Aikuisten rokotusopas - suojaudu taudeilta läpi elämän
Mitä rokotteita aikuisella pitäisi olla aina voimassa? Milloin pitikään ottaa jäykkäkouristustehoste? Mistä löydän omat rokotustietoni? Aikuisten rokottautumiseen liittyy usein paljon kysymyksiä - ota selvää ja hoida rokotussuoja kuntoon.
Aikuisten kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluu säännöllisiä tehosteita lapsena ja nuorena saatuihin rokotussarjoihin. Kun tehosteista muistaa huolehtia, saa ylläpidettyä kattavaa suojaa tarttuvia tauteja vastaan. Rokotusohjelman puitteissa tarjotaan lisäksi riskiryhmille rokotuksia tiettyjä tauteja vastaan.
Rokotusohjelman tarjoaman tautisuojan lisäksi voi olla tarpeellista rokottautua sekä matkailijan tauteja että muita tartuntatauteja vastaan. Näiltä taudeilta voi suojautua omakustanteisesti.
Hinkuyskä
+Jäykkäkouristus
+Maaperässä yleisesti esiintyvän bakteerin aiheuttama tauti. Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan yhdistelmärokotteen osana. Aikuisena tehosteet on muistettava hakea itse, iästä riippuen joko 10 tai 20 vuoden välein.
Lue lisää jäykkäkouristuksestaKurkkumätä
+Kurkkumätä on bakteerin aiheuttama tulehdus. Bakteerin tuottama myrkky eli toksiini voi vaurioittaa hermoja ja sydänlihasta. Kurkkumätärokotteen sisältävä yhdistelmärokote, joka suojaa myös jäykkäkouristukselta, kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan. Aikuisena tehosteet on muistettava hakea itse, iästä riippuen joko 10 tai 20 vuoden välein.
Lue lisää kurkkumädästäHepatiitti A
+Hepatiitti A on viruksen aiheuttama, tarttuva akuutti maksatulehdus. Sitä esiintyy lähes kaikissa suomalaisten suosimissa matkakohteissa, lähialueista alkaen.
Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa vain riskiryhmille: verenvuototautia sairastavat, säännöllistä hoitoa saavat henkilöt, pistämällä huumeita käyttävät ja heidän läheisensä, sekä miehet, joilla on seksiä miesten kanssa.
Matkailijat voivat suojautua omakustanteisesti joko hepatiitti A -rokotteella tai yhdistelmärokotteella, joka antaa samalla suojan myös hepatiitti B:tä vastaan.
Hepatiitti B
+Hepatiitti B on viruksen aiheuttama maksatulehdus, joka voi aiheuttaa sekä akuutin että pitkäaikaisen, kroonisen taudinkuvan. Virusta esiintyy monissa suomalaisten suosimissa matkakohteissa.
Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa vain riskiryhmille, mm. verenvuototautia sairastaville, ruiskuhuumeiden käyttäjille ja heidän läheisilleen sekä miehille, joilla on seksiä miesten kanssa.
Matkailijat voivat suojautua omakustanteisesti joko hepatiitti B -rokotteella tai yhdistelmärokotteella, joka antaa samalla suojan myös hepatiitti A:ta vastaan.
Influenssa
+Kausi-influenssaa vastaan voi suojautua rokottautumalla. Kausi-influenssarokote suojaa vain influenssa A- tai B -virusten aiheuttamilta taudeilta. Se ei suojaa flunssaa eli nuhakuumetta aiheuttavilta viruksilta.
Rokote annetaan kansallisessa rokotusohjelmassa:
Koronatauti
+Meningokokkitaudit
+Pneumokokkitaudit
+Pneumokokki on merkittävä vaikean aivokalvontulehduksen ja verenmyrkytyksen aiheuttaja. Rokote kuuluu lasten kansalliseen rokotusohjelmaan.
Lue lisää pneumokokkitaudistaPuutiaisaivotulehdus
+Dengue
+Hepatiitti A
+Hepatiitti A on viruksen aiheuttama, tarttuva akuutti maksatulehdus. Sitä esiintyy lähes kaikissa suomalaisten suosimissa matkakohteissa, lähialueista alkaen.
Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa vain riskiryhmille. Matkailijat voivat suojautua omakustanteisesti joko hepatiitti A -rokotteella tai yhdistelmärokotteella, joka antaa samalla suojan myös hepatiitti B:tä vastaan.
Hepatiitti B
+Hepatiitti B on viruksen aiheuttama maksatulehdus, joka voi aiheuttaa sekä akuutin että pitkäaikaisen, kroonisen taudinkuvan. Virusta esiintyy monissa suomalaisten suosimissa matkakohteissa.
Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa vain riskiryhmille. Matkailijat voivat suojautua omakustanteisesti joko hepatiitti B -rokotteella tai yhdistelmärokotteella, joka antaa samalla suojan myös hepatiitti A:ta vastaan.
