Koronavirus COVID-19

Tauti ja sen oireet

Koronavirus COVID-19 aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion. Oireita voivat olla päänsärky, nuha, nenän tukkoisuus, yskä, kurkkukipu, hengenahdistus, voimattomuus, väsymys, lihaskivut, kuume, haju- tai makuaistin häiriöt, pahoinvointi, oksentelu ja ripuli. Taudinkuva voi vaihdella lähes oireettomasta taudista vakavaan tautiin. Jos sinulla on oireita, suosittelemme vahvasti, että vältät vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa asunnossa asuviin ihmisiin vähintään viiden vuorokauden ajan. Voit halutessasi tehdä kotitestin.

COVID-19-taudin itämisajaksi on arvioitu 1-14 päivää: yleisimmin oireet ilmaantuvat noin 4-5 päivää tartunnasta. Nykytiedon mukaan sairastunut henkilö on tartuttavimmillaan oireisen taudin alussa ja juuri ennen oireiden alkua. Korkea ikä erityisesti perussairauteen (esimerkiksi vaikeaan sydänsairauteen) yhdistettynä lisää vakavan taudin ja kuoleman riskiä.

Katso ajankohtaista koronatietoa matkailijalle täältä.

 

Maakohtaiset suositukset

Suojautuminen COVID-19-tautia vastaan

Suojaa itseäsi ja läheisiäsi koronavirustartunnalta. Alla olevat keinot auttavat ehkäisemään myös uusien virusmuunnosten leviämistä.

1. Ota koronarokotukset. Ne suojaavat vakavalta taudilta.
2. Jos sairastut, pysy kotona kunnes olet terve. Tee tarvittaessa kotitesti.
3. Muista hygienia: kädet, maski, turvaväli ja ilmanvaihto.

 

COVID-19-tautia vastaan on kehitetty useita rokotteita, ja lisäksi monia rokotteita on kehitteillä. Suomessa käytetään erityyppisiä koronavirusrokotteita, jotta väestölle voidaan tarjota paras mahdollinen suoja. Koronavirusrokotteita arvioidaan samoilla laatu-, turvallisuus- ja tehokkuuskriteereillä kuin muitakin lääkkeitä ja rokotteita, ja lääkeviranomaiset myöntävät myyntiluvan vain sellaiselle rokotteelle, jonka tehosta ja turvallisuudesta on riittävästi tutkimusnäyttöä.

Suomessa koronavirusrokotetta tarjotaan koko väestölle. Rokotukset ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia.

Tartunnan lähteitä

  • Pisaratartuntana henkilöstä toiseen
  • Lähikontaktissa myös kosketuksen välityksellä
  • Ilmavälitteisesti pienten aerosolien muodossa, mutta riskiä pidetään pienempänä kuin lähikontaktin aiheuttamaa tartuntariskiä
  • Kosketuksen kautta pinnoilta, joille on hiljattain päätynyt sairastuneen hengitystie-eritteitä (koronavirukset eivät säily tartuttavina pinnoilla pitkään)

Löydä lähin rokotusasema


Viitteet