rokote.fi

Maailman hepatiittipäivää vietetään 28.7.2019

25.6.2019


Maailman terveysjärjestö WHO:n vuosittain järjestämän Maailman hepatiittipäivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta hepatiittien tunnistamisesta ja tartuntareiteistä sekä taudeilta suojautumisesta.

Arviolta 325 miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisesti elää hepatiittitartunnan kanssa, ja jopa 290 miljoonaa heistä sairastaa tautia tietämättään. Hepatiitti on merkittävin maksasyövän syy ja edelleen yksi yleisimmistä kuolinsyistä maailmalla: hepatiitti aiheuttaa 1,34 miljoonaa kuolemaa vuosittain. WHO pyrkii saamaan virushepatiitit kitkettyä maailmalta vuoteen 2030 mennessä.

Hepatiitti A tarttuu saastuneen ruoan tai veden kautta tai suorassa kontaktissa tartunnan saaneeseen henkilöön. Hepatiitti B ja C tarttuvat veriteitse, esimerkiksi suojaamattomassa seksissä, hammaslääkärissä tai muissa lääkäritoimenpiteissä, ruiskuhuumeiden käytössä, lävistyksissä, tatuoinneissa, tai jopa käsi- tai jalkahoidossa. Hepatiitti B ja C voivat kroonistua, ja krooninen infektio voi myöhemmin elämässä aiheuttaa maksakirroosin tai maksasyövän.

Vuonna 2018 THL:n tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 28 hepatiitti A -tapausta ja 4 akuuttia hepatiitti B -tapausta. Merkittävä osa näistä tartunnoista liittyi ulkomaanmatkailuun.

Hepatiitti A:ta ja B:ta vastaan voi suojautua rokottautumalla. Hepatiitti C:ta vastaan ei ole rokotetta, mutta sitä voidaan hoitaa lääkityksellä.

Keskustele rokotustarpeistasi lääkärin tai hoitajan kanssa hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä, vaikka kyseessä olisi ennestään tuttu matkakohde. Jos epäilet saaneesi tartunnan, ota yhteyttä lääkäriin.

Viitteet

World Hepatitis Day. WHO.

http://www.worldhepatitisday.org/ (ladattu kesäkuussa 2019)

Find the missing millions. World Hepatitis Alliance.

http://www.worldhepatitisalliance.org/missing-millions/ (ladattu kesäkuussa 2019)

Hepatitis: fact sheets. WHO.https://www.who.int/topics/hepatitis/factsheets/en/ (ladattu kesäkuussa 2019)

Tartuntataudit Suomessa, vuosiraportti 2018. THL. https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit/seuranta-ja-epidemiat/tartuntatautirekisteri/tartuntataudit-suomessa-vuosiraportit/tautien-esiintyvyys (ladattu kesäkuussa 2019)


Takaisin ajankohtaisiin