rokote.fi

Perjantaina 24.4.2020 vietetään maailman meningiittipäivää

8.6.2020


Meningiittiä eli aivokalvotulehdusta voivat aiheuttaa virukset tai bakteerit. Tiesitkö, että meningokokkibakteerin aiheuttamaa tautia on vaikea tunnistaa alkuvaiheissa? Tälle harvinaiselle mutta vakavalle taudille on tyypillistä äkillinen sairastuminen ja yleistilan heikkeneminen, mutta ensimmäiset oireet (korkea kuume ja päänsärky) muistuttavat influenssaa tai flunssaa. 1-4

Suomessa todetaan vuosittain noin 20 meningokokkitautitapausta. Vaikka tauti on harvinainen, se voi olla hyvin vakava ja voi edetä tehohoitoa vaativaan tilanteeseen alle vuorokaudessa4. Selkeämmin meningokokkitautiin viittavia oireita ovat niskajäykkyys ja iholla näkyvät pistemäiset verenpurkaumat. Epäiltäessä tautia tulee hakeutua sairaalahoitoon välittömästi. 4,5

Tällä viikolla vietetään myös Maailman Rokotusviikkoa (World Immunization Week), jonka tarkoituksena on lisätä tietoisuutta rokottamisen tärkeydestä6. Meningokokkitautia voi ehkäistä välttämällä läheistä kontaktia ja myös rokotuksilla. Suojaa meningokokkitautia vastaan saadaan kahdentyyppisillä rokotteilla, jotka yhdessä antavat suojaa taudin viittä yleisintä tyyppiä (ACWY ja B) vastaan. Keskustele hoitajan tai lääkärin kanssa rokotussuojastasi.

“Kannustamme kaikkia vanhempia keskustelemaan terveydenhuollon ammattilaisten kanssa omasta ja lastensa rokotussuojasta, jotta meningokokkitautia ja muita vakavia tauteja voitaisiin ehkäistä,” sanoo GSK Chief Medical Officer Dr. Thomas Breuer.

 

 

Lähteet:

1 World Health Organization (WHO), 2018. Meningococcal meningitis Fact sheet. Saatavilla: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/meningococcal-meningitis (haettu huhtikuussa 2020)

2 Thompson MJ et al. Clinical recognition of meningococcal disease in children and adolescents. Lancet. 2006;367:397-403

3 Pelton SI. Meningococcal disease awareness; Clinical and epidemiological factors affecting prevention and management in adolescents. J Adolesc Health. 2010;46:S9-S15

4 THL, Meningokokki. Saatavilla: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/meningokokki (haettu huhtikuussa 2020)

5 Confederation of Meningitis Organization. Saatavilla: http://www.comomeningitis.org/facts-about-meningitis/symptoms/ (haettu huhtikuussa 2020)

6 WHO, World Immunization Week 2020. Saatavilla: https://www.who.int/news-room/events/detail/2020/04/24/default-calendar/world-immunization-week-2020 (haettu huhtikuussa 2020)


Takaisin ajankohtaisiin