Puutiaisaivotulehdus

TAUTI JA SEN OIREET

Puutiaisaivotulehdus eli puutiaisaivokuume (TBE; tick-borne encephalitis) on virusperäinen tauti. Yleensä tartunnan saa puutiaisen eli punkin puremasta niillä alueilla, joilla tautia esiintyy punkeissa. Tauti voi tarttua virusta kantavan punkin syljestä jo muutamassa minuutissa. Tartunnan voi saada myös pastöroimattomasta maidosta, erityisesti vuohenmaidosta.

Valtaosa tartunnan saaneista sairastaa taudin oireettomana. Oireiden ilmaantuessa tauti on yleensä kaksivaiheinen. Noin 4-28 päivää punkin pureman jälkeen alkaa lievä kuume, päänsärky, epämääräinen paha olo ja uupumus, joka kestää yleensä muutaman päivän. Kaksi kolmasosaa infektioista päättyy tähän.

Noin viikon kuumeettoman vaiheen jälkeen noin yksi kolmesta sairastuu taudin toiseen vaiheeseen. Tällöin kuume voi nousta korkeaksi ja saattaa ilmetä keskushermosto-oireita, kuten tajunnanhäiriöitä, kouristuksia ja halvausoireita. Arviolta joka kymmenes tähän ryhmään kuuluvista saa pitkäaikaisia tai jopa pysyviä neurologisia jälkioireita.

Puutiaisaivotulehdus voi olla henkeä uhkaava, mutta kuolleisuus on matala. Tauti on hankalin ikääntyneillä. Lapsilla puutiaisaivotulehdusta esiintyy vähemmän ja vakavat taudinkuvat ovat harvinaisia.

ROKOTTAUTUMINEN

TBE-rokote antaa suojaa puutiaisaivotulehdusta vastaan. Rokote ei suojaa borrelioosilta eikä muilta punkin levittämiltä taudeilta. Rokote ei myöskään ehkäise punkkia tarttumasta ihoon. Borrelioosia vastaan ei ole rokotetta, mutta sitä voidaan hoitaa antibiooteilla.

Suomessa kansallisen rokotusohjelman kautta rokotteeseen ovat oikeutettuja 3 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat henkilöt, joilla on kotikunta Suomessa ja jotka asuvat vakinaisesti tai pitkäaikaisesti loma-asunnossa tietyillä riskialueilla (katso ajantasainen lista THL:n sivuilta). THL suosittelee lisäksi rokotetta henkilöille, jotka oleskelevat tai asuvat pysyvästi alueella, jossa riski sairastua puutiaisaivotulehdukseen on merkittävä. Rokotusta voidaan harkita matkailijoille, jotka oleskelevat tai liikkuvat runsaasti luonnossa taudin esiintymisalueilla. Näissä tapauksissa rokotettava kustantaa rokotuksen itse.

TBE-rokote voidaan antaa 1 vuoden iästä alkaen lapsille ja aikuisille. Perusrokotussarjaan kuuluu kolme annosta, ja suojan ylläpito vaatii tehosteannoksia.

Maakohtaiset suositukset

MUU SUOJAUTUMINEN

Puutiaisaivotulehdusalueella kannattaa käyttää jalkoja ja ihoa suojaavaa vaatetusta sekä jalkineita varsinkin korkeassa heinikossa, lehdoissa ja varjoisissa pensaikoissa liikkuessa.

Punkkisyynillä voidaan vähentää borrelioosin tartunnan riskiä, mutta se ei estä puutiaisaivotulehdustartuntaa, sillä virus tarttuu punkin syljestä jo muutamassa minuutissa.

YLEISYYS

Suomessa puutiaisaivotulehdusta tavataan pääasiassa tunnetuilla riskialueilla, tosin viime vuosina tauti on levinnyt myös uusille alueille. Viruksen kierto luonnossa on riippuvainen ilmasto- ja muista olosuhteista. Riskialueilla n. 0,1-3,3 % punkeista kantaa TBE-virusta.

Puutiaisaivotulehdusta esiintyy laajasti myös Euroopassa sekä Aasiassa.

TARTUNNAN LÄHTEITÄ

  • Heinikoissa ja muissa kasvustoissa elävät puutiaiset eli punkit.

Löydä lähin rokotusasema


Viitteet

Donoso-Mantke, Oliver ym., 2011 Tick-Borne Encephalitis Virus: A General Overviev. Flavivirus Encephalitis. Toim. Daniel Ružek, 2011. Tick-borne encephalitis in Europe. ECDC.
http://edoc.rki.de/oa/articles/reN7OCoy1vQ0g/PDF/29O1NGlasYUsY.pdf (ladattu huhtikuussa 2023)
Factsheet for health professionals. Tick-borne encephalitis. ECDC.
https://ecdc.europa.eu/en/tick-borne-encephalitis/facts/factsheet (ladattu huhtikuussa 2023)
Puutiaisaivotulehdus. THL.
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/puutiaisaivotulehdus
TBE-rokote eli "punkkirokote". THL.
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/tbe-rokote-eli-punkkirokote (ladattu huhtikuussa 2023)
THL, Tartuntatautirekisteri. Saatavilla: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/seurantajarjestelmat-ja-rekisterit/tartuntatautirekisteri (ladattu huhtikuussa 2023)