rokote.fi

Hinkuyskä

Maat, joihin suositellaan rokotusta

Tauti ja sen oireet

Hinkuyskä on bakteerin aiheuttama hengitystiesairaus. Bakteerit leviävät hengitysteiden limakalvojen kautta ja tuottavat myrkyllisiä aineita eli toksiineja, jotka vaurioittavat limakalvoja ja lamaavat elimistön puolustusmekanismeja.

Taudin itämisaika on enintään 2 viikkoa. Aluksi esiintyy flunssaa muistuttavia oireita kuten lievää yskää, nuhaa, lievää kuumetta ja kurkkukipua. Sen jälkeen yskä voimistuu ja alkaa aiheuttaa hallitsemattomia yskänpuuskia. Yskänpuuskat ovat voimakkaita ja voivat päättyä oksentamiseen.

Vauvoilla hinkuyskä voi aiheuttaa hengityskatkoksia ja olla jopa hengenvaarallinen. Yskänkohtaukset ovat rajuja ja voivat aiheuttaa ihon sinertymistä hapenpuutteen vuoksi. Etenkin imeväisikäisillä esiintyy yskänpuuskan lopussa "hinkumista".

Rokottautuminen

Rokote hinkuyskää vastaan kuuluu lasten kansalliseen rokotusohjelmaan osana viitosrokotetta (3, 5, ja 12 kk iässä) ja 4-vuotiaille yhdistelmärokotteena hinkuyskää, jäykkäkouristusta, kurkkumätää ja poliota vastaan. Tämän jälkeen yhdistelmärokote hinkuyskää, kurkkumätää ja jäykkäkouristusta vastaan annetaan kansallisessa rokotusohjelmassa 14-15-vuotiaille nuorille sekä 25 vuoden iässä.
Sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöillä, jotka työssään hoitavat alle 12 kuukauden ikäisiä lapsia, tulee olla suoja hinkuyskää vastaan.
Rokote voidaan antaa myös muille aikuisille tarvittaessa suojaamaan hinkuyskältä. Tällöin rokotteen maksaa rokotettava itse.
Hinkuyskätehoste annetaan osana yhdistelmärokotetta jäykkäkouristus-kurkkumätätehosteen tai jäykkäkouristus-kurkkumätä-poliotehosteen kanssa. Hinkuyskärokote tulisi aikuisella uusia viiden vuoden välein.

Muu suojautuminen

Tarttunutta hinkuyskää voidaan lievittää ajoissa aloitetulla antibioottikuurilla. Hyvästä hygieniasta huolehtiminen voi auttaa suojautumaan tartunnalta.

Tartunnan lähteitä

  • Pisaratartunta hengitysteitse tautia sairastavasta henkilöstä suoraan toiseen henkilöön. Pienet lapset saavat tartunnan useimmiten lähipiiristä: omilta vanhemmilta, sisaruksilta tai isovanhemmilta.

 

Viitteet

Pertussis. WHO.
https://www.who.int/immunization/diseases/pertussis/en/ (ladattu syyskuussa 2019)
Pertussis. Travelers' Health. CDC.
https://wwwnc.cdc.gov/travel/diseases/pertussis (ladattu syyskuussa 2019)
dtap-rokote. THL.
https://www.thl.fi/fi/web/rokottaminen/rokotteet/130/dtap-rokote (ladattu syyskuussa 2019)
Wiley KE; Vaccine;2013;31;618-625. Viitattu syyskuussa 2019.