Lasten rokotusopas - muista lasten suojaaminen

Lapset ja nuoret saavat kansallisen rokotusohjelman kautta mahdollisuuden suojautua 13 eri tautia vastaan. Rokotteet annetaan neuvolakäynneillä ja kouluterveydenhoitajan vastaanotolla.

Lisäksi lapset voivat yksilöllisen tarpeen mukaan rokottautua matkailijan tauteja sekä muita tartuntatauteja vastaan. Keskustele näiden rokotteiden tarpeesta aina terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Tutustu lasten rokotusohjelmaan

Lapset ja nuoret saavat kansallisen rokotusohjelman kautta kattavan suojan monia tauteja vastaan. Tarkista, mitä rokotuksia lapsille annetaan ja minkä ikäisenä. 

Lasten rokotusohjelman rokotukset

Hemofilustaudit

+
Hemofilusbakteeri voi aiheuttaa useita voi aiheuttaa monenlaisia infektiotauteja, kuten aivokalvontulehdusta, kurkunkannentulehdusta ja keuhkokuumetta. Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa lapsille.

Lue lisää hemofilustaudeista

Hinkuyskä

+
Hinkuyskä on erittäin tarttuva bakteerin aiheuttama tauti, joka aiheuttaa flunssaa muistuttavia oireita ja rajuja yskänpuuskia. Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa lapsille, nuorille, varusmiehille, sekä kaikille 25-vuotiaille.

Lue lisää hinkuyskästä

HPV-infektiot

+
Papilloomavirus eli HPV on kohdunkaulansyövän merkittävin aiheuttaja. Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa 10-12-vuotiaille tytöille ja pojille.

Lue lisää HPV-infektioista

Influenssa

+
Influenssa on kuumeinen ja mahdollisesti raju hengitysteiden infektiotauti, joka leviää pisaratartuntana.

Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa alle 7-vuotiaille lapsille.

Lue lisää influenssasta

Jäykkäkouristus

+

Maaperässä yleisesti esiintyvän bakteerin aiheuttama tauti. Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan yhdistelmärokotteen osana.

Lue lisää: Jäykkäkouristus

Kurkkumätä

+

Bakteerin aiheuttama tulehdus. Bakteerin tuottama myrkky eli toksiini voi vaurioittaa hermoja ja sydänlihasta. Kurkkumätärokotteen sisältävä yhdistelmärokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

Lue lisää: Kurkkumätä

Pneumokokkitaudit

+

Pneumokokki on merkittävä vaikean aivokalvontulehduksen ja verenmyrkytyksen aiheuttaja. Rokote kuuluu lasten kansalliseen rokotusohjelmaan.

Lue lisää sikotaudista

Polio

+
Polio on erittäin herkästi tarttuva virustauti, joka voi aiheuttaa aivokalvontulehduksen tai jopa halvausoireita. Rokote kuuluu lasten kansalliseen rokotusohjelmaan. Korkean polioriskin maihin yli neljäksi viikoksi matkustaville suositellaan tehosterokotetta.  

Lue lisää poliosta

Rotavirus

+
Rotavirus aiheuttaa ripuli-oksennustaudin imeväisille ja pienille lapsille. Rokote kuuluu lasten kansalliseen rokotusohjelmaan.

Lue lisää rotaviruksesta

Sikotauti

+

Virustauti, jonka oireisiin kuuluu kaulan alueen turvotus. Taudilta suojaava MPR-yhdistelmärokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

Lue lisää sikotaudista

Tuhkarokko

+

Viruksen aiheuttama yleisinfektio, joka voi aiheuttaa vaikeita jälkitauteja. Tuhkarokko kuuluu lasten kansalliseen rokotusohjelmaan.

Lue lisää: Tuhkarokko

Vesirokko

+
Vesirokko on viruksen aiheuttama lastentauti, joka aiheuttaa nuorilla ja aikuisilla voimakkaampia oireita. Vesirokkorokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

Lue lisää vesirokosta

Vihurirokko

+

Viruksen aiheuttama infektiotauti, joka voi olla vaarallinen raskauden aikana. Vihurirokolta suojaava MPR-yhdistelmärokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

Lue lisää vihurirokosta
Yksilöllisesti harkittavat lasten rokotukset

Dengue

+
Dengueviruksen aiheuttama, hyttysten levittämä kuumetauti, jota esiintyy laajasti maapallon trooppisilla sekä subtrooppisilla alueilla. Matkailijat voivat suojautua rokottautumalla omakustanteisesti.

