Hinkuyskää esiintyy tavallista enemmän - kenelle rokotus?

Suomessa on tänä vuonna esiintynyt tavallista enemmän hinkuyskää. Hinkuyskältä suojaava rokotussarja kuuluu lasten ja nuorten kansalliseen rokotusohjelmaan, viimeinen tehoste annetaan 25-vuotiaana. Lisäksi THL suosittelee kaikille raskaana oleville tehostetta.

THL:n mukaan hinkuyskää on tänä vuonna esiintynyt huomattavasti enemmän kuin koronaa edeltävinä vuosina, niin Suomessa kuin myös muualla Euroopassa. Monet miettivät nyt, onko oma rokotussuoja kunnossa ja tarvitseeko sitä päivittää - katso tästä tiedot tämänhetkisestä kansallisesta rokotusohjelmasta ja suosituksista.

Kuuluuko rokote hinkuyskää vastaan kansalliseen rokotusohjelmaan?

Kyllä, lasten ja nuorten kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluva kattava rokotussarja suojaa hinkuyskältä. Hinkuyskä on ollut osa rokotusohjelmaa jo 1950-luvulta alkaen eli suuri osa suomalaisista on saanut rokotteiden antaman suojan tautia vastaan.

Rokotusohjelmassa rokotus hinkuyskää vastaan annetaan ensin 3, 5 ja 12 kuukauden iässä osana viitosrokotetta (suojaa hinkuyskältä, kurkkumädältä, jäykkäkouristukselta, poliolta sekä Hib-taudeilta); seuraavaksi 4-vuotiaille osana nelosrokotetta (suojaa hinkuyskältä, kurkkumädältä, jäykkäkouristukselta ja poliolta).


Tämän jälkeen rokotus hinkuyskää vastaan annetaan 14-15-vuotiaille sekä 25-vuotiaille osana dtap-yhdistelmärokotetta (suojaa hinkuyskältä, kurkkumädältä ja jäykkäkouristukselta). Puolustusvoimissa dtap-rokotusta tarjotaan palvelukseen astuvalle, jos edellisestä jäykkäkouristustehosteesta on yli 5 vuotta. 

LUE LISÄÄ: Lasten ja nuorten rokotusohjelma

Tarvitseeko aikuisten tehostaa hinkuyskärokotuksia? 

Aikuisten kansalliseen rokotusohjelmaan ei kuulu tehosteita hinkuyskää vastaan, poikkeuksina raskaana olevat (ks. alla) sekä terveydenhuollon ammattilaiset, jotka ovat tekemisissä alle 12 kuukauden ikäisten lasten kanssa. 

Tarvittaessa tehosterokotus hinkuyskää vastaan voidaan kuitenkin antaa aikuisille, mutta tällöin rokotus on maksettava itse. Erityistä hyötyä hinkuyskätehosteesta voi olla lähinnä astma- tai keuhkoahtaumatautipotilaille tai iäkkäämmille aikuisille, joilla hinkuyskä voi aiheuttaa huomattavasti hankalampia oireita kuin muilla perusterveillä aikuisilla. Keskustele rokotustarpeistasi lääkärin tai hoitajan kanssa.

Raskaana oleville suositellaan tehostetta - suojaa vastasyntynyttä


Tämänhetkisen tautitilanteen vuoksi THL suosittelee kaikille raskaana oleville hinkuyskärokotteen tehosteannosta raskausviikoilla 16-32. Tarvittaessa tehoste voidaan antaa myöhemmilläkin raskausviikoilla. Rokotus on vapaaehtoinen ja maksuton. Rokotus voidaan antaa neuvolakäynnillä tai muun terveystarkastuksen yhteydessä.

Tavoitteena on ehkäistä vauvojen vakavia hinkuyskätapauksia. Hinkuyskä voi olla vaarallinen vastasyntyneille, erityisesti alle kolmen kuukauden ikäisille, jotka eivät vielä ole saaneet ensimmäistä hinkuyskärokotustaan. Kun raskaana oleva äiti saa rokotuksen, hinkuyskän vasta-aineet siirtyvät sikiöön ja antavat vastasyntyneelle suojan hinkuyskää vastaan.

