rokote.fi

Jäykkäkouristus

Maat, joihin suositellaan rokotusta

Mikä on jäykkäkouristus?

Jäykkäkouristus on bakteerin aiheuttama tauti, jonka oireita ovat päänsärky, lihasjäykkyys ja rajut lihaskouristukset. Bakteeri on tavallinen maaperässä. Haavaan tai pistohaavaan jouduttuaan se tuottaa hermomyrkkyjä, jotka aiheuttavat kouristuksia.

Rokottautuminen jäykkäkouristusta vastaan

Rokote jäykkäkouristusta vastaan kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

Jäykkäkouristusta vastaan annetaan kolme rokoteannosta neuvolassa 3, 5 ja 12 kk:n iässä, jolloin se on mukana ns. viitosrokotteessa. 4-vuotiaana annetaan tehoste (ns. nelosrokote). Koululaisille annetaan 14–15-vuotiaana jäykkäkouristus-kurkkumätä-hinkuyskä-rokote. Ennen vuotta 1997 syntyneille rokote on annettu jo 11–13-vuotiaina kouluterveydenhuollossa.

Rokotteen uusiminen on maksutonta. Alle 65-vuotiaiden on suositeltavaa ottaa tehoste 20 vuoden välein. 65 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille suositellaan 10 vuoden tehosteväliä. Suojan voimassaolo kannattaa tarkistaa ennen matkalle lähtöä.

Matkatapaturmien yhteydessä (likainen haava, eläimen purema) tulee ottaa tehosterokote, jos edellisestä jäykkäkouristusrokotuksesta on kulunut yli 10 vuotta.

Muu suojautuminen jäykkäkouristusta vastaan

Pääasiallinen suoja tulee rokotteesta. Tartuntaa voi välttää estämällä mullan, hiekan tms. tartuntalähteiden joutumista avohaavoihin tai naarmuihin.

Miten yleinen jäykkäkouristus on?

Rokotteet, parantunut hygienia, ja lääkkeet ovat merkittävästi vähentäneet jäykkäkouristustapauksia länsimaissa. Suomessa sitä ei esiinny imeväisillä lainkaan, mutta kehitysmaissa se on edelleen yleinen vastasyntyneiden kuolinsyy. WHO:n arvion mukaan jäykkäkouristukseen menehtyi n. 50 000 vastasyntynyttä vuonna 2008.

Tartunnan lähteitä

  • Avohaavoihin joutunut taudinaiheuttajia sisältävä maa-aines
  • Eläimen purema

 

Viitteet

Tetanus. WHO.
http://www.wpro.who.int/mediacentre/factsheets/fs_20120307_tetanus/en/ (ladattu lokakuussa 2016)
Travelers' Health. Yellow Book. CDC.
http://wwwnc.cdc.gov/travel/page/yellowbook-home-2014/ (ladattu lokakuussa 2016)
Jäykkäkouristus ja kurkkumätä. Matkailijan terveysopas. THL.
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_artikkeli=mat00040 (ladattu 25.6.2018)