Aikuisten rokotusohjelma

Kansalliseen aikuisten rokotusohjelmaan kuuluvia rokotuksia suositellaan kaikille aikuisille. Rokotukset ovat kaikille maksuttomia ja ne saa julkisesta terveydenhuollosta.

Rokotusohjelman sisältö pohjautuu Suomessa vallitseviin tartuntatautiriskeihin sekä laaja-alaiseen tieteelliseen tutkimustyöhön eri tartuntatautien ehkäisystä väestötasolla.
Rokotusohjelmaan kuuluvat taudit

Rokotteilla pystytään ennaltaehkäisemään monia tauteja ja kattavan rokotusohjelman vuoksi monet taudit ovat Suomessa jo harvinaisia.

Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluu kaikille aikuisille tarjottavat ns. perusrokotteiden tehosteet. Näiden lisäksi riskiryhmille tarjotaan suojaa tiettyjä tauteja vastaan. 

Tautikohtaisilta sivuilta saat tarkempaa tietoa sekä taudeista että rokotuksista, niiden aikatauluista ja kohderyhmistä.

Aikuisten on itse huolehdittava rokotusten ja tehosteiden ottamisesta. Voit rokottautua maksutta omalla terveysasemallasi.  

Näin rokottaudut
Näiltä taudeilta rokotusohjelma suojaa kaikkia

Jäykkäkouristus

+

Maaperässä yleisesti esiintyvän bakteerin aiheuttama tauti. Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan yhdistelmärokotteen osana. Aikuisena tehosteet on muistettava hakea itse, iästä riippuen joko 10 tai 20 vuoden välein. 

Lue lisää jäykkäkouristuksesta

Kurkkumätä

+

Bakteerin aiheuttama tulehdus. Bakteerin tuottama myrkky eli toksiini voi vaurioittaa hermoja ja sydänlihasta. Kurkkumätärokotteen sisältävä yhdistelmärokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan. Aikuisena tehosteet on muistettava hakea itse, iästä riippuen joko 10 tai 20 vuoden välein.  

Lue lisää kurkkumädästä

Hinkuyskä

+
Hinkuyskä on erittäin tarttuva bakteerin aiheuttama tauti, joka aiheuttaa flunssaa muistuttavia oireita ja rajuja yskänpuuskia. Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa lapsille, nuorille, varusmiehille, sekä kaikille 25-vuotiaille.

Lue lisää hinkuyskästä
Riskiryhmille annettavat rokotukset

Hepatiitti A

+

Hepatiitti A on viruksen aiheuttama, tarttuva akuutti maksatulehdus. Sitä esiintyy lähes kaikissa suomalaisten suosimissa matkakohteissa, lähialueista alkaen.

Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa vain riskiryhmille: verenvuototautia sairastavat, säännöllistä hoitoa saavat henkilöt, pistämällä huumeita käyttävät ja heidän läheisensä, sekä miehet, joilla on seksiä miesten kanssa.

Matkailijat voivat suojautua omakustanteisesti joko hepatiitti A -rokotteella tai yhdistelmärokotteella, joka antaa samalla suojan myös hepatiitti B:tä vastaan. 

Lue lisää hepatiitti A:sta

Hepatiitti B

+

Hepatiitti B on viruksen aiheuttama maksatulehdus, joka voi aiheuttaa sekä akuutin että pitkäaikaisen, kroonisen taudinkuvan. Virusta esiintyy monissa suomalaisten suosimissa matkakohteissa.

Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa vain riskiryhmille, mm. verenvuototautia sairastaville, ruiskuhuumeiden käyttäjille ja heidän läheisilleen sekä miehille, joilla on seksiä miesten kanssa.

Matkailijat voivat suojautua omakustanteisesti joko hepatiitti B -rokotteella tai yhdistelmärokotteella, joka antaa samalla suojan myös hepatiitti A:ta vastaan. 

Lue lisää hepatiitti B:stä

Influenssa

+

Kausi-influenssaa vastaan voi suojautua rokottautumalla. Kausi-influenssarokote suojaa vain influenssa A- tai B -virusten aiheuttamilta taudeilta. Se ei suojaa flunssaa eli nuhakuumetta aiheuttavilta viruksilta.

Rokote annetaan kansallisessa rokotusohjelmassa:

  • 6 kuukauden – 6 vuoden ikäisille lapsille
  • kaikille 65 vuotta täyttäneille
  • raskaana oleville
  • sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle
  • varusmiespalvelukseen tai asepalvelukseen astuville
  • sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmään kuuluville sekä
  • vakavalle influenssalle erityisen alttiiden henkilöiden lähipiiriin kuuluville.
Muut, myös matkailijat, voivat ottaa rokotteen omakustanteisesti. Influenssakausi osuu usein talviloma- ja matkailukauteen.

Lue lisää influenssasta

Koronatauti

+
Viruksen aiheuttama äkillinen hengitystie-infektio, jonka voimakkuus voi vaihdella oireettomasta erittäin vakavaan. Tehosterokotteita tarjotaan tietyille riskiryhmille.

