Lasten rokotusohjelma

Suomessa lasten ja nuorten rokotusohjelma on maksuton ja perustuu vapaaehtoisuuteen. Rokotusohjelman sisältö perustuu Suomessa vallitseviin tartuntatautiriskeihin sekä laaja-alaiseen tieteelliseen tutkimustyöhön eri tartuntatautien ehkäisystä väestötasolla.
Lasten rokotusohjelman taudit ja aikataulut

Tästä taulukosta näet tämänhetkisen lasten kansallisen rokotusohjelman, rokotusten aikataulut, taudit, joita vastaan rokotteet suojaavat sekä rokotteiden lyhenteet, joilla rokottaminen todennäköisesti merkitään rokotuskorttiin.
Ikä Tauti, jolta rokote suojaa
2 kk Rotavirus
3 kk Pneumokokkitaudit (PCV)
Aivokalvontulehdus, keuhkokuume, verenmyrkytys

ja korvatulehdus
  Viitosrokote (DTP-IPV-Hib)
Kurkkumätä, jäykkäkouristus, hinkuyskä, polio ja
Hib-taudit
  Rotavirus
5 kk Pneumokokkitaudit (PCV)
Aivokalvontulehdus, keuhkokuume, verenmyrkytys

ja korvatulehdus
  Viitosrokote (DTP-IPV-Hib)
Kurkkumätä, jäykkäkouristus, hinkuyskä, polio ja
Hib-taudit, kuten aivokalvontulehdus,
kurkunkannen tulehdus ja verenmyrkytys
  Rotavirus
12 kk Pneumokokkitaudit (PCV)
Aivokalvontulehdus, keuhkokuume, verenmyrkytys

ja korvatulehdus
  Viitosrokote (DTP-IPV-Hib)
Kurkkumätä, jäykkäkouristus, hinkuyskä, polio ja
Hib-taudit, kuten aivokalvontulehdus,
kurkunkannen tulehdus ja verenmyrkytys
12–18 kk Tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko (MPR)
6 kk –6 v. Kausi-influenssa (vuosittain)
1,5 - 11 v. Vesirokko
4 v. Nelosrokote (DTaP-IPV)
Kurkkumätä, jäykkäkouristus, hinkuyskä, polio
6 v. Tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko, vesirokko (MPRV)
10–12 v. HPV-infektiot 
14–15 v. Kurkkumätä, jäykkäkouristus, hinkuyskä (dtap-tehoste)
Rokotusohjelmaan kuuluvat taudit

Rokotteilla pystytään ennaltaehkäisemään monia tauteja ja kattavan rokotusohjelman vuoksi monet taudit ovat Suomessa jo harvinaisia.

Tautikohtaisilta sivuilta saat tarkempaa tietoa sekä taudeista että rokotuksista, niiden aikatauluista ja kohderyhmistä.  
Näiltä taudeilta lasten rokotusohjelma suojaa

Hemofilustaudit

+
Hemofilusbakteeri voi aiheuttaa useita voi aiheuttaa monenlaisia infektiotauteja, kuten aivokalvontulehdusta, kurkunkannentulehdusta ja keuhkokuumetta. Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa lapsille.

Lue lisää hemofilustaudeista

Hinkuyskä

+
Hinkuyskä on erittäin tarttuva bakteerin aiheuttama tauti, joka aiheuttaa flunssaa muistuttavia oireita ja rajuja yskänpuuskia. Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa lapsille, nuorille, varusmiehille, sekä kaikille 25-vuotiaille.

Lue lisää hinkuyskästä

HPV-infektiot

+
Papilloomavirus eli HPV on kohdunkaulansyövän merkittävin aiheuttaja. Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa 10-12-vuotiaille tytöille ja pojille.

Lue lisää HPV-infektioista

Influenssa

+
Influenssa on kuumeinen ja mahdollisesti raju hengitysteiden infektiotauti, joka leviää pisaratartuntana.

Rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa alle 7-vuotiaille lapsille.

Lue lisää influenssasta

Jäykkäkouristus

+

Maaperässä yleisesti esiintyvän bakteerin aiheuttama tauti. Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan yhdistelmärokotteen osana.

