rokote.fi

Tuhkarokkoepidemia Euroopassa. Miten suojautua?

14.3.2019 8.27.01


Vuoden 2018 alkupuoliskolla 41 000 lasta ja aikuista on sairastunut tuhkarokkoon eripuolilla Eurooppaa ja siihen on kuollut tähän mennessä jo 37 henkilöä. Tämä on enemmän kuin minään aiempana vuonna tällä vuosikymmenellä. Edellinen ennätys on vuodelta 2017, jolloin tartuntoja oli koko vuonna 24 000. Viranomaiset pitävät epidemian syynä rokotuskattavuuden puutteita.

Eniten tartuntoja (>1000) on raportoitu Georgiassa, Italiassa, Kreikassa, Ranskassa, Serbiassa, Ukrainassa ja Venäjällä. Pahiten tuhkarokko on koetellut Ukrainaa, jossa tartuntoja on ollut 23 000 sekä Serbiaa, jossa on raportoitu jo 14 kuolemantapausta.

Tuhkarokkovirus on erittäin tarttuva ja se leviää helposti ihmisten välillä. Epidemioiden välttämiseksi rokotuskattavuuden pitäisi olla vähintään 95 prosenttia, muistuttaa maailman terveysjärjestö WHO. Tällä hetkellä koko Euroopassa lasten rokotuskattavuus on noin 90 prosenttia, mutta vaihtelee alueittain yli 95 prosentista jopa alle 70 prosenttiin.

Suojautuminen tuhkarokolta:

Tuhkarokolta voi suojautua vain rokottautumalla. MPR-rokote antaa suojan tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan.

Suomessa kaikki lapset ovat oikeutettuja saamaan kansallisessa rokotusohjelmassa kaksi annosta MPR-rokotetta. Ensimmäinen annos annetaan pääsääntöisesti 12 kuukauden ikäisille, ja toinen annos kuuden vuoden iässä. Jos sairastumisen riski arvioidaan suureksi esimerkiksi tuhkarokkoepidemian tai kohdemaassa esiintyvän tuhkarokon vuoksi, voidaan suojautumista aikaistaa.

60- tai 70-luvuilla syntyneillä henkilöillä voi olla puutteellinen suoja, elleivät he ole sairastaneet kaikkia MPR-tauteja. Heidän kohdallaan tulisi rokotesuojaa täydentää, jos sairastumishistoria ei ole varma tai he eivät ole saaneet kahta MPR-rokoteannosta.

Oma terveydenhoitajasi tai muu terveydenhuollon ammattilainen auttaa kaikissa rokottautumiseen liittyvissä kysymyksissä. Ota yhteyttä hyvissä ajoin ennen matkaa, etenkin jos aiot matkustaa lasten kanssa.

Tuhkarokko

  • Ensioireita ovat korkea kuume ja hengitystieoireet. Silmät ovat usein valonarat. Ihottuma nousee 3–5 vuorokauden kuluttua kuumeesta ja kestää reilun viikon.
  • Hengitysteiden bakteeri-infektiot, korvatulehdus tai keuhkokuume ovat tyypillisiä jälkitauteja, harvinaisempi jälkitauti on aivotulehdus.
  • Tuhkarokko voi olla vakava sairaus iästä riippumatta kenelle tahansa. Etenkin puolustuskyvyltään heikentyneelle tuhkarokko voi olla vaikea, jopa kuolemaan johtava tauti.
  • Hoito on oireenmukaista, koska ei ole olemassa antiviruslääkettä, joka tehoaisi tuhkarokkoon.
  • Tuhkarokko johtaa kuolemaan 1–3 tapauksessa 1000 sairastunutta kohden.
  • Tuhkarokkoa voidaan torjua vain rokotuksin.

Lähteet:

https://yle.fi/uutiset/3-10361501

https://thl.fi/fi/web/rokottaminen/rokotteet/mpr-rokote

http://www.euro.who.int/en/media-centre/sections/press-releases/2018/measles-cases-hit-record-high-in-the-european-region


Takaisin ajankohtaisiin