Lue lisää koronataudista

Meningokokkitaudit

+
Meningokokkitauti on bakteerin aiheuttama aivokalvontulehdus, vaikea yleisinfektio tai jopa kuolemaan johtava verenmyrkytys. Rokotteet kuuluvat kansalliseen rokotusohjelmaan vain tiettyjen riskiryhmien osalta. Matkailijat voivat suojautua rokottautumalla omakustanteisesti.

Lue lisää meningokokkitaudeista

Pneumokokkitaudit

+

Pneumokokki on merkittävä vaikean aivokalvontulehduksen ja verenmyrkytyksen aiheuttaja. Rokote kuuluu lasten kansalliseen rokotusohjelmaan.

Lue lisää pneumokokkitaudista

Puutiaisaivotulehdus

+
Puutiaisaivotulehdus eli puutiaisaivokuume (TBE; tick-borne encephalitis) on virusperäinen tauti, jota levittää puutiainen eli punkki. Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa nimetyillä riskialueilla vakituisesti ja/tai kesäaikana asuville.

Lue lisää puutiaisaivotulehduksesta
Aikuisten perusrokotukset: taudit ja aikataulut

Tästä taulukosta näet tämänhetkisen aikuisten kansallisen rokotusohjelman rokotusten aikataulut ja taudit, joita vastaan rokotteet suojaavat. Rokotusten ja tehosteiden ottamisesta on huolehdittava itse. Voit rokottautua maksutta omalla terveysasemallasi.
Ikä Tauti, jolta rokote suojaa
25 v. Kurkkumätä, jäykkäkouristus, hinkuyskä (dtap-tehoste)
45 v. Kurkkumätä, jäykkäkouristus (dtap-tehoste)
65 v.  Kurkkumätä, jäykkäkouristus (dT-tehoste, tämän jälkeen 10 vuoden välein)
65 v. Influenssa (tämän jälkeen vuosittain)
75 v. Kurkkumätä, jäykkäkouristus (dT-tehoste, 10 vuoden välein)
85 v. Kurkkumätä, jäykkäkouristus (dT-tehoste, 10 vuoden välein)
95 v. Kurkkumätä, jäykkäkouristus (dT-tehoste, 10 vuoden välein)
Riskiryhmien rokotukset: taudit ja aikataulut

Tiettyihin riskiryhmiin kuuluville tarjotaan rokotusohjelmassa suoja tiettyjä sairauksia vastaan. Rokotusten ja tehosteiden ottamisesta on huolehdittava itse. Voit rokottautua maksutta omalla terveysasemallasi.
Tauti Rokotettavat riskiryhmät
Koronatauti

THL suosittelee syystalven tehosterokotusta seuraaville riskiryhmille:

  • kaikille 65 vuotta täyttäneille
  • 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville (ks. THL:n lista)
  • voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille.
Pneumokokki

Pneumokokkirokotteita tarjotaan seuraaville riskiryhmille:

  • kantasolusiirteen saaneille
  • alle 75-vuotiaille vaikeaa munuaissairautta sairastaville (GFR ≤ 30, nefroottinen oireyhtymä)
  • alle 75-vuotiaille voimakkaasti immuunipuutteisille
  • 65–84-vuotiaille astmaa tai keuhkoahtaumatautia sairastaville
Influenssa Vuosittaisia influenssarokotteita tarjotaan seuraaville riskiryhmille:
  • kaikille 65 vuotta täyttäneille,
  • raskaana oleville,
  • sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle,
  • varusmiespalvelukseen tai asepalvelukseen astuville,
  • sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmään kuuluville sekä
  • vakavalle influenssalle erityisen alttiiden henkilöiden lähipiiriin kuuluville.
Puutiaisaivotulehdus Puutiaisaivotulehdus- eli TBE-rokotteisiin ovat oikeutettuja kolme vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat henkilöt, jotka asuvat vakituisesti tai kesäasunnossa sellaisilla alueilla, joissa puutiaisaivotulehduksen ilmaantuvuus on suuri. 
Hepatiitti A ja B Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa seuraaville riskiryhmille:
  • verenvuototautia sairastaville,
  • ruiskuhuumeiden käyttäjille ja heidän läheisilleen sekä
  • miehille, joilla on seksiä miesten kanssa.
Meningokokki Meningokokki ACWY - tai B -rokotteen saavat maksutta kansallisen rokotusohjelman osana henkilöt, joilla on suurentunut riski saada vakava meningokokki-infektio sairautensa tai lääkityksensä vuoksi. Katso tarkemmat tiedot THL:n ohjeistuksesta

Miten ja missä voi rokottautua? 

Aikuisten on itse huolehdittava rokotusten ja tehosteiden ottamisesta. Voit rokottautua maksutta omalla terveysasemallasi. Kansallisen rokotusohjelman rokotteita saa myös yksityiseltä puolelta, jolloin rokotteet ovat maksuttomia ja rokotusaika maksullinen. 

Katso tästä selkeät käytännön ohjeet rokottautumiseen ja etsi lähin rokotusasemasi.

Näin rokottaudut