Jäykkäkouristus

Jäykkäkouristus on hengenvaarallinen tauti, jonka aiheuttaa maaperässä yleisesti esiintyvä bakteeri. Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan yhdistelmärokotteen osana. Aikuisten on itse hoidettava tehosterokotukset, iästä riippuen joko 10 tai 20 vuoden välein. Tehoste annetaan myös tapaturman yhteydessä, riippuen tartuntariskin suuruudesta.

Mikä on jäykkäkouristus?

+

Jäykkäkouristus on Clostridium tetani -bakteerin aiheuttama henkeä uhkaava tauti, jonka oireita ovat päänsärky, lihasjäykkyys ja rajut lihaskouristukset. Bakteeria esiintyy eläinten suolistossa ja maaperässä, kaikkialla maailmassa. Haavaan tai pistohaavaan jouduttuaan se tuottaa hermomyrkkyjä, jotka aiheuttavat kouristuksia. 

Taudin alettua sitä on vaikea hoitaa, ja toipuminen voi kestää useita kuukausia. Noin 1-2 jäykkäkouristuspotilasta kymmenestä menehtyy. Sairastettu tauti ei suojaa jäykkäkouristukselta.

Tartunta saadaan haavan, ihorikon tai eläimen pureman kautta. Jäykkäkouristustartunnan voi saada Suomessakin, esimerkiksi ulkona tulleesta haavasta, johon on päässyt multaa, ruosteiseen naulaan astumisesta tai ulkotöissä ihoon tulleesta nirhaumasta. Lämpimissä maissa tartunnan riski kasvaa, koska bakteereja ja niiden itiöitä on maaperässä runsaasti.

Mitkä ovat jäykkäkouristuksen oireet?

+

Jäykkäkouristuksen ensimmäisiä oireita ovat levottomuus, kuumeilu ja päänsärky. Lisäksi oireisiin kuuluvat leukalukko, ”ivahymy”, niskajäykkyys ja epäselvä puhe. Päivien tai viikkojen kuluttua ensioireista alkavat muun vartalon halvausoireet ja kivuliaat kouristukset, jotka voivat aiheuttaa jopa luunmurtumia. Noin 1–2 potilasta kymmenestä kuolee. Vakavasta jäykkäkouristuksesta selviytyminenkin tarkoittaa useiden kuukausien toipumista.

Miten jäykkäkouristusta hoidetaan?

+

Jäykkäkouristuksen oireiden ilmenemisen jälkeen sitä on vaikea hoitaa. Tautiin sairastunut tarvitsee tehohoitoa, jotta voidaan ehkäistä kouristuksia ja varmistaa hapensaanti. Taudin alkuvaiheessa annetaan jäykkäkouristusbakteerin erittämän myrkyn vasta-ainetta, jolla voidaan neutraloida myrkkyä, joka ei ole vielä kiinnittynyt kudoksiin.

Tartunnan lähteet
  • Tartunnan voi saada maaperästä haavan, ihorikon tai eläimen pureman kautta.

Riskiryhmät
  • Rokottamattomat
  • Puutteellisen rokotussuojan saaneet

Rokottautuminen jäykkäkouristusta vastaan

Kuuluuko rokote jäykkäkouristusta vastaan kansalliseen rokotusohjelmaan?

+

Kyllä. Rokote annetaan lapsille ja nuorille osana lasten kansallista rokotusohjelmaa. Myös aikuisten tehosterokotteet kuuluvat rokotusohjelmaan. Tehosteet ovat maksuttomia, mutta niiden ottamisesta on huolehdittava itse.

Kenelle rokote jäykkäkouristusta vastaan on tarkoitettu?

+

Kansallisessa rokotusohjelmassa rokote jäykkäkouristusta vastaan annetaan lapsille, nuorille ja aikuisille. Myös matkailijoiden on hyvä tarkistaa suojan voimassaolo ennen matkalle lähtöä.

Kuinka monta annosta tarvitaan ja minkälaisella aikataululla ne otetaan?

+

Kansallisessa rokotusohjelmassa jäykkäkouristusta vastaan annetaan kolme rokoteannosta neuvolassa 3, 5 ja 12 kuukauden iässä, jolloin se on mukana ns. viitosrokotteessa. 4-vuotiaana annetaan tehoste (ns. nelosrokote). Koululaisille annetaan 14–15-vuotiaana jäykkäkouristus-kurkkumätä-hinkuyskä-rokote. Ennen vuotta 1997 syntyneille rokote on annettu jo 11–13-vuotiaina kouluterveydenhuollossa.

Tehosterokote jäykkäkouristusta vastaan annetaan 25-, 45- ja 65-vuotiaille ja tämän jälkeen 10 vuoden välein eli 75-, 85- ja 95-vuotiaille.

25-vuotiaille annettava dtap-rokote sisältää lisäksi suojan kurkkumätää ja hinkuyskää vastaan. 45-vuotiaille ja sitä vanhemmille annettavat dt-rokotteet suojaavat jäykkäkouristuksen lisäksi kurkkumädältä.

Aikuisiän tehosteet on muistettava ottaa itse. Rokotukset saa maksutta terveysasemalta. Suojan voimassaolo kannattaa tarkistaa ennen matkalle lähtöä.

Tapaturman yhteydessä (likainen haava, eläimen purema) tulee ottaa tehosterokote, jos edellisestä jäykkäkouristusrokotuksesta on kulunut yli 10 vuotta.

Minkä ikäisenä aikuisen täytyy ottaa tehosterokotteet jäykkäkouristusta vastaan? Missä voi rokottautua?

+

Aikuisiän tehosterokotukset on muistettava ottaa itse. Rokotukset saa maksutta terveysasemalta. Katso tarkemmat ohjeet rokottautumiseen.

Rokotusohjelman mukaisesti tehoste jäykkäkouristusta vastaan annetaan 25-, 45- ja 65-vuotiaille ja tämän jälkeen 10 vuoden välein eli 75-, 85- ja 95-vuotiaille.

25-vuotiaille annettava dtap-rokote sisältää lisäksi suojan kurkkumätää ja hinkuyskää vastaan. 45-vuotiaille ja sitä vanhemmille annettavat dt-rokotteet suojaavat jäykkäkouristuksen lisäksi kurkkumädältä.

Suojan voimassaolo kannattaa tarkistaa ennen matkalle lähtöä.

Tapaturman yhteydessä (likainen haava, eläimen purema) tulee ottaa tehosterokote, jos edellisestä jäykkäkouristusrokotuksesta on kulunut yli 10 vuotta.

Miten muuten jäykkäkouristukselta voi suojautua kuin rokottautumalla?

+

Jäykkäkouristukselta voi suojautua vain ylläpitämällä rokotussuojaa. Lisäksi huolellinen haavojen puhdistus ja kuolleen kudoksen poisto on tärkeää. Sairastettu tauti ei suojaa jäykkäkouristukselta.

Näin rokottaudut
Lue lisää rokotteilla ehkäistävistä taudeista
Vyöruusu ei välitä elintavoistasi – tunnistatko oman riskisi sairastua?
Lue lisää
Aikuisten rokotusopas: Päivitä rokotukset ajan tasalle 
Lue lisää
Miten ja missä voi rokottautua?
Lue lisää