Lue lisää denguekuumeesta

Hepatiitti A

+

Hepatiitti A on viruksen aiheuttama, tarttuva akuutti maksatulehdus. Sitä esiintyy lähes kaikissa suomalaisten suosimissa matkakohteissa, lähialueista alkaen.

Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa vain riskiryhmille. Matkailijat voivat suojautua omakustanteisesti joko hepatiitti A -rokotteella tai yhdistelmärokotteella, joka antaa samalla suojan myös hepatiitti B:tä vastaan. 

Lue lisää hepatiitti A:sta

Hepatiitti B

+

Hepatiitti B on viruksen aiheuttama maksatulehdus, joka voi aiheuttaa sekä akuutin että pitkäaikaisen, kroonisen taudinkuvan. Virusta esiintyy monissa suomalaisten suosimissa matkakohteissa.

Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa vain riskiryhmille. Matkailijat voivat suojautua omakustanteisesti joko hepatiitti B -rokotteella tai yhdistelmärokotteella, joka antaa samalla suojan myös hepatiitti A:ta vastaan. 

Lue lisää hepatiitti B:stä

Japanin aivotulehdus

+
Hyttysen levittämä vakava virusinfektio, jossa kuolleisuus on suuri. Tautia esiintyy Aasiassa. Matkailijat voivat suojautua tautia vastaan rokottautumalla omakustanteisesti.

Lue lisää Japanin aivotulehduksesta

Keltakuume

+
Keltakuume on hyttysen levittämä vakava virustauti, joka voi johtaa kuolemaan. Tautia esiintyy trooppisilla alueilla. Monissa Afrikan ja Etelä-Amerikan maissa vaaditaan maahan pääsyn yhteydessä keltakuumerokotustodistus. Matkailijat voivat suojautua tautia vastaan rokottautumalla omakustanteisesti.

Lue lisää keltakuumeesta

Kolera

+
Kolera on bakteerin aiheuttama tauti, joka voi aiheuttaa voimakkaan ripulin. Se leviää helposti ulosteilla saastuneen ruoan ja juoman välityksellä ja vain harvoin suoraan ihmisestä toiseen. Matkailijat voivat suojautua koleraa vastaan rokottautumalla omakustanteisesti.

Lue lisää kolerasta

Koronatauti

+
Viruksen aiheuttama äkillinen hengitystie-infektio, jonka voimakkuus voi vaihdella oireettomasta erittäin vakavaan. Tehosterokotteita tarjotaan tietyille riskiryhmille.

Lue lisää koronataudista

Lavantauti

+

Lavantauti on bakteerin aiheuttama vakava yleisinfektio, joka leviää saastuneen ruoan tai juoman välityksellä. Tautia esiintyy erityisesti trooppisilla alueilla, Afrikassa, Lähi- ja Keski-Idässä, Intian niemimaalla, Kaakkois-Aasiassa sekä Tyynenmeren saarilla. Pitkään riskialueilla oleilevat voivat suojautua lavantaudilta rokottautumalla.

Lue lisää lavantaudista

Malaria (estolääkitys)

+
Malaria on hyttysen piston välityksellä leviävä, loisalkueläimen aiheuttama trooppinen kuumetauti. Matkailija ei voi suojautua malarialta rokottautumalla, vaan tautia ehkäistään estolääkityksellä ja suojautumalla hyttysen pistoilta. 

Lue lisää malariasta

Meningokokkitaudit

+
Meningokokkitauti on bakteerin aiheuttama aivokalvontulehdus, vaikea yleisinfektio tai jopa kuolemaan johtava verenmyrkytys. Rokotteet kuuluvat kansalliseen rokotusohjelmaan vain tiettyjen riskiryhmien osalta. Matkailijat voivat suojautua rokottautumalla omakustanteisesti.

Lue lisää meningokokkitaudeista

Puutiaisaivotulehdus (TBE)

+
Puutiaisaivotulehdus eli puutiaisaivokuume (TBE; tick-borne encephalitis) on virusperäinen tauti, jota levittää puutiainen eli punkki. Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa nimetyillä riskialueilla vakituisesti ja/tai kesäaikana asuville.