Raskaana oleville annetaan dtap-rokote, joka antaa suojan hinkuyskän lisäksi myös kurkkumätää ja jäykkäkouristusta vastaan. Rokote on sama, joka annetaan myös 25-vuotiaille osana kansallista rokotusohjelmaa. Jos on raskauden aikana saanut tämän ikäkausitehosteena annettavan dtap-rokotuksen, toista rokotusta ei tarvita.

LUE LISÄÄ: Minkälainen tauti hinkuyskä on? 

Hinkuyskä - oireet ja hoito

Mikä on hinkuyskä?

+

Hinkuyskä on Bordetella pertussis -bakteerin aiheuttama hengitystiesairaus. Bakteerit leviävät hengitysteiden limakalvojen kautta ja tuottavat myrkyllisiä aineita eli toksiineja, jotka vaurioittavat limakalvoja ja lamaavat elimistön puolustusmekanismeja.

Bakteeri leviää pisaratartuntana hengitysteitse tautia sairastavasta henkilöstä suoraan toiseen henkilöön. Pienet lapset saavat tartunnan useimmiten lähipiiristä: omilta vanhemmilta, sisaruksilta tai isovanhemmilta. Taudin itämisaika on 1-2 viikkoa.

Mitkä ovat hinkuyskän oireet?

+

Aluksi esiintyy flunssaa muistuttavia oireita kuten lievää yskää, nuhaa, lievää kuumetta ja kurkkukipua. Sen jälkeen yskä voimistuu ja alkaa aiheuttaa puuskittaisia, hallitsemattomia yskänpuuskia. Yskänpuuskat ovat voimakkaita ja voivat päättyä oksentamiseen.

Vauvoilla hinkuyskä voi aiheuttaa hengityskatkoksia ja olla jopa hengenvaarallinen. Yskänkohtaukset ovat rajuja ja voivat aiheuttaa ihon sinertymistä hapenpuutteen vuoksi. Etenkin imeväisikäisillä esiintyy yskänpuuskan lopussa "hinkumista".

Aikuisilla hinkuyskä voi vaikeuttaa nukkumista tai aiheuttaa komplikaatioita, kuten keuhkokuumetta, virtsankarkailua tai kylkiluiden murtumia. Jälkitautien ja komplikaatioiden riski kasvaa iän myötä. Esimerkiksi 65 vuotta täyttäneillä on havaittu korkeampi riski joutua sairaalahoitoon kuin 45-64-vuotiailla aikuisilla.

Jos epäilet hinkuyskää itselläsi tai läheisilläsi, ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen, esimerkiksi omaan terveysasemaan. 

Miten hinkuyskää hoidetaan?

+

Hinkuyskän taudinkulkua voidaan lievittää antibioottihoidolla, joka aloitetaan 1–2 viikon kuluessa oireiden alkamisesta. Pikkulapset hoidetaan usein sairaalassa. Pitempään kestäneeseen hinkuyskään antibiootti ei auta. Taudin oireet häviävät vähitellen useiden viikkojen kuluessa.

Tutustu lasten rokotusohjelmaan

Lapset ja nuoret saavat kansallisen rokotusohjelman kautta kattavan suojan monia tauteja vastaan. Tarkista, mitä rokotuksia lapsille annetaan ja minkä ikäisenä. 

Lue lisää rokotteilla ehkäistävistä taudeista

Tunnetko RSV:n? Talviajan tartuntauti ei kohtele kaikkia samoin - selvitä oma riskisi

Huonosti tunnettu mutta erittäin herkästi leviävä tauti saattaa yli 60-vuotiailla ja tietyillä riskiryhmillä vaatia sairaalahoitoa. Suojautuminen kannattaa. 
Tutustu RSV-tautiin
Kivulias vyöruusu yllättää monet – tarkista oma riskisi ja vältä tauti

Vyöruusun yleisyydestä huolimatta enemmistö ei tunnista olevansa riskissä. Oman riskin selvittäminen on yksinkertaista, eikä suojautuminenkaan ole monimutkaista.

Katso, oletko sinäkin riskissä
Lomamatka edessä – mistä tietää, onko rokotussuoja kunnossa?

Unelmaloma ulkomailla voi altistaa paitsi rentoutumiselle, myös ikäville tartuntataudeille. Hoida rokotussuoja kuntoon ajoissa.

Lue lisää matkarokotuksista