rokote.fi

Vältä kosketusta eläimiin matkoilla ja hakeudu lääkäriin välittömästi pureman jälkeen

20.5.2019


Norjalaisnainen menehtyi vesikauhuun 6.5.2019. Hän oli saanut tartunnan koiranpennun puremasta Filippiineillä helmikuussa.

Vesikauhu eli rabies tarttuu sairastuneen eläimen syljen välityksellä yleensä puremasta tai nuolaisusta. Rabiesta esiintyy kautta maailman, erityisesti Aasiassa ja Afrikassa. Taudin oireet alkavat viikkojen tai kuukausien kuluttua puremasta. Ensioireita ovat kuume, päänsärky ja huonovointisuus. Myöhemmin ilmenee aivotulehduksen oireita, hallusinaatioita ja nielemisen laukaisemia kouristuksia. Oireiden alettua vesikauhuun ei ole hoitoa, ja potilas menehtyy tautiin.

Rabiesta vastaan on mahdollista rokottautua joko ennaltaehkäisevästi tai välittömästi altistuksen jälkeen. Ennaltaehkäisevää rokotusta on syytä harkita, jos oleskelu tartuntariskin alueella kestää tavanomaista turistimatkaa kauemmin tai jos kyseessä on matkailu hyvin alkeellisilla alueilla ilman yksityiskohtaista matkasuunnitelmaa. Vuorokauden kuluessa altistumisesta aloitetulla rokotussarjalla ja mahdollisella immunoglobuliiniannoksella tauti voidaan aina estää. Rokotussarja kannattaa ottaa, vaikka puremasta olisikin kulunut jo pitkään, mikäli on syytä epäillä vesikauhua.

Mikäli olet lähdössä matkalle maahan, jossa esiintyy rabiesta:

  • Vältä kosketusta villieläimiin ja tuntemattomiin lemmikkieläimiin!
  • Puhdista haava välittömästi eläimen pureman tai limakalvojen nuolaisun jälkeen ja hakeudu heti lääkäriin
  • Pyydä erillinen todistus rokotushoidosta, josta ilmenevät käytetty rokote, valmistaja, eränumero, annostelutapa ja rokotusajankohta
  • Tarvittaessa jatka rokotussarjaa kotimaassa

Lue lisää rabieksesta täältä ja täältä ja tarkista maakohtaiset rokotesuositukset täältä. Keskustele lääkärin tai hoitajan kanssa rokotustarpeista hyvissä ajoin ennen matkaa. Varaa aika täältä

Lähteet


Yle uutiset, Vesikauhuun kuollut norjalaisnainen sai tartunnan leikittyään koiranpennun kanssa lomamatkalla Filippiineillä. Saatavilla: https://yle.fi/uutiset/3-10776821 (haettu 10.5.2019)

THL, Matkailijan terveysopas, Rabies eli vesikauhu. Saatavilla: https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_artikkeli=mat00049#T1 (haettu 10.5.2019)


Takaisin ajankohtaisiin