Tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko (MPR)
6 kk –6 v. Kausi-influenssa (vuosittain)
1,5 - 11 v. Vesirokko
4 v. Nelosrokote (DTaP-IPV)
Kurkkumätä, jäykkäkouristus, hinkuyskä, polio
6 v. Tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko, vesirokko (MPRV)
10–12 v. HPV-infektiot 
14–15 v. Kurkkumätä, jäykkäkouristus, hinkuyskä (dtap-tehoste)
Usein kysyttyä: Lapset ja rokottautuminen

Voiko lasten rokotusohjelmasta poiketa?

+
Suomessa lasten ja nuorten rokotusohjelma on maksuton ja perustuu vapaaehtoisuuteen. Rokotusohjelman sisältö pohjaa Suomessa vallitseviin tartuntatautiriskeihin sekä laaja-alaiseen tieteelliseen tutkimustyöhön eri tartuntatautien ehkäisystä väestötasolla.

Rokotusohjelmassa ja rokotteiden antoajankohdassa on eroja maiden välillä. Suomenkin rokotusohjelmaa voi jonkin verran muokata esimerkiksi ulkomaanmatkailun tai ulkomaille muuton johdosta.

Yksilötasolla saattaa olla terveyteen vaikuttavia tekijöitä, joiden perusteella viralliseen ohjelmaan kuulumattomien rokotteiden käyttö voi olla tarpeellista. Mikäli rokotettava kuuluu erikseen määritettyihin riskiryhmiin, nämä rokotteet ovat yleensä maksuttomia.

Muut itse hankittavat rokotteet ovat reseptivalmisteita ja niiden hankinta täytyy myös kustantaa itse. Täydentävien rokotteiden käyttö ei aiheuta muutoksia yleisessä rokotusohjelmassa ja ne voidaan antaa muun rokottamisen yhteydessä.

Voiko lasten rokotusohjelman aikataulusta poiketa?

+
Yleisen rokotusohjelman aikataulusta joudutaan joskus poikkeamaan. Yleisimmät syyt ovat akuutit infektiot tai muutto toiseen maahan.

Jos rokotusaikataulu keskeytyy ja rokotusväli pitenee, jatketaan siitä, mihin edellisellä kerralla on jääty, sillä elimistö ei unohda aiemmin saatuja rokotuksia.

Jos aikataulua joudutaan nopeuttamaan esimerkiksi ulkomaille muuton tai riskialueelle matkustamisen vuoksi, voidaan aloitusikää joissakin tapauksissa alentaa ja annosvälejä lyhentää.

Esimerkiksi MPR-rokotus voidaan tietyissä tapauksissa antaa jo alle 1-vuotiaalle. Se katsotaan tällöin ylimääräiseksi annokseksi, ja se vaikuttaa myöhempien annosten aikatauluun.

Keskustele aina ohjelman muuttamiseen liittyvistä kysymyksistä lääkärin tai terveydenhoitajan kanssa.

Mistä voi selvittää, mitä rokotuksia lapsi on saanut?

+
Alle kouluikäisten rokotukset merkitään neuvolakorttiin, kouluikäisten rokotukset puolestaan rokotuskorttiin. Tiedot löytyvät kätevimmin Omakanta-palvelusta, jos ne on annettu vuoden 2021 jälkeen. Sitä aiempia tietoja voi selvittää Omakannan vastaanottokäyntien kirjauksista tai pyytää vanhempia, paperisina säilytettyjä omia terveystietoja terveysasemalta.

Voiko kuumeisen tai nuhaisen lapsen viedä rokottautumaan?

+
Akuutti kuumeinen infektio voi olla syy lykätä rokottautumista, koska tällöin vasta-aineiden syntyminen voi jäädä vähäiseksi. Lievä hengitystieinfektio tai vatsatauti ei yleensä ole este rokottamiselle. Lisätietoa saat lääkäriltä tai hoitajalta.

Mitä rokotteita lapset tarvitsevat Suomen ulkopuolella?

