RSV on yksi yleisimmistä flunssan aiheuttajista, mutta harva tuntee sen nimeltä. Varsinkin iäkkäiden on kuitenkin hyvin tärkeää suojautua virukselta.
Nenä vuotaa, pää särkee ja villasukista huolimatta viluttaa. Talven tullen erilaiset flunssapöpöt lähtevät leviämään ahkerasti koulussa ja työpaikoilla.
Influenssan ja koronaviruksen tuntevat kaikki, mutta näiden lisäksi suomalaisia piinaa flunssakaudella kolmaskin vihulainen – RSV.
RSV eli respiratory syncytial virus on yksi yleisimmistä flunssaoireiden aiheuttajista, mutta harva on kuullut siitä nimeltä. Taudin tuntemattomuutta selittää se, ettei siihen ole lääkettä, eikä tartuntoja juuri testattu sairaaloissa ennen koronaviruspandemiaa.
Virus saattaa kuitenkin iskeä kehen tahansa, joten sen toimintaperiaatteista kannattaa olla perillä. Alla viisi faktaa RSV:stä.
1. Ei pelkkä lastentauti
RSV tunnetaan paremmin lapsiperheiden keskuudessa, koska pienille vauvoille se aiheuttaa toisinaan sairaalahoitoa vaativia hengitystieoireita.
Kaikenikäiset voivat kuitenkin saada tartunnan. Alkuvuodesta 2023 Suomen sairaaloissa todettiin RS-virusta yhtä paljon yli 60-vuotiailla kuin 0-4-vuotiailla.
Nuorten aikuisten oireet jäävät yleensä lieviksi ja väistyvät oireenmukaisella kotihoidolla, joten todellisuudessa virusta on todennäköisesti liikkeellä paljon enemmän, kuin edes tiedämme.
2. Vaarallinen myös iäkkäille
Pienten lasten lisäksi erityisesti 60-vuotiailla ja sitä vanhemmilla aikuisilla on kohonnut riski joutua sairaalahoitoon.
Vakava RSV-infektio voi aiheuttaa esimerkiksi keuhkokuumeen. Keuhkokuumepotilaista lähes joka toinen tarvitsee sairaalahoitoa.
Vaikka sairaalaan ei joutuisi, kotonakin sairastettu RSV voi laskea elämänlaatua. Oireet saattavat kestää joskus useita viikkoja ja keskeyttää elämän tärkeät suunnitelmat, kuten ulkomaanmatkat tai juhlat.
3. Erittäin herkästi tarttuva
RSV leviää todella herkästi pisaratartuntana esimerkiksi aivastaessa tai yskiessä. Virus elää kovilla pinnoilla useita tunteja.
Sairastunut henkilö voi tartuttaa muita 3-8 päivän ajan ja jokainen sairastunut tartuttaa keskimäärin kolme muuta. RS-virus on tarttuvampi kuin COVID-19 tai influenssa.
Eniten tautia on liikkeellä talvikuukausina vuodenvaihteen molemmin puolin. Tartuntaa voi yrittää ehkäistä hyvällä käsihygienialla ja pitämällä etäisyyttä nuhaisiin tuttaviin.
4. Perussairaudet lisäävät riskiä
Aikuisilla, joilla on perussairauksia tai heikentynyt immuunijärjestelmä, on myös kohonnut riski sairastua vakavaan RSV-infektioon.
Vakava tauti voi aiheuttaa perussairauksien pahenemista. Esimerkiksi astma- ja keuhkoahtaumapotilaat voivat saada oireina hengenahdistusta, yskää ja limaisuutta. Myös sydämen vajaatoiminnan pahenemisvaiheet vaativat usein sairaalahoitoa.
Perussairaudet kasvattavat toisin sanoen riskiä joutua sairaalaan tai kuolla, jos RSV-infektio sattuu kohdalle.
5. Ei luontaista immuniteettia
RSV:n voi saada useamman kerran elämänsä aikana, sillä siihen ei synny pysyvää luontaista immuniteettia.
Hyvä uutinen on, että yli 60-vuotiaat voivat suojautua RSV-tartunnalta rokottautumalla.
Jos olet yli 60-vuotias, kysy lisää rokottautumisesta lääkäriltä tai hoitajalta tai lue lisää täältä.
1. THL: RSV https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/rsv (haettu 08/2023)
2. Belongia EA et al. Clinical Features, Severity, and Incidence of RSV Illness During 12 Consecutive Seasons in a Community Cohort of Adults =60 Years Old. Open Forum Infect Dis; 2018.
3. CDC: RSV https://www.cdc.gov/rsv/index.html (haettu 08/2023)
4. Walsh E et al. RSV Infection: An Illness for All Ages. Clin Chest Med; 2017.
5. THL Tartuntatautirekisteri https://sampo.thl.fi/pivot/prod/fi/ttr/cases/fact_ttr_cases?row=nidrreportgroup-877997&column=yearmonth-877827 (haettu 07/2023)
6. Hämäläinen A, Savinainen E, Hämäläinen S, Sivenius K, Kauppinen J, Koivula I, Patovirta RL. Disease burden caused by RSV compared with influenza among adults. BMJ Open; 2022.
7. Astma. Käypä hoito -suositus. Suomalainen Lääkäriseura Duodecim; 2022 https://www.kaypahoito.fi/ (haettu 08/2023)
8. Keuhkoahtaumatauti. Käypä hoito -suositus. Suomalainen Lääkäriseura Duodecim; 2020 https://www.kaypahoito.fi/ (haettu 08/2023)
9. Sydämen vajaatoiminta. Käypä hoito -suositus. Suomalainen Lääkäriseura Duodecim; 2017 https://www.kaypahoito.fi/ (haettu 08/2023)