Influenssa

Influenssa on kuumeinen ja mahdollisesti raju hengitysteiden infektiotauti, joka leviää pisaratartuntana. Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa alle 7-vuotiaille lapsille, yli 65-vuotiaille, raskaana oleville, sekä lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville ja heidän läheisilleen. Muut voivat suojautua influenssalta rokottautumalla omakustanteisesti.

Mikä on influenssa?

+

Influenssa on akuutti virusinfektio, joka leviää herkästi ihmisestä toiseen. Kausi-influenssavirukset kiertävät kaikkialla maailmassa ja voivat tarttua kaikenikäisiin.


Tyypillisesti epidemian aikana influenssaan sairastuu 5-10 % aikuisista ja 20-30 % lapsista. Matkailijan riski altistua influenssalle riippuu vuodenajasta ja matkakohteesta.


Pohjoisella pallonpuoliskolla influenssakausi alkaa tyypillisesti lokakuussa ja kestää huhti-toukokuuhun saakka, ja eteläisellä pallonpuoliskolla se kestää huhtikuusta syyskuuhun. Subtropiikin ja tropiikin alueilla tautia esiintyy yleisesti ympäri vuoden.

Mitkä ovat influenssan oireet?

+

Influenssa alkaa tyypillisesti nopeasti nousevalla, korkealla kuumeella. Muita oireita ovat lihaskivut, päänsärky, huonovointisuus, vatsakivut, yskä ja muut hengitystieoireet.


Influenssa voi aiheuttaa vaikean taudinkuvan tai jälkitauteja etenkin, jos henkilö kuuluu riskiryhmään (pienet lapset, vanhukset, ja perussairauksia sairastavat iästä riippumatta).


Tartunta saadaan yleensä oireiselta henkilöltä, mutta aikuiset voivat alkaa erittää virusta jo 24-48 tuntia ennen oireiden alkamista. Yleensä tauti paranee alle kahdessa viikossa.


Influenssan yleisimpiä jälkitauteja ovat keuhkokuume, akuutti keuhkoputkentulehdus, poskiontelontulehdus ja olemassa olevien perussairauksien, kuten astman, paheneminen. Influenssaepidemia voi aiheuttaa kuolleisuutta vanhusväestössä. Lapsilla välikorvantulehdus on yleisin lääkärissäkäyntiä vaativa influenssan jälkitauti.

Miten influenssaa hoidetaan?

+

Useimmiten influenssan hoitoon riittää lepo, runsas nesteiden nauttiminen sekä kipu- ja särkylääkkeet oireita lieventävänä lääkityksenä. Riskiryhmien kannattaa hakeutua lääkäriin pian oireiden alkamisen jälkeen, sillä oireiden kestoa voidaan lyhentää lääkehoidolla.

Tartunnan lähteet


Influenssa tarttuu pisaratartuntana hengitysteitse tai kosketustartuntana. Tartunta saadaan yleensä oireiselta henkilöltä, mutta viruksen eritys voi alkaa jo 24-48 tuntia ennen oireiden alkamista.

Riskiryhmät
  • Pienet lapset
  • Iäkkäät
  • Perussairauksia sairastavat iästä riippumatta

Rokottautuminen influenssaa vastaan

Kuuluuko rokote influenssaa vastaan kansalliseen rokotusohjelmaan?

+
Rokote annetaan kansallisessa rokotusohjelmassa iän, sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluville (ks. seuraava kysymys). Muut voivat rokottautua omakustanteisesti.

Kenelle influenssarokote on tarkoitettu?

+

Kausi-influenssaa vastaan voi suojautua rokottautumalla. Kausi-influenssarokote suojaa vain influenssa A- tai B -virusten aiheuttamilta taudeilta. Se ei suojaa flunssaa eli nuhakuumetta aiheuttavilta viruksilta.

Rokote annetaan kansallisessa rokotusohjelmassa:

  • 6 kuukauden – 6 vuoden ikäisille lapsille
  • kaikille 65 vuotta täyttäneille
  • raskaana oleville
  • sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle
  • varusmiespalvelukseen tai asepalvelukseen astuville
  • sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmään kuuluville sekä
  • vakavalle influenssalle erityisen alttiiden henkilöiden lähipiiriin kuuluville.
Muut, myös matkailijat, voivat ottaa rokotteen omakustanteisesti. Influenssakausi osuu usein talviloma- ja matkailukauteen.

Kuinka monta annosta tarvitaan ja minkälaisella aikataululla ne otetaan?

+
Kausi-influenssarokotteet vaihtelevat kausittain. Yksi annos suojaa vuoden eli rokotus on uusittava vuosittain. Parhaimman suojan saa rokottautumalla ennen influenssakauden alkua, marras-joulukuussa.

Miten muuten voin suojautua rokottautumisen lisäksi?

+
Influenssan tarttumista kannattaa pyrkiä ehkäisemään välttämällä sairastuneiden tapaamista, pesemällä käsiä tiheästi ja peittämällä suun ja nenän yskimisen ja aivastamisen yhteydessä.
Näin rokottaudut
Lue lisää rokotteilla ehkäistävistä taudeista
RSV - Herkästi tarttuva tauti saattaa yli 60-vuotiailla vaatia sairaalahoitoa
Lue lisää
Vyöruusu ei välitä elintavoistasi – tunnistatko oman riskisi sairastua?
Lue lisää
Aikuisten rokotusopas: Päivitä rokotukset ajan tasalle 
Lue lisää