+

Lasten kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat perusrokotteet tarjotaan neuvoloissa ja kouluterveydenhuollossa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeen mukaisesti ulkomaille lähtiessä voi olla tarvetta myös yleistä rokotusohjelmaa täydentäville rokotteille. 

Rokotusohjelman muutokset

Lasten rokotusohjelman rokotteita voidaan myös tarvittaessa aikaistaa tapauskohtaisesti. Esimerkiksi MPR-rokotus voidaan tietyissä tapauksissa antaa jo alle 1-vuotiaalle. Keskustele terveydenhuollon ammattilaisen kanssa tarkemmin.

Lisärokottaminen

Muut rokotussuositukset vaihtelevat matkakohteittain ja tartuntatautiriskit voivat vaihdella samankin maan sisällä alueittain tai matkan luonteen mukaan. Eri maihin suositellut rokotteet voit tarkistaa maakohtaisista rokotussuosituksista.

Osan matkailijan rokotteista voi antaa jo vastasyntyneelle (esimerkiksi hepatiitti B -rokote). Osalla rokotteista on alaikäraja, joka johtuu yleensä siitä, että rokotteen antaminen ennen suositusikää voi tuottaa heikomman immuunivasteen (esimerkiksi hepatiitti A- ja hepatiitti A+B -rokote annetaan vasta 1 vuotta täyttäneelle). Vaikka alle kouluikäiset sairastavat A-hepatiitin useimmiten oireettomina, tauti saattaa tarttua muihin lapsiin ja aikuisiin, joten ehkäiseminen rokottamalla on suositeltavaa.

Sijoitus tulevaisuuteen

Monilla rokotteista suoja on elinikäinen. Rokotussuojaa suunniteltaessa kannattaakin miettiä myös tulevia matkoja ja huomioida, että lapset tulevat todennäköisesti matkustamaan elämänsä aikana usein.

Varhainen, suunniteltu ja kunnollinen suojautuminen on usein järkevämpää kuin jokaista matkaa edeltävät, toistuvat lääkärikäynnit.

Mitä matkailijan rokotteita lapsille voi antaa ja minkä ikäisenä?

+
Lasten suojaamisen kannalta tärkeää on huolehtia rokotusohjelman perusrokotteista, joista esimerkiksi MPR-rokote suojaa monissa lähialueidenkin matkakohteissa yleiseltä tuhkarokolta. Tarvittaessa MPR-rokote voidaan antaa jo alle 1-vuotiaalle.

Matkailijan täydentävistä rokotteista esimerkiksi hepatiitti A:ta vastaan voidaan suojautua yhden vuoden iästä alkaen. Hepatiitti B:tä vastaan voi rokottaa jo vastasyntyneen. Yhdistelmärokote, joka suojaa sekä hepatiitti A:ta että B:tä vastaan, voidaan antaa yhden vuoden iästä alkaen.

Keltakuumerokote voidaan antaa 9 kuukauden iästä alkaen. Jos tartuntariski arvioidaan huomattavan suureksi, rokote voidaan antaa 6 kuukauden iästä alkaen.

Rokote Japanin aivotulehdusta vastaan voidaan antaa 2 kuukauden iästä lähtien.

Lapsia on myös tärkeä suojata malarialta, vaikka sitä vastaan ei voikaan rokottautua vaan käyttää estolääkitystä ja suojautua hyttystenpistoilta. 

Katso myös muut tautikohtaiset tiedot ja kysy lisää lasten rokottautumisesta hoitajalta tai lääkäriltä.
Jäikö vielä kysyttävää rokotuksista?

Mistä voi selvittää, mitä rokotuksia on saanut? Mistä tiedän, mitä rokotuksia tarvitsen? Entä jos rokotussarja on jäänyt kesken? Varasin perheelle äkkilähdön, ehdimmekö rokottautua? Entä milloin jäykkäkouristusrokote pitää tehostaa? 

Rokottautuminen herättää usein paljon kysymyksiä - lue vastaukset yleisimpiin rokottautumiseen liittyviin pulmiin.

Tietoa rokotteista