Sikotauti

Sikotauti on paramyksoviruksen aiheuttama kuumeinen sylkirauhastulehdus. Rokote kuuluu lasten kansalliseen rokotusohjelmaan, ja sitä vastaan annetaan suoja osana MPR-yhdistelmärokotetta.

Mikä on sikotauti?

+
Sikotauti on virustauti, joka tarttuu pisaratartuntana hengitysteiden kautta. Taudille tyypillinen oire on turvotus kaulan alueella. Kolmasosalla sairastuneista oireet ovat niin lieviä, ettei tautia voi erottaa tavallisesta nuhakuumeesta. Rokotusten ansiosta sikotauti on nykyään Suomessa hyvin harvinainen.

Mitkä ovat sikotaudin oireet?

+

Oireet alkavat 14–21 vuorokauden kuluttua tartunnasta. Henkilön tartuttavuus alkaa 1–2 vuorokautta ennen oireiden alkua ja jatkuu noin 7 vuorokauden ajan ensimmäisistä oireista.

Tyypillisiä oireita ovat lievä kuumeilu, päänsärky, ruokahaluttomuus ja tois- tai molemminpuolinen korvanalussylkirauhasten turvotus, joka näkyy turvotuksena kaulan alueella.

Sikotauti voi aiheuttaa vakavampiakin komplikaatioita kuten kivestulehduksen tai aivokalvontulehduksen, mutta ne ovat käyneet harvinaisiksi rokotusten myötä.

Miten sikotautia hoidetaan?

+

Sikotautiin ei ole varsinaista lääkettä, mutta oireita kuten kuumetta ja särkyä voidaan lievittää lääkkeillä.

Tartunnan lähteet
  • Pisaratartuntana hengitystie-eritteiden tai syljen kautta
Riskiryhmät
  • Rokottamattomat lapset

Rokottautuminen sikotautia vastaan

Kuuluuko rokote sikotautia vastaan kansalliseen rokotusohjelmaan?

+

Kyllä, rokote sikotautia vastaan kuuluu lasten kansalliseen rokotusohjelmaan.

Kenelle rokote sikotautia vastaan on tarkoitettu?

+

Rokote sikotautia vastaan kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan. Sikotaudilta suojaava MPR-yhdistelmärokote suojaa myös tuhkarokkoa ja vihurirokkoa vastaan.

MPR-rokotukset annetaan 12 kuukauden ja 6 vuoden iässä. Myöhemmin suojaa ei tarvitse tehostaa, jos on jo saanut kaksi MPR-rokotetta.

Jos aikuisen rokotussuoja on puutteellinen, sitä voidaan täydentää MPR-rokotteella esim. tilanteissa, joissa aikuisen ei tiedetä sairastaneen tautia eikä saaneen kahta rokoteannosta.

Kuinka monta annosta tarvitaan ja minkälaisella aikataululla ne otetaan?

+
MPR-rokotukset annetaan 12 kuukauden ja 6 vuoden iässä. Myöhemmin suojaa ei tarvitse tehostaa, jos on jo saanut kaksi MPR-rokotetta.

Miten muuten voin suojautua sikotaudilta rokottautumisen lisäksi?

+

Sikotautia voidaan ehkäistä vain rokotuksin.

Näin rokottaudut
Lue lisää rokotteilla ehkäistävistä taudeista
Lasten rokotusopas: ajantasaiset tiedot ja käytännön vinkit lasten rokottautumiseen 
Lue lisää
Mitä rokotuksia lasten kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluu? 
Lue lisää
Miten ja missä voi rokottautua?
Lue lisää