Japanin aivotulehdus
+Keltakuume
+Kolera
+Koronatauti
+Lavantauti
+Lavantauti on bakteerin aiheuttama vakava yleisinfektio, joka leviää saastuneen ruoan tai juoman välityksellä. Tautia esiintyy erityisesti trooppisilla alueilla, Afrikassa, Lähi- ja Keski-Idässä, Intian niemimaalla, Kaakkois-Aasiassa sekä Tyynenmeren saarilla. Pitkään riskialueilla oleilevat voivat suojautua lavantaudilta rokottautumalla.
Lue lisää lavantaudista
Malaria (estolääkitys)
+Meningokokkitaudit
+Puutiaisaivotulehdus (TBE)
+RSV
+RSV eli respiratory syncytial virus aiheuttaa hengitystieinfektion, joka saattaa yli 60-vuotiailla ja vauvoilla vaatia sairaalahoitoa. Tautia vastaan voi rokottautua omakustanteisesti.
Vesikauhu eli rabies
+Vyöruusu
+Vyöruusu on vesirokkoviruksen aiheuttama infektio, jonka oireena on usein rakkulainen ja kivulias ihomuutos. Vesirokkovirus jää lapsuuden infektion jälkeen pysyvästi elimistöön ja voi myöhemmin aktivoitua uudelleen ja aiheuttaa vyöruusun. Tautia vastaan voi rokottautua omakustanteisesti.
Lue lisää vyöruusustaMiten rokotteiden ottaminen käytännössä tapahtuu? Missä rokotteet voi ottaa?
+Rokottautua voi joko julkisella tai yksityisellä terveysasemalla, tai rokotusklinikalla tai -bussissa. Käytännön vaiheet vaihtelevat riippuen kunnasta ja rokotuspaikasta.
Julkisen terveydenhuollon puolella rokoteohjelman ulkopuoliset rokotteet on ostettava reseptillä apteekista (muista tällöin säilyttää rokotteet jääkaapissa). Reseptinkirjoituskäytännöt vaihtelevat kunnittain. Kannattaa tarkistaa omasta terveyskeskuksesta, varataanko ensin aika hoitajan vai lääkärin vastaanotolle vai voiko reseptin saada puhelimitse. Rokotteen pistäminen vaatii vastaanottoajan.
Yksityisellä puolella rokotteita on yleensä saatavilla lääkäriasemalla, jolloin tarvetta erilliseen reseptiin ja apteekkikäyntiin ei ole. Rokotusaika varataan terveyden- tai sairaanhoitajalle, joka pyytää tarvittaessa lääkäriltä ohjeistukset ja myös annostelee rokotteen. Tällöin käynnin yhteydessä maksetaan myös rokotteen hinta.
Rokotusklinikoilla ja -busseissa ei pääsääntöisesti tarvita erillistä ajanvarausta, lähetettä eikä reseptejä. Voit mennä suoraan paikan päälle rokottautumaan. Poikkeuksena voivat olla harvinaisemmat matkailijan rokotteet, joiden saatavuus kannattaa varmistaa puhelimitse.
Katso tarkemmat ohjeet rokottautumiseen ja linkit suurimpien kaupunkien ohjeistukseen tai etsi lähin rokotusasema.
Rokotuksesta kannattaa pyytää merkintä rokotuskorttiin. Jos rokote vaatii useamman kuin yhden annoksen, on hyvä samalla varata aika seuraavaa rokotuskertaa varten, koska tehosteiden ottaminen unohtuu helposti. Joiltain palveluntarjoajilta on myös saatavilla tekstiviestimuistutuksia rokotuksista ja tehosteannoksista.
Mistä voi selvittää, mitkä rokotukset on saanut?
+Mistä tiedän, mitä rokotteita tarvitsen?
+Entä jos rokotussarja on jäänyt kesken, viivästynyt tai ei muista, mitä rokotuksia on saanut?
+Minkä ikäisenä aikuisen täytyy ottaa tehosterokotteet jäykkäkouristusta vastaan? Missä voi rokottautua?
+Aikuisiän tehosterokotukset on muistettava ottaa itse. Rokotukset saa maksutta terveysasemalta. Katso tarkemmat ohjeet rokottautumiseen.
Rokotusohjelman mukaisesti tehoste jäykkäkouristusta vastaan annetaan 25-, 45- ja 65-vuotiaille ja tämän jälkeen 10 vuoden välein eli 75-, 85- ja 95-vuotiaille.
25-vuotiaille annettava dtap-rokote sisältää lisäksi suojan kurkkumätää ja hinkuyskää vastaan. 45-vuotiaille ja sitä vanhemmille annettavat dt-rokotteet suojaavat jäykkäkouristuksen lisäksi kurkkumädältä.
Suojan voimassaolo kannattaa tarkistaa ennen matkalle lähtöä.
Tapaturman yhteydessä (likainen haava, eläimen purema) tulee ottaa tehosterokote, jos edellisestä jäykkäkouristusrokotuksesta on kulunut yli 10 vuotta.
Lue lisää jäykkäkouristuksesta
Mitkä rokotukset ovat omakustanteisia?
+Mitä rokotukset maksavat?
+Milloin ei voi mennä rokotukseen?
+Keneltä saa lisätietoa rokottautumisesta?
+