rokote.fi

SUOJAA ITSESI JA PERHEESI HEPATIITILTA

20.3.2019 13.21.02


Hepatiittirokotuksia suositellaan lapsiperheille, sillä lapset altistuvat helposti taudinlähteille leikkien lomassa tai ruoan ja juoman kautta. Tätä kautta ne siirtyvät nopeasti myös lapsilta vanhemmille. Yhdistelmärokote antaa pitkäaikaisen suojan hepatiitti A:ta ja B:tä vastaan koko perheelle.

Mitä ovat hepatiitti A ja B? 

Hepatiitit A ja B ovat maksatulehduksia. Hepatiitti A on akuutti infektio, kun taas hepatiitti B voi kroonistua ja altistaa myös maksasyövälle ja -kirroosille. Yleisiä oireita ovat pahoinvointi, väsymys, ihon ja silmänvalkuaisten keltaisuus, kuume, ripuli ja virtsan tummuus. Taudinkuva vaihtelee pikkulasten yleensä oireettomasta infektiosta aikuisten oireiseen infektioon ja jopa henkeä uhkaavaan maksan vajaatoimintaan. Myös oireettomat tartunnan saaneet henkilöt voivat tietämättään levittää virusta. Tautien itämisaika on varsin pitkä: hepatiitti A:n puhkeamisessa voi kulua kahdesta viikosta kahteen kuukauteen, kun taas hepatiitti B:llä voi kestää jopa puoli vuotta.

Lapset suuremmassa riskissä sairastua

Hepatiitti A tarttuu yleensä ruoan, juoman tai likaisten käsien tai WC-tilojen kautta, kun taas hepatiitti B leviää veren ja kehon eritteiden kautta. Lasten leikeissä pienet kädet usein likaantuvat, lähikontaktit ovat yleisiä ja silloin tällöin tulee myös naarmuja ja muita ruhjeita, joiden kautta hepatiittitartunta voi levitä. Pienillä lapsilla hepatiitti-infektio on myös usein oireeton ja jää siksi havaitsematta, mikä lisää tarttumisriskiä. Aikuisilla puolestaan oireinen infektio on todennäköisempi ja saattaa vaatia sairaalahoitoa.

Lapsilla yleensä oireeton taudinkuva vaikeuttaa B-hepatiittitartunnan toteamista ja on tavallista, että B-hepatiitin sairastanut jää viruksen kantajaksi. Todennäköisyys B-hepatiitin kroonistumiseen onkin lapsilla aikuisia korkeampi: alle 6-vuotiaan tartunnan saaneista 30-50 prosentilla tauti kroonistuu. Krooninen B-hepatiitti lisää maksakirroosin ja maksasyövän riskiä1.

Lasten usein alhaisempi hygienia ja runsas kontakti toisten kanssa kasvattaa heidän tartuntariskiään. ”Maailman terveysjärjestö WHO:n rokotussuosituksissa hepatiitti B -rokotetta suositellaan kaikille vastasyntyneille, mutta Suomessa se ei kuulu julkiseen rokotusohjelmaan”, kertoo Terveystalo Turun rokote- ja matkailuklinikan vastaava lääkäri Niklas Lindblad.

Älä tuo tuliaiseksi hepatiittia

Lapsille luonteenomaisen käyttäytymisen ja leikkien takia perheet altistuvat helposti hepatiittitartunnoille lomamatkoillaan. Erityisesti Aasiassa, Etelä-Amerikassa ja Afrikassa sairastumisen riski on suuri taudin yleisyyden ja paikoin huonomman hygieniatason vuoksi. Muiden matkustelu lisää myös kotimaassa pysyvien sairastumisriskiä, sillä erityisesti lasten usein oireeton taudinkuva voi tehdä heistä taudinkantajia kenenkään tietämättä. Suomi on matalan tartuntariskin maa, mutta viime vuosikymmeninä lisääntynyt matkustaminen lisää myös kotimaassa pysyvien perheiden riskiä. Osa Suomalaisten suosimista lomakohteista, kuten Turkki ja Thaimaa, kuuluvat kohtalaisen tartuntariskin maihin. Tämän lisäksi tartuntariski on suurempi jo heti Suomen lähialueillakin, kuten esimerkiksi itärajan takana Venäjällä sekä Baltian maissa.

Hepatiittirokote on helppo suoja

Yhdistelmärokote suojaa sekä hepatiitti A:lta että B:ltä ja se voidaan antaa jo yksivuotiaille lapsille. Kolmen annoksen sarja tarjoaa pitkäaikaisen suojan – tämänhetkisen tiedon valossa rokotussuoja on jopa elinikäinen2.

Yhdistelmärokotteen etu erillisiin A- ja B-hepatiittirokotteisiin verrattuna on yksinkertaisempi rokotusaikataulu, sillä rokotuskertoja tarvitaan vähemmän, sekä kustannustehokkuus. ”Rokote on pieni vaiva, joka kuitenkin tarjoaa kestävän suojan potentiaalisesti vaarallista asiaa vastaan”, toteaa Lindblad.

 

1World Health Organization, 2017, Hepatitis B factsheet. http://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/hepatitis-b (19.9.2018)

2Leder, K., et al., 2012, Aggregate travel vs. single trip assessment: Arguments for cumulative risk analysis, Vaccine, Vol. 30, pp. 2600-2604, Elsevier

 

10/2018, FIN/VAC/0043a/18


Takaisin ajankohtaisiin