Hepatiitti A

Hepatiitti A on viruksen aiheuttama, tarttuva akuutti maksatulehdus. Tavallisimmin tartunnan saa ulosteiden saastuttaman veden tai ruoan kautta. Hepatiitti A:ta esiintyy lähes kaikissa suomalaisten suosimissa matkakohteissa, lähialueista alkaen. Sitä vastaan voi suojautua joko hepatiitti A -rokotteella tai yhdistelmärokotteella, joka antaa samalla suojan myös hepatiitti B:tä vastaan.

Mikä on hepatiitti A?

+

Hepatiitti on viruksen aiheuttama akuutti maksatulehdus. Hepatiittiviruksia on viisi: A, B, C, D ja E. Hepatiitti A:lta ja B:ltä voi suojautua rokottautumalla.

Hepatiitti A tarttuu virusta erittävän ihmisen ulosteiden välityksellä. Tavallisimmin sen saa ulosteiden saastuttaman veden tai ruoan kautta. Tartunnan voi saada myös saastuneen uima-altaan vedestä.

Vaikka A- ja B-hepatiitti ovat Suomessa harvinaisia, ne ovat maailmalla hyvin yleisiä. Hepatiitti A kuuluu yleisimpiin rokotteilla ehkäistäviin matkailijoiden tartuntatauteihin.

Miten hepatiitti A tarttuu?

+

Hepatiitti A tarttuu virusta erittävän ihmisen ulosteiden välityksellä. Tavallisimmin sen saa ulosteiden saastuttaman veden tai ruoan kautta. Tartunnan voi saada myös saastuneen uima-altaan vedestä.

Mahdollisia tartuntalähteitä ovat:

  • Juomavesi
  • Kaikki mehut ja juomat, joissa on jääkuutioita
  • Likaiset kädet
  • WC-tilat
  • Kylmät leikkeleet ja majoneesipohjaiset salaatit
  • Hedelmät, vihannekset ja marjat, joita ei itse voi pestä pullovedellä tai keitetyllä vedellä tai kuoria
  • Raa’at, kylminä tai haaleina tarjotut tai riittämättömästi kypsennetyt lihaa, kalaa tai kananmunaa sisältävät ruoat
  • Kylminä tarjotut osterit, simpukat, ravut ja muut merenelävät
  • Kylmät jälkiruoat
  • Pakkaamaton maito, kerma, jäätelö, voi ja tuorejuusto

Mitkä ovat hepatiitti A:n oireet?

+

Hepatiitti A:n oireisiin kuuluvat silmien ja ihon keltaisuus, väsymys, kuume, pahoinvointi, ripuli ja tummavirtsaisuus. Taudinkuva vaihtelee pikkulasten usein oireettomasta infektiosta aikuisen oireiseen infektioon ja harvinaisissa tapauksissa jopa hengenvaaralliseen maksan toiminnan häiriintymiseen. Myös oireettomat tartunnan saaneet voivat levittää virusta.

Oireet voivat jatkua viikkoja tai kuukausia. Hepatiitti A -virus ei aiheuta kroonista maksasairautta, ja tauti paranee yleensä 2-4 viikossa. Uupumus voi jatkua kuitenkin muutamia kuukausia maksatulehduksen jo rauhoituttua.

Miten hepatiitti A -maksatulehdusta hoidetaan?

+
Hepatiitti A:han ei ole olemassa lääkitystä. Tauti paranee itsestään, vaikka aikuisella toipumiseen voi kulua kuukausiakin. Toisinaan tautiin sairastunut voi tarvita sairaalahoitoa.
Tartunnan lähteet
  • Ulosteiden saastuttama vesi ja ruoka
  • Juomavesi
  • Kaikki mehut ja juomat, joissa on jääkuutioita
  • Likaiset kädet
  • WC-tilat
  • Kylmät leikkeleet ja majoneesipohjaiset salaatit
  • Hedelmät, vihannekset ja marjat, joita ei itse voi pestä pullovedellä tai keitetyllä vedellä tai kuoria
  • Raa’at, kylminä tai haaleina tarjotut tai riittämättömästi kypsennetyt lihaa, kalaa tai kananmunaa sisältävät ruoat
  • Kylminä tarjotut osterit, simpukat, ravut ja muut merenelävät
  • Kylmät jälkiruoat
  • Pakkaamaton maito, kerma, jäätelö, voi ja tuorejuusto
Riskiryhmät
  • Hepatiitti A -riskialueille matkailevat

Rokottautuminen hepatiitti A:ta vastaan

Kuuluuko hepatiitti A -rokote kansalliseen rokotusohjelmaan?

+
Hepatiitti A -rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa vain riskiryhmille (verenvuototautia sairastavat, säännöllistä hoitoa saavat henkilöt, pistämällä huumeita käyttävät ja heidän läheisensä, sekä miehet, joilla on seksiä miesten kanssa). Matkailijan tulee huolehtia itse tarvittavasta suojautumisesta hepatiitti A:ta vastaan.

Kenelle hepatiitti A -rokote on tarkoitettu?

+

THL suosittelee rokottautumista henkilöille, jotka matkustavat alueille, joissa esiintyy hepatiitti A:ta. Matkailijan kannattaa huolehtia riittävästä rokotussuojasta aina matkustaessaan alueelle, jolla A-hepatiitin tautiriskin arvioidaan olevan kohtalainen tai korkea. Matkan kestolla ei ole merkitystä rokotustarpeen kannalta. Tautia vastaan voidaan suojata 1-vuotiaita ja sitä vanhempia lapsia.

Hepatiitti A on maailmalla hyvin yleinen. Jos olet lähdössä matkalle, tarkista maakohtaisista suosituksista, esiintyykö kohdemaassasi hepatiittia ja suositellaanko matkailijoille rokottautumista.