Lue lisää puutiaisaivotulehduksesta

Vesikauhu eli rabies

+
Vesikauhu eli rabies on keskushermoston virustauti, joka hoitamattomana johtaa aivotulehdukseen ja kuolemaan. Se tarttuu sairastuneen eläimen syljen välityksellä yleensä puremasta tai nuolaisusta. Vesikauhua vastaan voi suojautua rokotteella.

Lue lisää vesikauhusta
Usein kysyttyä: lapset ja rokottautuminen

Voiko lasten rokotusohjelmasta poiketa?

+
Suomessa lasten ja nuorten rokotusohjelma on maksuton ja perustuu vapaaehtoisuuteen. Rokotusohjelman sisältö pohjaa Suomessa vallitseviin tartuntatautiriskeihin sekä laaja-alaiseen tieteelliseen tutkimustyöhön eri tartuntatautien ehkäisystä väestötasolla.

Rokotusohjelmassa ja rokotteiden antoajankohdassa on eroja maiden välillä. Suomenkin rokotusohjelmaa voi jonkin verran muokata esimerkiksi ulkomaanmatkailun tai ulkomaille muuton johdosta.

Yksilötasolla saattaa olla terveyteen vaikuttavia tekijöitä, joiden perusteella viralliseen ohjelmaan kuulumattomien rokotteiden käyttö voi olla tarpeellista. Mikäli rokotettava kuuluu erikseen määritettyihin riskiryhmiin, nämä rokotteet ovat yleensä maksuttomia.

Muut itse hankittavat rokotteet ovat reseptivalmisteita ja niiden hankinta täytyy myös kustantaa itse. Täydentävien rokotteiden käyttö ei aiheuta muutoksia yleisessä rokotusohjelmassa ja ne voidaan antaa muun rokottamisen yhteydessä.

Voiko lasten rokotusohjelman aikataulusta poiketa?

+
Yleisen rokotusohjelman aikataulusta joudutaan joskus poikkeamaan. Yleisimmät syyt ovat akuutit infektiot tai muutto toiseen maahan.

Jos rokotusaikataulu keskeytyy ja rokotusväli pitenee, jatketaan siitä, mihin edellisellä kerralla on jääty, sillä elimistö ei unohda aiemmin saatuja rokotuksia.

Jos aikataulua joudutaan nopeuttamaan esimerkiksi ulkomaille muuton tai riskialueelle matkustamisen vuoksi, voidaan aloitusikää joissakin tapauksissa alentaa ja annosvälejä lyhentää.

Esimerkiksi MPR-rokotus voidaan tietyissä tapauksissa antaa jo alle 1-vuotiaalle. Se katsotaan tällöin ylimääräiseksi annokseksi, ja se vaikuttaa myöhempien annosten aikatauluun.

Keskustele aina ohjelman muuttamiseen liittyvistä kysymyksistä lääkärin tai terveydenhoitajan kanssa.

Mistä voi selvittää, mitä rokotuksia lapsi on saanut?

+
Alle kouluikäisten rokotukset merkitään neuvolakorttiin, kouluikäisten rokotukset puolestaan rokotuskorttiin. Tiedot löytyvät kätevimmin Omakanta-palvelusta, jos ne on annettu vuoden 2021 jälkeen. Sitä aiempia tietoja voi selvittää Omakannan vastaanottokäyntien kirjauksista tai pyytää vanhempia, paperisina säilytettyjä omia terveystietoja terveysasemalta.

Mitä rokotteita lapset tarvitsevat Suomen ulkopuolella?

+

Lasten kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat perusrokotteet tarjotaan neuvoloissa ja kouluterveydenhuollossa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeen mukaisesti ulkomaille lähtiessä voi olla tarvetta myös yleistä rokotusohjelmaa täydentäville rokotteille. 

Rokotusohjelman muutokset

Lasten rokotusohjelman rokotteita voidaan myös tarvittaessa aikaistaa tapauskohtaisesti. Esimerkiksi MPR-rokotus voidaan tietyissä tapauksissa antaa jo alle 1-vuotiaalle. Keskustele terveydenhuollon ammattilaisen kanssa tarkemmin.

Lisärokottaminen

Muut rokotussuositukset vaihtelevat matkakohteittain ja tartuntatautiriskit voivat vaihdella samankin maan sisällä alueittain tai matkan luonteen mukaan. Eri maihin suositellut rokotteet voit tarkistaa maakohtaisista rokotussuosituksista.

