rokote.fi

Tiesitkö, että käsien pesu ei riitä? Tarkista rokotussuositukset ennen kesälomamatkaa

25.4.2019


Jopa 11 % suomalaisista on sitä mieltä, että hyvä hygienia ja käsien pesu riittävät ehkäisemään tartuntatauteja matkoilla. Hepatiitti A voi kuitenkin tarttua ruoan tai juoman kautta ja jopa uima-altaan vedestä. Hepatiitti B sen sijaan tarttuu verikontaktissa (esimerkiksi hammaslääkärissä tai muissa lääkäritoimenpiteissä, lävistyksissä, tatuoinneissa, tai jalkahoidossa) tai suojaamattomassa seksissä. Omalla käyttäytymisellä ei aina pysty ehkäisemään altistumista, joten mikäli olet suunnittelemassa matkaa maahan, jossa esiintyy hepatiittia, keskustele koko perheen rokotustarpeista lääkärin tai hoitajan kanssa. Tästä löydät listat maista, joihin suositellaan rokotuksia hepatiitti A:ta ja hepatiitti B:ta vastaan.

Matkakohteesta huolimatta perusrokotukset on hyvä olla ajan tasalla. Näihin kuuluvat jäykkäkouristus-kurkkumätärokote, sekä MPR-rokote, joka suojaa tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta. Poliorokote tulee tehostaa, jos aikoo matkustaa tiettyihin Afrikan ja Aasian maihin (katso lista täältä) ainakin neljäksi viikoksi, ja edellisestä poliorokotuksesta on kulunut yli vuosi.

Suomen kesä on tunnetusti kaunis, ja kesäkuukaudet ovatkin suosituin aika matkustaa kotimaassa. Tarkista, kuuluuko matkakohteesi puutiaisaivotulehduksen riskialueisiin täältä. Suomen lisäksi puutiaisaivotulehdusta esiintyy monessa Euroopan maassa (katso lista täältä). Muista suojautua punkkien puremilta peittävällä vaatetuksella ja ulkoilun jälkeen tarkista iho, vaatteet ja hiukset punkkien varalta. Päivittäisellä punkkitarkastuksella ja punkin nopealla poistamisella voi ehkäistä borrelioositartuntaa, mutta ei puutiaisaivotulehdusta.

Tulosta matkailijan muistilista, johon on koottu asioita jotka kannattaa huomioida ennen lähtöä, matkan aikana ja sen jälkeen.

Lähteet


 

Tutkimus suomalaisten rokotekattavuudesta, Taloustutkimus 2017

Lista maista, joihin matkustettaessa suositellaan poliorokotetta. Matkailijan Terveysopas, THL: https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_artikkeli=mat00226 (ladattu kesäkuussa 2019)

Hepatiitti A, THL: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit/taudit-ja-mikrobit/virustaudit/hepatiitti-a (ladattu kesäkuussa 2019)

Hepatiitti B, THL: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit/taudit-ja-mikrobit/virustaudit/hepatiitti-b (ladattu kesäkuussa 2019)

Puutiaisaivotulehdus, THL: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit/taudit-ja-mikrobit/virustaudit/puutiaisaivotulehdus (ladattu kesäkuussa 2019)


Takaisin ajankohtaisiin