Korkean tartuntariskin alueita ovat Saharan eteläpuolinen Afrikka ja osa Etelä-Aasiaa. Kohtalaisen tartuntariskin alueisiin kuuluvat mm. Välimeren etelä- ja itäpuoliset maat, Venäjä ja Baltian maat.

Alhaisen elintarvikehygienian maissa korkean hygienian maista tulevat turistit ovat taudille erityisen alttiita, eikä esimerkiksi korkeatasoinen hotelli ole tae turvallisuudesta. Koska virusta erittyy runsaasti ulosteeseen jo ennen oireiden puhkeamista, erityisesti lapset voivat helposti levittää sitä lähipiiriinsä.

Voidaanko myös lapsia rokottaa hepatiitti A:ta vastaan?

+
Hepatiitti A:ta vastaan voidaan rokottaa yhden vuoden iästä alkaen joko hepatiitti A -rokotteella tai yhdistelmärokotteella, joka suojaa myös hepatiitti B:tä vastaan.

Kuinka monta annosta tarvitaan ja minkälaisella aikataululla ne otetaan?

+

Hepatiitti A -rokote annetaan kahdessa osassa. Toinen rokote pistetään 6-12 kuukauden kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta ja sillä varmistetaan pitkäaikainen suoja.

Ensimmäinen rokote olisi hyvä ottaa viimeistään kaksi viikkoa ennen matkalle lähtöä, jotta keho ehtii muodostaa riittävän suojan tautia vastaan. Taudin pitkän itämisajan vuoksi rokote voidaan kuitenkin antaa vielä juuri ennen matkalle lähtöä.

Suomessa on saatavilla kahta eri hepatiitti A-rokotetta. Toinen soveltuu yli 1-vuotiaille ja toinen on tarkoitettu 16 vuotta täyttäneille.

Hepatiitti A- ja B -yhdistelmärokote annetaan kolmessa osassa. Toinen rokote pistetään 1 kuukauden ja kolmas 6 kuukauden kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta.

Yhdistelmärokotteen ensimmäinen annos olisi hyvä ottaa viimeistään neljä viikkoa ennen matkalle lähtöä, jotta keho ehtii muodostaa riittävän suojan tautia vastaan.

Kiireellisissä tapauksissa 16 vuotta täyttäneille voidaan antaa hepatiitti A+B -yhdistelmärokotteet nopeutetulla aikataululla. Tällöin pistokset annetaan päivinä 0, 7 ja 21. Lisäksi tarvitaan vielä neljäs pistos 12 kuukauden kuluttua ensimmäisestä annoksesta.

Yhdistelmärokotteesta on eri versiot 1–15-vuotiaille ja 16 vuotta täyttäneille.

Rokotteiden antaman suojan kesto on nykytiedon mukaan elinikäinen.

 

Mistä tiedän, vaaditaanko matkakohteessani rokotusta hepatiitti A:ta vastaan?

+
Tarkista matkakohteesi tiedot hyvissä ajoin maakohtaisista rokotussuosituksista. Jokaisen maan kohdalla kerrotaan, mitä rokotuksia maahan suositellaan.

Varasin äkkilähdön, ehdinkö vielä rokottautua?

+
Riippuu siitä, kuinka pitkä aika matkalle lähtöön on. Lyhyessäkin ajassa voidaan antaa suojaa monia rokotteilla ehkäistäviä sairauksia vastaan, joten lääkäriin tai terveydenhoitajaan kannattaa olla yhteydessä heti, kun äkkilähtö varmistuu.

Tarkista matkakohteesi rokotussuositukset mahdollisimman pian ja varmista, onko matkakohteessa terveysriskejä, joihin varautuminen vie aikaa.

Hepatiitti A+B -yhdistelmärokotteet voidaan kiireellisissä tapauksissa antaa nopeutetulla aikataululla 16 vuotta täyttäneille. Tällöin pistokset annetaan päivinä 0, 7 ja 21. Lisäksi tarvitaan vielä neljäs pistos 12 kuukauden kuluttua ensimmäisestä annoksesta.

Keltakuumerokotetodistus, joka voidaan vaatia monissa Afrikan ja Latinalaisen Amerikan maissa, tulee voimaan vasta 10 vuorokautta rokottamisen jälkeen.

Myös malarian estolääkitys, valitusta valmisteesta riippuen, tulisi aloittaa ainakin 1-2 vuorokautta ennen malaria-alueelle saapumista.

Entä jos rokotussarja jäi kesken?

+
Jos olet aiemmin ottanut hepatiittirokotteen, varmista, että olet ottanut koko rokotussarjan. Vain loppuun saatettu sarja antaa pitkäkestoisen suojan.

Keskenjääneiden rokotesarjojen osalta toimitaan THL:n ohjeiden mukaisesti. Kysy lisää lääkäriltä tai hoitajalta.

Miten muuten voin suojautua rokottautumisen lisäksi?

+
Rokottautumisen lisäksi kannattaa välttää mahdollisia tartunnan lähteitä ja huolehtia hyvästä hygieniasta ja puhtaudesta. Pese kädet aina WC:ssä käynnin jälkeen ja ennen ruokailua. Vältä kypsentämättömän ruoan ja erityisesti raakojen nilviäisten syömistä. Juo pullotettua juomavettä, ja pyydä ravintoloissa juomat ilman jääpaloja.
Näin rokottaudut
Lue lisää rokotteilla ehkäistävistä taudeista
Matkailijan rokotusoppaasta löydät vinkit, joiden avulla et tuo matkalta ikäviä tuliaisia
Lue lisää
Tarkista matkakohteesi rokotussuositukset
Lue lisää
Miten ja missä voi rokottautua?
Lue lisää