Lasten rokotusopas - muista lasten suojaaminen
Lapset ja nuoret saavat kansallisen rokotusohjelman kautta mahdollisuuden suojautua 13 eri tautia vastaan. Rokotteet annetaan neuvolakäynneillä ja kouluterveydenhoitajan vastaanotolla.
Lisäksi lapset voivat yksilöllisen tarpeen mukaan rokottautua matkailijan tauteja sekä muita tartuntatauteja vastaan. Keskustele näiden rokotteiden tarpeesta aina terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.
Hemofilustaudit
+Hinkuyskä
+HPV-infektiot
+Influenssa
+Jäykkäkouristus
+Maaperässä yleisesti esiintyvän bakteerin aiheuttama tauti. Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan yhdistelmärokotteen osana.
Lue lisää: JäykkäkouristusKurkkumätä
+Bakteerin aiheuttama tulehdus. Bakteerin tuottama myrkky eli toksiini voi vaurioittaa hermoja ja sydänlihasta. Kurkkumätärokotteen sisältävä yhdistelmärokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.
Lue lisää: KurkkumätäPneumokokkitaudit
+Pneumokokki on merkittävä vaikean aivokalvontulehduksen ja verenmyrkytyksen aiheuttaja. Rokote kuuluu lasten kansalliseen rokotusohjelmaan.
Lue lisää sikotaudistaPolio
+Rotavirus
+Sikotauti
+Virustauti, jonka oireisiin kuuluu kaulan alueen turvotus. Taudilta suojaava MPR-yhdistelmärokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.
Lue lisää sikotaudistaTuhkarokko
+Viruksen aiheuttama yleisinfektio, joka voi aiheuttaa vaikeita jälkitauteja. Tuhkarokko kuuluu lasten kansalliseen rokotusohjelmaan.
Lue lisää: TuhkarokkoVesirokko
+Vihurirokko
+Viruksen aiheuttama infektiotauti, joka voi olla vaarallinen raskauden aikana. Vihurirokolta suojaava MPR-yhdistelmärokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.
Lue lisää vihurirokostaDengue
+Hepatiitti A
+Hepatiitti A on viruksen aiheuttama, tarttuva akuutti maksatulehdus. Sitä esiintyy lähes kaikissa suomalaisten suosimissa matkakohteissa, lähialueista alkaen.
Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa vain riskiryhmille. Matkailijat voivat suojautua omakustanteisesti joko hepatiitti A -rokotteella tai yhdistelmärokotteella, joka antaa samalla suojan myös hepatiitti B:tä vastaan.
Hepatiitti B
+Hepatiitti B on viruksen aiheuttama maksatulehdus, joka voi aiheuttaa sekä akuutin että pitkäaikaisen, kroonisen taudinkuvan. Virusta esiintyy monissa suomalaisten suosimissa matkakohteissa.
Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa vain riskiryhmille. Matkailijat voivat suojautua omakustanteisesti joko hepatiitti B -rokotteella tai yhdistelmärokotteella, joka antaa samalla suojan myös hepatiitti A:ta vastaan.
Japanin aivotulehdus
+Keltakuume
+Kolera
+Koronatauti
+Lavantauti
+Lavantauti on bakteerin aiheuttama vakava yleisinfektio, joka leviää saastuneen ruoan tai juoman välityksellä. Tautia esiintyy erityisesti trooppisilla alueilla, Afrikassa, Lähi- ja Keski-Idässä, Intian niemimaalla, Kaakkois-Aasiassa sekä Tyynenmeren saarilla. Pitkään riskialueilla oleilevat voivat suojautua lavantaudilta rokottautumalla.
Lue lisää lavantaudista
Malaria (estolääkitys)
+Meningokokkitaudit
+Puutiaisaivotulehdus (TBE)
+Vesikauhu eli rabies
+Voiko lasten rokotusohjelmasta poiketa?
+Voiko lasten rokotusohjelman aikataulusta poiketa?
+Mistä voi selvittää, mitä rokotuksia lapsi on saanut?
+Mitä rokotteita lapset tarvitsevat Suomen ulkopuolella?
+Lasten kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat perusrokotteet tarjotaan neuvoloissa ja kouluterveydenhuollossa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeen mukaisesti ulkomaille lähtiessä voi olla tarvetta myös yleistä rokotusohjelmaa täydentäville rokotteille.
Rokotusohjelman muutokset
Lasten rokotusohjelman rokotteita voidaan myös tarvittaessa aikaistaa tapauskohtaisesti. Esimerkiksi MPR-rokotus voidaan tietyissä tapauksissa antaa jo alle 1-vuotiaalle. Keskustele terveydenhuollon ammattilaisen kanssa tarkemmin.
Lisärokottaminen
Muut rokotussuositukset vaihtelevat matkakohteittain ja tartuntatautiriskit voivat vaihdella samankin maan sisällä alueittain tai matkan luonteen mukaan. Eri maihin suositellut rokotteet voit tarkistaa maakohtaisista rokotussuosituksista.
Osan matkailijan rokotteista voi antaa jo vastasyntyneelle (esimerkiksi hepatiitti B -rokote). Osalla rokotteista on alaikäraja, joka johtuu yleensä siitä, että rokotteen antaminen ennen suositusikää voi tuottaa heikomman immuunivasteen (esimerkiksi hepatiitti A- ja hepatiitti A+B -rokote annetaan vasta 1 vuotta täyttäneelle). Vaikka alle kouluikäiset sairastavat A-hepatiitin useimmiten oireettomina, tauti saattaa tarttua muihin lapsiin ja aikuisiin, joten ehkäiseminen rokottamalla on suositeltavaa.
Sijoitus tulevaisuuteen
Monilla rokotteista suoja on elinikäinen. Rokotussuojaa suunniteltaessa kannattaakin miettiä myös tulevia matkoja ja huomioida, että lapset tulevat todennäköisesti matkustamaan elämänsä aikana usein.
Varhainen, suunniteltu ja kunnollinen suojautuminen on usein järkevämpää kuin jokaista matkaa edeltävät, toistuvat lääkärikäynnit.
Mitä matkailijan rokotteita lapsille voi antaa ja minkä ikäisenä?
+Mitä pitäisi ottaa huomioon, kun lähtee perheen kanssa äkkilähdöllä etelään?
+Ennen matkan varaamista kannattaa tarkistaa, onko matkakohteessa terveysriskejä, joihin varautuminen vie aikaa. Esimerkiksi keltakuumerokotetodistus, joka voidaan vaatia monissa Afrikan ja Latinalaisen Amerikan maissa tulee voimaan vasta 10 vuorokautta rokottamisen jälkeen.
Myös malarian estolääkitys, valitusta valmisteesta riippuen, tulisi aloittaa ainakin 1-2 vuorokautta ennen malaria-alueelle saapumista.
Lyhyessäkin ajassa voidaan antaa suojaa monia rokotteilla ehkäistäviä sairauksia vastaan, joten lääkäriin tai terveydenhoitajaan kannattaa olla yhteydessä heti, kun äkkilähtö varmistuu. Tarkista matkakohteesi maakohtaiset rokotussuositukset mahdollisimman pian.
Ennen matkalle lähtöä tulisi aina huolehtia siitä, että mahdolliset matkalla tapahtuvat tapaturmat tai sairastumiset ovat matkavakuutuksen piirissä. Useimmat aikuisten matkavakuutukset kattavat myös matkalla mukana olevat alle 16-vuotiaat lapset. Vakuutusehdoista kannattaa aina tarkistaa matkaan ja sen kestoon liittyvät erityisehdot.