Osan matkailijan rokotteista voi antaa jo vastasyntyneelle (esimerkiksi hepatiitti B -rokote). Osalla rokotteista on alaikäraja, joka johtuu yleensä siitä, että rokotteen antaminen ennen suositusikää voi tuottaa heikomman immuunivasteen (esimerkiksi hepatiitti A- ja hepatiitti A+B -rokote annetaan vasta 1 vuotta täyttäneelle). Vaikka alle kouluikäiset sairastavat A-hepatiitin useimmiten oireettomina, tauti saattaa tarttua muihin lapsiin ja aikuisiin, joten ehkäiseminen rokottamalla on suositeltavaa.

Sijoitus tulevaisuuteen

Monilla rokotteista suoja on elinikäinen. Rokotussuojaa suunniteltaessa kannattaakin miettiä myös tulevia matkoja ja huomioida, että lapset tulevat todennäköisesti matkustamaan elämänsä aikana usein.

Varhainen, suunniteltu ja kunnollinen suojautuminen on usein järkevämpää kuin jokaista matkaa edeltävät, toistuvat lääkärikäynnit.

Mitä matkailijan rokotteita lapsille voi antaa ja minkä ikäisenä?

+
Lasten suojaamisen kannalta tärkeää on huolehtia rokotusohjelman perusrokotteista, joista esimerkiksi MPR-rokote suojaa monissa lähialueidenkin matkakohteissa yleiseltä tuhkarokolta. Tarvittaessa MPR-rokote voidaan antaa jo alle 1-vuotiaalle.

Matkailijan rokotteista esimerkiksi hepatiitti A:ta vastaan voidaan suojautua yhden vuoden iästä alkaen. Hepatiitti B:tä vastaan voi rokottaa jo vastasyntyneen. Yhdistelmärokote, joka suojaa sekä hepatiitti A:ta että B:tä vastaan, voidaan antaa yhden vuoden iästä alkaen.

Keltakuumerokote voidaan antaa 9 kuukauden iästä alkaen. Jos tartuntariski arvioidaan huomattavan suureksi, rokote voidaan antaa 6 kuukauden iästä alkaen.

Rokote Japanin aivotulehdusta vastaan voidaan antaa 2 kuukauden iästä lähtien.

Lapsia on myös tärkeä suojata malarialta, vaikka sitä vastaan ei voikaan rokottautua vaan käyttää estolääkitystä ja suojautua hyttystenpistoilta. 

Katso myös muut tautikohtaiset tiedot ja kysy lisää lasten rokottautumisesta hoitajalta tai lääkäriltä.

Mitä pitäisi ottaa huomioon, kun lähtee perheen kanssa äkkilähdöllä etelään?

+

Ennen matkan varaamista kannattaa tarkistaa, onko matkakohteessa terveysriskejä, joihin varautuminen vie aikaa. Esimerkiksi keltakuumerokotetodistus, joka voidaan vaatia monissa Afrikan ja Latinalaisen Amerikan maissa tulee voimaan vasta 10 vuorokautta rokottamisen jälkeen.

Myös malarian estolääkitys, valitusta valmisteesta riippuen, tulisi aloittaa ainakin 1-2 vuorokautta ennen malaria-alueelle saapumista.

Lyhyessäkin ajassa voidaan antaa suojaa monia rokotteilla ehkäistäviä sairauksia vastaan, joten lääkäriin tai terveydenhoitajaan kannattaa olla yhteydessä heti, kun äkkilähtö varmistuu. Tarkista matkakohteesi maakohtaiset rokotussuositukset mahdollisimman pian.

Ennen matkalle lähtöä tulisi aina huolehtia siitä, että mahdolliset matkalla tapahtuvat tapaturmat tai sairastumiset ovat matkavakuutuksen piirissä. Useimmat aikuisten matkavakuutukset kattavat myös matkalla mukana olevat alle 16-vuotiaat lapset. Vakuutusehdoista kannattaa aina tarkistaa matkaan ja sen kestoon liittyvät erityisehdot. 

Jäikö vielä kysyttävää rokotuksista?

Mistä voi selvittää, mitä rokotuksia on saanut? Mistä tiedän, mitä rokotuksia tarvitsen? Entä jos rokotussarja on jäänyt kesken? Varasin perheelle äkkilähdön, ehdimmekö rokottautua? Entä milloin jäykkäkouristusrokote pitää tehostaa? 

Rokottautuminen herättää usein paljon kysymyksiä - lue vastaukset yleisimpiin rokottautumiseen liittyviin pulmiin.

Tietoa rokotteista