Lue lisää: Jäykkäkouristus

Kurkkumätä

+

Bakteerin aiheuttama tulehdus. Bakteerin tuottama myrkky eli toksiini voi vaurioittaa hermoja ja sydänlihasta. Kurkkumätärokotteen sisältävä yhdistelmärokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

Lue lisää: Kurkkumätä

Pneumokokkitaudit

+

Pneumokokki on merkittävä vaikean aivokalvontulehduksen ja verenmyrkytyksen aiheuttaja. Rokote kuuluu lasten kansalliseen rokotusohjelmaan.

Lue lisää pneumokokkitaudeista

Polio

+
Polio on erittäin herkästi tarttuva virustauti, joka voi aiheuttaa aivokalvontulehduksen tai jopa halvausoireita. Rokote kuuluu lasten kansalliseen rokotusohjelmaan. Korkean polioriskin maihin yli neljäksi viikoksi matkustaville suositellaan tehosterokotetta.  

Lue lisää poliosta

Rotavirus

+
Rotavirus aiheuttaa ripuli-oksennustaudin imeväisille ja pienille lapsille. Rokote kuuluu lasten kansalliseen rokotusohjelmaan.

Lue lisää rotaviruksesta

Sikotauti

+

Virustauti, jonka oireisiin kuuluu kaulan alueen turvotus. Taudilta suojaava MPR-yhdistelmärokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

Lue lisää sikotaudista

Tuhkarokko

+

Viruksen aiheuttama yleisinfektio, joka voi aiheuttaa vaikeita jälkitauteja. Tuhkarokko kuuluu lasten kansalliseen rokotusohjelmaan.

Lue lisää: Tuhkarokko

Vesirokko

+
Vesirokko on viruksen aiheuttama lastentauti, joka aiheuttaa nuorilla ja aikuisilla voimakkaampia oireita. Vesirokkorokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

Lue lisää vesirokosta

Vihurirokko

+

Viruksen aiheuttama infektiotauti, joka voi olla vaarallinen raskauden aikana. Vihurirokolta suojaava MPR-yhdistelmärokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

Lue lisää vihurirokosta
Usein kysyttyä: lasten rokotusohjelma

Voiko lasten rokotusohjelmasta poiketa?

+
Suomessa lasten ja nuorten rokotusohjelma on maksuton ja perustuu vapaaehtoisuuteen. Rokotusohjelman sisältö pohjaa Suomessa vallitseviin tartuntatautiriskeihin sekä laaja-alaiseen tieteelliseen tutkimustyöhön eri tartuntatautien ehkäisystä väestötasolla.

Rokotusohjelmassa ja rokotteiden antoajankohdassa on eroja maiden välillä. Suomenkin rokotusohjelmaa voi jonkin verran muokata esimerkiksi ulkomaanmatkailun tai ulkomaille muuton johdosta.

Yksilötasolla saattaa olla terveyteen vaikuttavia tekijöitä, joiden perusteella viralliseen ohjelmaan kuulumattomien rokotteiden käyttö voi olla tarpeellista. Mikäli rokotettava kuuluu erikseen määritettyihin riskiryhmiin, nämä rokotteet ovat yleensä maksuttomia.

Muut itse hankittavat rokotteet ovat reseptivalmisteita ja niiden hankinta täytyy myös kustantaa itse. Täydentävien rokotteiden käyttö ei aiheuta muutoksia yleisessä rokotusohjelmassa ja ne voidaan antaa muun rokottamisen yhteydessä.

Voiko lasten rokotusohjelman aikataulusta poiketa?

+
Yleisen rokotusohjelman aikataulusta joudutaan joskus poikkeamaan. Yleisimmät syyt ovat akuutit infektiot tai muutto toiseen maahan.

Jos rokotusaikataulu keskeytyy ja rokotusväli pitenee, jatketaan siitä, mihin edellisellä kerralla on jääty, sillä elimistö ei unohda aiemmin saatuja rokotuksia.

Jos aikataulua joudutaan nopeuttamaan esimerkiksi ulkomaille muuton tai riskialueelle matkustamisen vuoksi, voidaan aloitusikää joissakin tapauksissa alentaa ja annosvälejä lyhentää.

Esimerkiksi MPR-rokotus voidaan tietyissä tapauksissa antaa jo alle 1-vuotiaalle. Se katsotaan tällöin ylimääräiseksi annokseksi, ja se vaikuttaa myöhempien annosten aikatauluun.

Keskustele aina ohjelman muuttamiseen liittyvistä kysymyksistä lääkärin tai terveydenhoitajan kanssa.